Kemik Kanseri Tedavisinde Yenilikler

Kemik kanserleri, daha çok diğer organlardan yayılma şeklinde karşımıza çıkmaktadır (Örneğin: akciğer, meme kanseri gibi). Kemiğin kendi kanserleri oldukça nadir rastlanan kanser türlerindendir.

Haberin Devamı

Kemiğin kendi kanserleri erken evrede ağrı şeklinde bulgu verir. Omurga kemiğinin kanserleri zaman zaman bel fıtığı, kireçlenme gibi hastalıklarla karıştırılarak tanısı gecikebilmektedir.

Kemik kanserlerinde sık görülen bulgular;

1-Yatınca veya oturunca daha belirginleşen sırt, bel veya kalça ağrısı
2-Nedensiz yere gelişen ani kemik kırıkları
3-Öksürük, balgam çıkarma, kanlı balgam çıkarma, nefes darlığı, yan yatınca ağrı
4-Baş dönmesi, baş ağrısı, yürürken sendeleme, çift görme, kol ve bacaklarda kuvvet kaybı, sara nöbeti geçirme
5-Kansızlık
6-Aşırı halsizlik
7-Diğer daha nadir görülen bulgular

şeklinde karşımıza çıkabilmektedir. Bu bulguların bazıları hastalığın kemikte oluşturduğu etkiden kaynaklanırken, diğerleri hastalığın başka organlara yayılması ile oluşabilmektedir. Yukarıda belirtilen durumlardan bazıları kolayca düzeltilebilen kanser dışı rahatsızlıklarda görülebildiği gibi bazıları ise sadece bu hastalığa özgü özellikler taşımaktadır.

Haberin Devamı

Kemik kanserinde, tüm kanserlerde olduğu gibi hastalığa sebep olan etkeni kesin olarak belirlemek zordur. Hastalığın oluşumunda riski arttıran bazı faktörler şöyledir;

1-Ailede Li-fraumeni sendromu veya herediter retinoblastoma gibi genetik hastalıkları olan akrabaların bulunması
2-Page hastalığı denen kemik hastalığı olanlarda kemik kanseri daha sık görülmektedir
3-Daha önce kemiklerin olduğu bölgelere radyoterapi (ışın tedavisi) yapılmış olması

Kemik kanseri tanısı ile gelen hastalarda tedavi, onkoloji doktoru tarafından hastanın özellikleri göz önüne alınarak belirlenmektir.

Kemik Kanseri Tedavisinde Yenilikler

Başka bir bölgeden (Örneğin akciğer, meme, pankreas gibi) sıçrama şeklinde gelmiş hastalıkta ağrı ve kırık riski var ise ameliyat ve ardından radyoterapi uygulanabilir. Kemiğe sıçramış hastalığı olan bazı hastalarda sadece radyoterapi de onkolog değerlendirmesinden sonra verilebilir. Yine, belli aralıklarla en az 2 yıl kemik koruyucu iğne tedavisine de başlanır. Eğer kemikteki kanser kemiğin kendi kanseri ise ilk tercih cerrahi uygulamadır. Gereken hastalarda ameliyat sonrası kemoterapi ve radyoterapi koruyucu amaçla verilir. İleri evre kemik kanserinde ise tedavi; kemoterapi, akıllı küçük moleküllü hap şeklinde ilaçlar ve immünoterapi (Aşı tedavisi) ile yapılmaktadır. Yine ileri evre hastalıkta, belli aralıklarla en az 2 yıl kemik koruyucu iğne tedavisine de başlanır.

Haberin Devamı

Kemik kanserlerinde beslenme ve egzersiz önemli tamamlayıcı tedavi unsurlarıdır. Onkoloğunuzdan bu konuda bilgi alınız. Ayrıca, kemik kanserlerinde fitoterapi (bitkisel tedavi) konusunda da, oluşabilecek yan etki ve etkinlik azalma riski nedeniyle fitoterapi uzmanı onkologdan bilgi alınmadan bitkisel tedaviye başlanmamalıdır.

Prof.Dr.Hakan KARAGÖL

Tıbbi Onkoloji, İç Hastalıkları ve Fitoterapi (Bitkisel Tedavi) Uzmanı

Web: www.hakankaragol.com

Instagram: prof.dr.hakankaragol

Twitter: DrHakanKaragol

Facebook: Prof.Dr.HakanKaragol

Yazarın Tüm Yazıları