Acaba hamile miyim?

Doğum kontrol hapı kullanıyor musunuz? Ertesi gün hapları hakkında bilgi sahibi misiniz? Tüm sorularınızın yanıtları Jinekolog Kağan Kocatepe'de!

Haberin Devamı

Merhaba ben 27 yaşımdayım en son 5 ay önce preven ilaç kullandım. Şiddetli mide bulantısı ve düzensiz regli görmeye başladım. Gebelik testi yaptırdım bir şey çıkmadı. Reglim 1,5 gün sürüyor, ne yapmam gerekiyor?

Şikayetlerinizin kullandığınız ertesi gün haplarıyla ilgili olmadığını düşünüyorum. Başka bir hormonal dengesizlik yönünden incelenmeniz uygun olur.

Merhaba Kağan bey, erkek arkadaşımla her girdiğim cinsel ilişki esnasında kan geliyor. Sebebini öğrenebilir miyim?

Kızlık zarınız tahriş olmuş olabileceği gibi başka sorunlar da söz konusu olabilir. Muayene olmalısınız.

En son adet gördüğüm tarih 23 Aralık ve bunun üzerine ertesi gün haplarından biri olan Norlevo'yu kullandım. Sonra 9 Ocak'ta tekrar adet gördüm. Fakat şu an beklediğim halde adet görmedim. Tarih itibariyle bu normal mi yoksa tehlikeli midir?

Ertesi gün hapları yalnızca %80 oranında korurlar ve bu nedenle muhtemel bir gebelik açısından değerlendirme yapılmalıdır.

Çocuğumu aldıracağım ama çok korkuyorum. Hemen kürtajdan sonra ayağa kalkabilir miyim?

Kürtaj usulüne uygun yapıldığında günlük aktiviteyi engelleyen bir operasyon değildir.

• Merhaba, sitenizi biliyorum ve yazılarınızı okuyorum. 8 aylık bir bebeğim var. 1,5 aydır polikistik bir yapım oluğu için Yasmin adlı doğum kontrol hapı kullanıyorum. Ancak ilk ay son hapı aldığım gün kanamam başladı. Şu an ikinci kutudayım ve leke geliyor. Bu normal mi?

• Merhaba yaklaşık 15 gün önce Ginera hapına başladım ama kanamam hala devam ediyor. 4 günde bitmesi gereken kanamam 17 gündür akıntı gibi, leke leke gelmeye devam ediyor. Sebebi ne olabilir?

• Geçen sene Temmuz ayında çocuk aldırdım. Bu olaydan önce adet düzensizliği vardı, şimdi de devam ediyor. 1 aya yakın süredir doğum kontrol hapı kullanmaya başladım, bu ay ikinci kez hastalandım. Sorun mu var acaba?

• Merhaba Yasmin doğum kontrol hapını kullanıyorum ve ilk kutum 2 gün önce bitti. Fakat 21 günlük süreç bitmeden 4 gün önce ara ara kanamalarım oldu. Normalde ilaç bitiminden 2 gün sonra adet olmam gerekiyor diye biliyorum. Bu ara kanamaların adetime bir etkisi olacak mıdır? Şimdiden teşekkürler.


Bazen doğum kontrol haplarında yan etki olarak lekelenme tarzında kanamalar ortaya çıkabilir ve vücut hapa alışınca bu kanamalar durur. Eğer 3 kutuya rağmen vücut ilaca alışamazsa bu durumda ilacın başka bir markayla değiştirilmesi sorunu çözebilir.

Yasmin hap kullanımına ilk kutudan sonra 7 gün ara verilmeli mi? Yani benim adetim 5 günde bitiyor, ilacı adetim bittikten sonra da alabilir miyim? 2. sorum bu ilacın ilk kutuda etki oranı nasıl? İlk kutunun çok etkili olmadığı doğrumu? Bu ilaç karında şişme yapabilir mi yada psikolojik hamilelik var mıdır?

Doğum kontrol hapı kullanımında iki kutu arasında 7 gün ara verilmeli diğer kutuya 8. gün başlanmalıdır. Bu, adetlerin 28 günde bir olması açısından önemlidir. Haplar ilk kutudan itibaren oldukça yüksek oranda korumaya başlarlar vekoruyuculuk ara verilen 7 günde de devam eder. Bu haplar şişkinlik yapabilirler.

Op. Dr. Kağan Kocatepe'nin sitesini ziyaret etmek için tıklayın.

Yazarın Tüm Yazıları