Cinselliği sağlıklı yaşayın

Doktorumuz Kağan Kocatepe sizlerden gelen soruları yanıtlamaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Merhaba öncelikle böyle bir hizmetden dolayı size teşekkür ediyorum. Benim endometriyozisim vardı bununla ilgili size 23.07. 2004 tarihinde bir mail göndermiştim ama haftasonu bir arkadaşımla hastalığımla hakkında konuşunca eğer tedavi ettirmessem ileride rahim kanserine çevirebileceğini söyledi. Sizce bu doğru mudur? Bu konuda mail adresime bir cevap verirseniz çok sevinirim başarılar.

Endometriyozis rahim iç tabakasının karın içinde yerleşmesiyle ortaya çıkan bir durumdur ve ileride kanser olma riski hemen hemen yoktur denebilir.

Merhaba... Biz eşimin dışarı çekmesi ve prezervatif kullanması ile korunuyoruz. Bu ay ki adetimin 3.günü ilişki anında eşim korunmadı ve içime boşaldı. Hamile kalma olasılıgım ne kadar? Halk arasında regl dönemi hamile kalınmaz lafı ne derece doğrudur? Şimdiden teşekkürler.

Regl döneminde hamile kalınmaz demek yerine bu dönemde beraber olunduğunda riskin düşük olduğunu söylemek daha doğru olacaktır.

Merhaba... Benim rahatsızlığım uzun süredir devam eden akıntım... Normalde hep olurdu ama sonra zamanlarda hem sıklaştı hem de rengi biraz degisti. Hafif gri gibi ve içinde damla damla kan geliyor arada. Şu sıralar midemden sorun yaşıyorum acaba ondan dolayı olabilir mi? Çünkü çok rahatsız edici duruma geldi. Şimdiden tesekkür ederim.

Akıntının mide rahatsızlığıyla bir ilgisi yok, muhtemelen vajinada ya da rahim ağzında bir enfeksiyonunuz var. Mutlaka muayene olmalı ve tedavi görmelisiniz.

Geciktirici hapları adet zamanından ne kadar önce kullanmak gerekir? Sağlık açısından bir yan etkisi varmıdır ve kullanımından ne kadar daha sonra yeniden kanama olur? En güvenilir markası nedir?

Geciktirici haplar doktor önerisine göre, jinekolojik değerlendirme sonrasında kullanılırlar, zira hormon ilaçlarıdırlar ve sizin bu konuda etraflıca aydınlatılmanız (muayene eden doktor tarafından) gerekir.

İç dudaklar denilen kısım dış dudakların dışına doğru sarkık neden kaynaklandığını ve evlendikten sonra bir sakıncası olur mu öğrenmek istiyorum. Cevap vermeniz dileğiyle teşekkür ederim.

İç dudakların yapısı herkeste farklıdır ve çoğu kadında dışa doğru taşma gösterirler. Cinsel yaşamı, gebe kalabilirliği ve diğer işlevleri genellikle olumsuz etkilemezler.

Doktor bey 2 aylık evli bir bayanım. Korunma yöntemimiz geri çekilme acaba ne kadar etkili bir yöntem hamilelik riski taşır mı?

Geri çekme yöntemi tıpta artık bir korunma yöntemi olarak görülmemektedir zira başarısızlık olasılığı yüksektir.

Merhabalar ben 23 yaşındayım evli değilim fakat birlikte olduğum bir arkadaşım var 3 yıldır beraberliğimiz oldu kısa aralıklarla birlikte oluyoruz (2 haftada 1 haftada bir) ilk birlikteliğimizde kanama olmadı. Doktora gittim kızlık zarının esnek olduğu söylendi ancak doğumda kızlık zarının bozulabileceğini söyledi bana.Söylenenler benim aklımda soru işaretleri bıraktı bakire miyim değil miyim bu konuda aydınlatırsanınız memnun olurum teşekkürler.

Kızlık zarı kadınların yaklaşık %1inde esnek veya incedir ve ilişkide kanamaz. Sizde muhtemelen böyle bir yapı söz konusu olmalı.

Hamilelikte adet görülür mü?

Çok ender de olsa tüm gebelik boyunca adet kanaması görülebilir, ancak daha fazla bir oranda, her ne kadar düşük bir olasılık da olsa ilk aylarda "üstüne görme" denen bir kanama söz konusu olabilir. Genelde alışılmış adet kanamasından miktar ve yapı olarak farklı olan bu kanama kadını gebe olmadığı konusunda yanıltabilir.

