Adet düzensizliği

Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe kullanıcılarımızın sorularını yanıtlamaya devam ediyor...

Haberin Devamı

Ben 23 yaşında ve bekarım. Ağrılarım olduğum için kadın hastalıkları doktoruna gittim, bana mantar olduğunu söyleyerek Flucan isimli bir antibiyotik verdi. Ağrılarım geçmedi ve 5-6 senedir olan ağrılar bunlar. Kurtulmak için ne yapabilirim?

Mantar enfeksiyonu ağrıya neden olmaz. Ağrınızın muhtemel diğer nedenlerinin araştırılması için yeniden muayene olmalısınız.

Biz tüp bebek tedavisi yaptırdık ve doktorumuz şu an sürekli iki, üç günde bir kan tahlili yaptırıyor. HCG beta bizim en son yaptırdığımız değerimiz 57.61. Acaba şu an eşim hamile midir yani HCG betası hamile olduğunu mu gösteriyor?

Sağlıklı bir gebelikte beta HCG seviyesi iki günde bir yapılan ölçümlerde en az %50 oranında artmalıdır. Bundan sonraki ölçümlerde bu gerçeği göz önünde bulundurun.

Merhaba. Eşimle en büyük korkumuz çocuğumuzun olmaması. Adet gününden kaç gün sonra bayanlarda yumurtlama dönemi oluyor?

28 günde bir adet gören bir kadında yumurtlama adet kanamasının ilk gününden itibaren sayılacak olursa 14. günde olur. Böylece bir kadının en verimli günleri 10. 14. günler arasıdır. Adet kanaması örnek olarak 30 günde bir oluyorsa verimli günler 12. 16. günler arasında olur.

43 yaşımdayım ve adetlerim çok düzensiz. 15 günde bir kanamam oluyor ve 10 gün sürüyor. Sebebi nedir acaba?

Rahim içindeki kalınlaşmalar veya polip adını verdiğimiz oluşumlar bu tür kanama düzensizliklerine sıklıkla neden olurlar. Muayene olmanız önemli ve doktorunuz gerekli görürse rahim içinden parça alınması gerekebilir.

Doğum kontrol haplarının cilt üzerinde olumlu etkileri olduğunu okumuştum. Ciltteki lekeleri giderici etkisi varmış. Acaba bu ne kadar doğru veya doğruluk payı var mı? Teşekkür ederim.

Doğum kontrol hapları sivilcelenme sorununda faydalı olabilir ancak cilt lekelerini iyileştirici etkileri yoktur. Aksine hassas bireylerde ciltte lekelenmelere neden olabilir.

35 yaşındayım ve hamile kalmak istiyorum. Henüz 2 aydır deniyoruz. Adetlerim 3 gün sürüyor ve kanamam az fakat çok düzenli geliyor. 27 günde bir adet oluyorum. Acaba bu süre normal mi?

Sürede bir sorun yok önemli olan adetlerinizin düzenli olması. Eğer 4 aylık deneme sonunda da gebelik oluşmazsa fazla vakit kaybetmeden muayene olmalısınız.

Genital bölgemde kaşıntı var. Sebamed genital bölge şampuanını kullandım ama fazla bir fayda vermedi. Ne yapmam gerekir?

Muhtemel bir mantar enfeksiyonu açısından muayene olmalısınız.

Adet gecikmesi yaşıyorum. Kan testi yaptırarak hamile olmadığımı anladım. Adet söktürücü dediğiniz iğne mi acaba? Bunu nerede yaptırabiliriz?

Adet söktürücüler jinekolojik muayene sonrasında doktor tarafından verilen duruma göre hap veya iğne şeklinde olan ilaçlardır.

Ben 17 yaşındayım, ayda 2-3 kez adet oluyorum. Daha doğrusu bir haftam adetsiz geçiyor. Doktora gitmeye korkuyorum kötü bir sorun çıkar diye. Ne yapmalıyım ya da doktora gitmezsem ne gibi bir sorunla karşılaşabilirim?

16 yaşını geçmiş bir bayanın adetlerinin düzene girmiş olması gerekir. Mutlaka doktora başvurmalı ve önerdiği düzenleyici ilaçları kullanmalısınız.

Ben hormonal bozukluk nedeniyle Diane 35 kullanıyorum. Evlendiğimden beri de bunu doğum kontrol hapı olarak kullanıyorum. Fakat bu hapın doğum kontrolünde bir etkisi olmadığını duydum. Doğru mudur? Doğru ise ne yapmalıyım ve hangi doğum kontrol hapını kullanmalıyım?

Bahsettiğiniz ilaç aynı zamanda çok etkili bir korunma yöntemidir. Endişelenmenize gerek yok.

HSG filminin tedavi edici yönü var mı? Tıkanıklık açmaktan başka tüpleri ve rahmi temizleme özelliği var mı?

HSG filmi rahmi temizlemez ancak tüplerin içindeki ince yapışıklıkları açabilmesi nedeniyle tedavi edici yönü de bulunur.

Primolut kullanan bir bayan ilacı kestikten kaç gün sonra adet görür?

Adet söktürücü ilaç bitiminden sonra en geç 7 gün çinde adet kanaması oluşur.

Benim 1,5 aylık bir bebeğim var ve anne sütü ile besliyorum. Saçımı boyatmak istiyorum acaba boya süte geçer mi? Teşekkürler.

Emzirme döneminde saçlarınızı organik saç boyalarıyla boyatabilirsiniz.

Op. Dr. Kağan Kocatepe'nin sitesini ziyaret etmek için tıklayın.

Yazarın Tüm Yazıları