Doğum kontrol hapları

Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe kullanıcılarımızın sorularını yanıtlamaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Ben 50 gün önce 10 haftalık bebeğimi kaybettim, vakum sistemi ile alındı. O günden beri adet görmüyorum, bunun nedenleri ne olabilir? Lütfen yardımcı olun.

Kürtaj sonrasında en geç 6 hafta içinde ilk adet kanamasının görülmesi gerekir. Sizin mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekiyor.

Hiperprolaktin nedir? Prolaktinim ilkinde 85 ikincisinde 79 çıktı. Normal sınır nedir? Ne gibi etkisi olabilir bana? Kısır kalındığı doğru mu?

Hiperprolaktinemi normal şartlarda emzirme döneminde salgılanan prolaktin hormonunun diğer zamanlarda aşırı salgılanmasıdır. Bunun sonucunda adet görememeye kadar varabilien adet düzensizliğiyle beraber göğüslerden süt gelmesi söz konusu olabilir. Sizin değeriniz çok yüksek olmamakla beraber şikâyetleriniz varsa tedavi görmelisiniz. Ayrıca bu sorunu yaşayanların tiroid hastalığı açısından da değerlendirilmeleri gerekmektedir.

1- Ben mayıs ayında evlendim ve doğum kontrol hapı kullanıyorum. Başka güvenilirlik yok. Fakat ilerde kısırlık yapacağı hakkında rivayetler var, uzun süre kullanılmamalı diyorlar. Gerçekten etrafımdaki herkes ya kendi genleriyle alakalı ya da doğum kontrol hapıyla alakalı tedavi görerek doğum yaptı. Dr. Bey gerçekten çok korkuyorum, sizce hapı ne kadar daha kullanmalıyım?

2- Ben 23 yaşında ve 9 aylık evliyim, 10 aydan beri yasmin hapını kullanıyorum fakat yumurtalıkları tembelleştirdiğini duydum. Bu konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler.


Doğum kontrol haplarının kısırlık yaptıkları kesinlikle yanlıştır, böyle birşey yapabilmeleri için kalıcı değişikliklere neden olmaları gerekir, ancak ilaçlar bırakıldığında kandan kaybolurlar ve doğurganlık geri döner. Bu konuda endişelenmenize gerek yoktur.

Regl döneminde mastürbasyon yapmak zararlı mıdır ve kızlık zarının bozulmasına neden olur mu? Beni aydınlatırsanız çok sevinirim.

Hayır, eğer çok aşırı hareketlerde bulunmazsanız böyle bir olasılık yoktur.

Merhabalar. Yasmin doğum kontrol hapı kullanıyorum, ilaca devam ederken hamile kalmam halinde farkedene kadar ilaca devam edeceğim için bunun bebeğe ya da bana bir zararı olur mu? Teşekkürler.

Doğum kontrol hapı düzenli olarak kullanıldığında hamilelik oluşma olasılığı son derece düşüktür. Hap kullanırken hamilelik oluşması durumunda genellikle tahliye (kürtaj) önermiyoruz.

Erkek arkadaşımla sürtünme yoluyla boşalmasını sağladım fakat beraber olmamamıza rağmen benden çok az kan geldi. Acaba kızlığım bozulmuş mudur?

Bu tür durumlarda kızlık zarının bozulma olasılığı son derece düşüktür.

Merhaba. Ben doğum yapalı 1 yıl oldu, Myralon isimli doğum kontrol hapı kullanmaya başlayacağım. Doktor adetimin 3. günü başlamamı söyledi ama ilacın reçetesinde 1.günü başlanması gerektiği yazıyor. Ne yapmam gerekiyor? Bilgi verirseniz sevinirim.

Hapların ilk kutusuna birinci günü başlanır, kutu bittikten sonra diğer kutuya geçmeden bir hafta ara verilir, 8. gün diğer kutuya geçilir, bu bir hafta arada ise adet kanaması gerçekleşir.

Op. Dr. Kağan Kocatepe'nin sitesini ziyaret etmek için tıklayın.

Yazarın Tüm Yazıları