Ben 3 yılık evlıyım 2 yıldır da polikistik over tedavisi görüyorum. Biz cocuk düşünüyoruz tedavimizde bu doğrultuda hamile kalamadım son iki aydır da tedaviyi bıraktım. Psikolojim bozuldu her defasında hüsrana uğradım acaba ben hamile kalabilir miyim tedaviyi bırakmakla hatamı ettim. Şu an sadece glokofen ilacı kullanıyorum. Lütfen bana cevap verin

Polikistik over tek sorun olduğunda bunun tedavi edilebilme olasılığı oldukça yüksektir, ancak tedavi uzun zaman alabilir, zira uzun zamandan beri yumurtlamayı gerçekleştiremeyen yumurtalık yapılarını çalıştırmak zaman alabilir.

Merhaba ben 26 yaşındayım, size bir sorum olacak, 1 ay sonra evleniceğim ve daha nasıl korunucağımı bilmiyorum, nişanlım doğum kontrol hapı kullanmamı istemiyor oysa ben çok tereddüt ediyorum İlk gecede hamile kalmak istemiyorum. İlk ay erkek korunacak eğer zor olursa 3 aylık iğnelere başlamak istiyorum sizce ne yapmalıyım?

Doktora başvurmalı ve kendinize uygun yöntemi doktorunuzla konuşarak belirlemelisiniz. Ezbere ilaç kullanmak yanlıştır.

Merhaba ben 23 yaşındayım ve 1 aylık evliyim ama eşimle henüz cinsel ilişkiye giremedik sorun benden kaynaklanıyor canım çok yanıyor birkaç defa denedik ama kendimi çok sıktığım için heralde sonuca ulaşamadık ama canım çok yanıyor engelleyemiyorum bunun için ne yapmam gerekir yani bir doktara gitmemiz gerekirmi sizce? Ya da benim ne yapmam gerekir cevaplarsanız sevinirim.

Yeni evli kadınların %50sinden fazlası bu sorunu yaşar. Birkaç ay daha kendinizi deneyin. Burada eşinizin yumuşak ve sabırlı davranması önemli. Yine başaramazsanız doktora başvurun.

Sayın Kocatepe ben yaklaşık bir ay önce 10 haziranda kürtaj oldum. Son adet tarihim 25 nisan ilişki ise 14 mayıs. Kürtaj sonrası bulantılarım devam ediyor. Gebeliğin devam etme ihtimali var mı yüzde kaç ihtimalle? Ve 1 hafta önce test aldım sonuç negatif çıktı.

Bulantılarınızın gebeliğe bağlı olma ihtimali düşük zira testiniz negatif çıkmış, ancak yine de bu bulantıların sebebinin gebelik olmadığının kanıtlanması için (bu olasılık yaklaşık %1) doktorunuza tekrar başvurmalısınız.

Merhaba Kağan Bey, 23,5 yaşındayım ve yaklasik 4 yıl önce normal doğum yaptım.Hamilelik öncesi çok düzenli olan adetlerim doğumdan sonra bozuldu. Her yıl muayeneden geçiyorum, 2 hafta önce yaptırdığım smear testimin sonucu da normal çıktı. Hormanal tetkiklerim yapılmıştı doktor doğum kontrol hapı ile düzene sokalım dedi ama doğum kontrol haplarının olumsuz etkileri yüzünden kullanıp kullanmamada karar veremiyorum.Yılda en az 4 kere adet görmem gerektiginden regl söktürücü de kullanabilirsin dedi ve Medroxypr ilacını verdi. Aylardır adet görmüyorum ama hormonlarımla da oynamak istemiyorum zaten tüylenme, sivilcelenme var ve aşırı kilo aldım. Adet düzensizliği yüzünden, kullanacağım ilaçlar daha fazlalastırır diye korkuyorum. Bu arada adetlerdeki dengesizlik cok stresli yaşamımdan kaynaklanabilir mi? Bir de en iyi doğum kontrol hapı hangisi, yan etkileri olmayan.Ginera, miranova, Myralon, diana 35 ,yasmin duyduklarım arasında, hangisi en iyisi? Durumum hakkında sizin de fikrinizi almak istedim, ne yapmaıyım? Çok teşekküler...

Bahsettikleriniz daha çok polikistik over hastalığını düşündürüyor. Bunun tedavisi doğum kontrol haplarıyla veya diğer bazı ilaçlarla mümkün. Buradan ilaç önerisi yapamıyoruz. Doktorunuzun önerisine göre hareket edin. Doğum kontrol hapları usulüne uygun kullanıldığında ve özelikle de sizin durumunuzda size zarardan çok fayda sağlayacaktır.

Merhaba. Ben cinsel ilişkiye girdikten 15 saat sonra doğum kontrol hapı kullanmaya başladım yani adet döneminden 1 hafta sonra başlamış oldum. Hamile kalma riskim nedir?Hhap beni korur mu?

