Hamilelik, doğum kontrolü ve jinekolojik enfeksiyonlar

Jinekoloğumuz Op.Dr. Kağan Kocatepe hamilelik, doğum kontrolü, jinekolojik enfeksiyonlar ve daha birçok konuda merak ettiğiniz soruları yanıtlıyor. Soruların cevaplarını almanız için tek yapmanız gereken bize yazmanız. İşte bu haftanın merak edilen soruları ve cevapları.

Haberin Devamı

Benim sorunum bundan 1 yıl önce smear testi yaptırdım test sonucunda rahim ağzında yara çıktı doktorum yaranın yakılmasını söyledi ama ben yaktırmak için gitmedim. Tedaviyi ertelememin bana ne gibi zararları olacaktır? Bunu öğrenmek istiyorum.

Rahim ağzı yarası, aslında rahim ağzının iç kısmında yer alması gereken dokunun dışarı taşması nedeniyle oluşan bir durumudur. Bu dışarı taşan dokunun salgıladığı sıvı alkalen özellikte olması nedeniyle vajinanın doğal asit ortamının bozulmasına neden olarak tekrarlayıcı enfeksiyonlara ve akıntı şikayetine neden olabilir. Bu nedenle tedavi edilmesi uygun olacaktır.

Ben tam 4 yıldır doğum kontrol hapı kullanıyorum ve gerçekten koruduğuna inanıyorum, ilaçlarımı unuttuğum bazı zamanlarda psikolojik olarak hamile kaldığımı falan hissediyorum, sonra adet olunca rahatlıyorum, adetlerim hapı kullandığımdan beri çok düzenli, fakat bu ay 2 gün geçti ama tam regl olmam gereken günde hafif bir kan geldi, yani çok açık renkli ve 1-2 damla gibi, hamile olma ihtimalim var mı? B arada ilk hamileliğimi kürtaj olarak sonlandırdım, ikincisi içinde kürtaj olursam bir daha hamile kalabilir miyim?

Doğum kontrol hapları özellikle uzun süreli kullanım sonrasında adet kanamalarının ileri derecede azalmasına neden olabilirler. Bu geçici ve üreme sağlığını etkilemeyen bir durumdur. Yine de doktor kontrolünden geçerek bu durumun çok düşük bir ihtimal de olsa gebeliğe bağlı olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.

33 yaşındayım. Lupus hastasıyım, 2 yaşında birkızım var. 9 Eylül'de tüplerimi bağlattım ve o zamandan beri hiç adet olmadım acaba bu normal midir? Tüplerin bağlanması adetleri etkiler mi?

Tüplerin bağlanması adet kanamalarının kesilmesine neden olan bir durum değildir. Doktor kontrolünden geçmelisiniz.

30 yaşındayım. 6 yaşında bir kızım var. Sol göğsümden çok az miktarda süt geliyor ve kötü bir koku yapıyor. Ellerimle kendimi sürekli muayne ediyorum fakat hiç bir gariplik yok. Bu normal midir?

Göğüslerden süt gelmesi prolaktin adı verilen ve emzirme döneminde süt salgılanmasını sağlayan hormonun çeşitli nedenlerle yükselmesine bağlı ortaya çıkan genellikle selim tabiyatlı bir durumdur. Tanı ve tedavi için doktora başvurmalısınız.

Merhaba,prediktorle yapılan testin hamileliği tespit etmesi için kaç haftalık hamile olmak gereklidir?

İdrarda gebelik testleri günümüzde oldukça gelişmiş durumda olup adet gecikmesinden iki gün sonra bile sonuç verebilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken konu test pozitif çıktığında hata payının hemen hemen olmaması ancak negatif çıktığında birkaç gün sonraki tekrar yapılan testte pozitifleşebilmesi durumudur.

36 yaşındayım yaklaşık üç aylık evliyim eşim ve ben bebek istiyoruz korunmadığım halde hala hamile kalamadım. Doktora gitmelimiyim yoksa biraz daha beklemelimiyim? Yaşımdan dolayı biraz endişeliyim ama adetlerim son derece düzenli sigara kullanmıyorum bana yardımcı olursanız sevinirim.

Yaşınızın nispeten ileri olması nedeniyle maksimum üç aylık bir süre daha geçtikten sonra gebelik oluşmamışsa doktora başvurmanız önerilir.

Ben yeni evliyim ve ilk adetim şu an 10. günde ve hala kesilmedi bilgilendirirseniz memnun olurum (normalde 6 oluyordu)

Eğer bu ilk cinsel deneyiminizse tecrübelerimizden şunu söyleyebiliriz ki evlenmeden sonraki ilk aylarda adet kanamalarının süresi değişebilmekte belli bir süre sonunda ise normale dönmektedir. Bunun nedeni henüz aydınlatılmış değildir ancak psikolojik etkenler söz konusu olabilir. Yine kızlık zarının bozulması esnasında oluşan ilk kanama da bazen uzun süre devam edebilmektedir.

Hamile kalmak için risk dönemi konusunda herkes farklı şeyler söylediğinden kafam karışmış durumda. Bu konudaki açıklamanızı bekliyorum. Geri çekme yöntemine ek olarak düşünüldüğünde işe yarar mı?

Gebelik oluşma ihtimalinin en yüksek olduğu günleri belirlemek için yapmanız gereken şudur: Bir adet kanamanızın ilk gününden sonraki adet kanamanızın ilk gününe kadar geçen süre yani adet döngünüzün uzunluğundan 14 sayısını çıkarın: 30 günde adet kanaması görüyorsanız 14 çıkınca bu sayı 16 olacaktır ve bu sizin adet kanamanızın ilk gününden itibaren sayılmak koşuluyla sizin yumurtlamanızın olduğu gündür. Bu günden 5 gün öncesi ve bir gün sorası gebe kalabilirlik açısından en elverişli günlerdir. Ancak takvim yönteminin güvenirliğinin çok yüksek olmadığını bilin. Zira yumurtlama günü kabaca yukarıdaki şekilde hesaplanabilmesine karşın her ay aynı günde yumurtlama olmayabilmektedir.

Merhaba ben yaklaşık 3 haftalık hamileyim ve bu hamileliği sonlandırmak istiyorum. İlk gebeliğim ve 22 yaşındayım. Sorum daha sonra hamile kalmak istediğimde problem olur mu?

Usulüne uygun olarak tecrübeli bir uzman tarafından uygulandığında geçirilmiş kürtajın sonraki gebelikler üzerinde olumsuz etkiler yaratması oldukça düşük bir ihtimaldir.

28 yaşında 1 aylık evliyim, ilk geceden beri sadece 1 defa bileşme gerçekleştirebildik, nedeni, eşimin cinsel organı dokununca ağrı, acı ve kanama olması. Eşimle birleşemiyoruz, yani eşim içeri giremiyor çünkü kasılma mevcut. Bu konuda önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

İlk cinsel deneyim, özellikle ön sevişme dönemi kısa tutularak gerçekleştirildiğinde kadın için ağrılı olabilmektedir. Ağrı oluşması da daha sonraki denemelerde kadının refleks olarak bölgedeki kaslarının kasılmasına neden olmaktadır. Eşinizle beraber doktora başvurmanız durumunda ağrınızın nedeni anlaşılacak ve tedavi için gerekli önerilerde bulunulacaktır.

Op.Dr. Kağan Kocatepe

Op.Dr. Kağan Kocatepe'nin sitesini ziyaret etmek için tıklayın...


Yazarın Tüm Yazıları