Nadir Görülen Bir Kanser Türü: İnce Barsak Kanseri

İnce barsak kanseri nadir görülen kanser türlerinden olup, bazen erken evrede bulgu verir iken, bazen ancak ileri evrede hasta tarafından hissedilebilmektedir.

Haberin Devamı

İnce barsak kanserlerinde sık görülen bulgular;

1- Karında ele gelen kitle

2- Kanlı gayta yapma,

3- Kan kusma

4- Karında şişlik ve ağrı

5- Karında su birikmesi

6- Öksürük

7- Balgam çıkarma

8- Balgamda kan gelmesi

9- Nefes darlığı

10 -Yana yatınca ağrı veya nefes darlığı gelişmesi

11- Baş dönmesi, baş ağrısı, yürürken sendeleme, çift görme, kol ve bacakta kuvvet kaybı, sara nöbeti geçirme

12- Yatınca daha belirginleşen sırt, bel veya kalça ağrısı

13- Kansızlık

14- Sarılık

15- Kilo kaybı

16- Aşırı halsizlik

17- Diğer daha nadir görülen bulgular

şeklinde karşımıza çıkabilmektedir. Bu bulguların bazıları hastalığın ince barsakta oluşturduğu etkiden kaynaklanırken, diğerleri hastalığın ince barsak dışındaki organlara yayılması veya başka organa yayılmadan kana salgıladığı bazı maddelerle oluşan bulgular (Paraneoplastik sendrom) şeklindedir. Yukarıda belirtilen bulgulardan bazıları kolayca düzelen kanser dışı rahatsızlıklarda da görülebildiği gibi bazıları ise bu hastalığa özgü özellikler.

Haberin Devamı

İnce barsak kanserinin nedenleri incelendiğinde, tüm kanserlerde olduğu gibi kesin nedeni belirlemek zordur. İnce barsak kanseri gelişme riskini arttıran bazı faktörler şöyledir;

1- Crohn Hastalığı denilen romatizmal barsak hatalığının olması

2- Çöliak Hastalığı denilen glutenli besin ile beslenme ile aktive olan barsak hastalığı olması

3- Ailesel barsak polipi hastalığı denilen; barsakta 100’den fazla polip varlığı ile seyreden hastalık olması

Güncel onkolojik yaklaşımda ince barsak kanseri tedavisi, onkoloji doktoru tarafından bu tanı ile başvuran hastanın özellikleri göz önüne alınarak belirlenmektedir. Ancak, çok genel bir şekilde özetleyecek olursak, ince barsak kanserlerinde tedavi yöntemi erken evrede cerrahi ile kanserli bölgenin çıkarılması şeklindedir. Bazı erken evre hastalığı olan hastalarda, cerrahi sonrası hastalık tekrarı riskini azaltmak için koruyucu kemoterapi uygulaması yapılabilmektedir. İleri evre ince barsak kanserinde ise temel tedavi kemoterapi ile olmaktadır.  

İnce barsak kanserinde beslenme ve egzersiz tedavi dönemi ve sonrasında muhakkak dikkat edilmesi gereken konulardır. Bu konularda onkoloğunuzdan bilgi almayı unutmayınız.

Haberin Devamı

Fitoterapi (Bitkiler ile tedavi) temel tedavilere destek amaçlı ince barsak kanserinde kullanılabilir. Ancak, ilaç etkileşimleri gibi hem tedavi başarısını azaltabilecek hem de yan etkileri arttırabilecek sorunlar nedeniyle, bitkisel tedavilerin fitoterapi uzmanı bir onkolog tarafından yapılması uygun olacaktır.

Hepinize sağlıklı ve mutlu günler dileklerimle.

Instagram: prof.dr.hakankaragol

Twitter: DrHakanKaragol

Facebook: Prof.Dr.HakanKaragol

Yazarın Tüm Yazıları