Haplar adetin 5. gününden daha geç başlandıklarında yeterince korumayabilirler.

Merhaba Sayın Doktor, ben 3 yıllık evli bir bayanım. Eşim yaklaşık 6 aydır Cipram adlı depresyon ilacını kullanıyor. Bebek yapmayı düşünüyoruz acaba bu ilaç bebeği etkiler mi? Etkilerse ilacı ne kadar süre önce bırakması gerekir. Teşekkürler iyi çalışmalar

Baba adayının kullandığı ilaçlar arasından bebeği olumsuz etkilediği düşünülen bir ilaç yok, daha doğrusu babanın ilaç kullanımının bebeği olumsuz etkilediğine dair yeterince kanıt yok. Bu nedenle eğer tıbben gerekliyse eşiniz ilacı kullanmaya devam etmeli.

Merhaba regl döneminde tampon kullanarak denize girmemde bir sakınca olurmu veya bu dönemde denize veya havuza girebilir miyim? Teşekkürler.

Vajinal tampon reglin en yoğun olduğu gün hariç diğer günlerde kullanılabilir ve tamponla suya girebilirsiniz, ancak tamponu 2-3 saatte bir mutlaka değiştirmelisiniz.

Merhaba ben 22 yaşında bir genç kızım göğüslerimden beyaz renkte az miktarda sıvı geliyor prolaktin ve adını hatırlayamadığım farklı bir hormonla ilgili test yapıldı normal çıktı .1,5 senedir Lustral isimli antidepresanı kullanıyordum doktorum sıvının ilacın yan etkisi olarak geldiğini söyledi 2 hafta önce ilacı bıraktım fakat sorunum devam ediyor aynı zamanda hormonal problemim olmamasına rağmen aşırı tüylenmem var acaba göğsümde kist olabilir mi?

Göğüs kistleri genellikle bu sorunu yaratmazlar. Prolaktin seviyesi normal geldiğine göre bu akıntının en muhtemel açıklaması kullandığınız ilaç. İlacı bıraktıktan sonra akıntının durması birkaç hafta daha alabilir.

Merhaba,ben jinekoloğa gitmeden yasmin diye bir doğum kontrol hapı kullanmaya başladım (dozajı az ve yan etkisi daha az olduğu için ). Sizce bir sakıncası var mı? Yani doktora gitmeden kendi kafama göre hap almış olmam? Bazı insanlar test yaptırıyorlarmış, benim de içime şüphe düştü.

Doğum kontrol haplarının hangisinin size daha uygun olduğunun belirlenmesi, dahası hap kullanımına uygun bir aday olup olmadığınızın belirlenebilmesi için doktora başvurmalı ve onun önerisini almalısınız.

Kağan Bey Merhabalar; 22yaşında 1 yıllık evli bayanım. Eşimle korunarak ilişkiye giriyorduk fakat kaza ile bir kez tam korumamışız. Regl günüm yaklaşık 6 gün geçikti ve bu süre içerisinde vajinamda sürekli kaşınmalar yaşadım bunun sebebi enfeksiyon olabilir diye düşündüm sizce mantar yada başka ne gibi bir rahatsızlık kendini kaşınma yolu ile belli eder? Eğer şu an hamile isem bu bebeği olumsuz etkiler mi? Son olarak hamile isem ne kadar daha ilişkiye devam edebiliriz bu konuda bana yardımcı olursanız çok mutlu olurum. Saygılar...İlk yapmanız gereken gebe olup olmadığınızın ve kaşıntının nedeninin belirlenebilmesi için doktora başvurmanızdır. Mantar enfeksiyonunuz var ise bu bebeğe zarar vermez.

İyi günler. Bir yıldır nişanlıyım. Evliliğimize az bir süre kaldı kız arkadaşım ilk geceden cok korkuyor. İlk gecenin ağrısız olması için ne yapabilirim?

İlk gecenin iyi geçebilmesi için eşinizi rahatlatmalı, sabırlı ve yumuşak olmalısınız. Çiftlerin %50si ilk ilişkiyi ilk gecede gerçekleştiremezler. Erkek aktif konumda olduğu için onun kadını rahatlatıcı ve gevşetici, sakinleştirici davranışları çok önemli. Bu konuda eşinizle birlikte bir doktora başvurarak yerinde profesyonel öneri almanız faydalı olabilir.

Op.Dr. Kağan Kocatepe

Op.Dr. Kağan Kocatepe'nin sitesini ziyaret etmek için tıklayın...

Yazarın Tüm Yazıları