İlaç ve Bitki Çaylarında Bulunan Sibutramin Nedir?

Son yıllarda bitkisel içerikli zayıflama ürünleri özellikle adolesan dönemde kilo problemi nedeni ile ya da arkadaş¸ çevresinin etkisiyle sıkça kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Bu ürünler ilaç olarak değerlendirilmemekte reçetesiz olarak marketler, eczaneler veya internet üzerinden kolaylıkla temin edilebilmektedir. Fakat bu ürünlerin kullanımı ile ciddi yan etkiler gürülebilmektedir. Sibutramin içeren ve bitkisel olduğu iddia edilen “mucizevi” zayıflama hapları da sıkça kullanılan ürünlerden biridir. Ürünlerin içindeki sibutramin dozunun, lisans aldığındaki sibutramin dozunun 2-3 katı daha fazla olduğu bildirilmiştir.

GÜNLÜK DOZU

10 - 15 mg / gün kullanım için dünya çapında uygundur. Günlük 15 mg'ın üzerindeki dozlar önerilmez.

Uzun dönemli klinik araştırmalar 6 ay uygulanan sibutraminin vücut ağırlığında doza bağlı olarak önemli düzeyde azalma sağladığı gösterilmiştir; 10-20 mg/gün aralığındaki dozlar plasebo ile sağlanan vücut ağırlığı kaybından 3-5 kg daha yüksek kayıplar oluşturmutur. Kilo alımında da azalma sağlamasıyla birlikte trigliserid ve LDL-kolesterolde azalma sağlar.

YAN ETKİLER

Haberin Devamı

Literatürde internet üzerinden sadece bitkisel içerikli olduğu belirtilmesine rağmen içeriğinde sibutramin tespit edilen ve buna bağlı yan etkiler görülen bitkisel içerikli zayıflama ürünleri ile zehirlenme olguları bildirilmiştir.

Sibutraminin serotonin, noradrenalin ve daha zayıf bir şekilde de dopamin geri alımını inhibe etmesi nedeniyle bundan 30 yıl önce bir antidepresan olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ancak sonraları anorektik etkileri molekülün antidepresan özelliklerini gölgede bırakmış ve bu nedenle günlük pratikte sibutramin bir antidepresan olarak kullanılmamıştır.

Sibutramin’in gerek farmakolojik bir tedavi seçeneği olarak kullanılmasına ve gerekse reçetesiz satılan ürünlerde denetim dışı olarak saptanmasına bağlı olarak bu maddeyle ilişkisi kurulan hipomanik, manik ve/veya psikotik dönem olgu bildirimleri artmıştır.

Sibutramin tedavisinin uykusuzluk, ağız kuruluğu, kabızlık, artmış kalp krizi riski ve inme olmak üzere birçok yan etkisi vardır. Kardiyovasküler yan etkilerden dolayı ülkemizde yasaklanmıştır.

Alerjiniz varsa veya şiddetli veya kontrolsüz yüksek tansiyonunuz varsa, yeme bozukluğu (anoreksi veya bulimia) sibutramin kullanmamalısınız.

Haberin Devamı

Karaciğerin sibutramin metabolizmasndaki rolü göz önüne alındığında şiddetli hepatik hastaltığı olan hastalara sibutramin uygulanması önerilmez;

Sibutramin anne sütüne geçip geçmediği veya emzirilen bebeğe zarar verip vermeyeceği bilinmemektedir.Bir bebeği emziriyorsanız doktorunuza söylemeden bu ilacı kullanmayın.

Sibutramin içeren sahte ilaçlar ve zayıflama ürünleri halen piyasada bulunmakta ve kontrolsüz kullanımları sonucunda toksisite ve hatta mortaliteye neden olmaktadır.

2010 yılında Kastamonu’da “zayıflama hapı” kullanan birinin enterit nedeniyle ölmesi sonucu piyasada “diyet hapı” adı altında satılan üç ürün toplatılmış, laboratuar analizleri sonucunda her üçünün de sibutramin içerdiği tespit edilmiş ve her üç ilacın da satışı Sağlık Bakanlığınca yasaklanmıştır.

Haberin Devamı

Obezitenin farmakolojik tedavisinde kullanılan ilaçların ve kontrolsüz olarak satılan bitkisel olduğu iddia edilen zayıflama ilaçlarının muhtemel psikiyatrik yan etkileri daha yakından gözlenmeli ve bu konuda daha dikkatli olunmalıdır.

DİYETİSYEN BAŞAK İNSEL

https://www.instagram.com/diyetisyenbasakinsel/

 

Yazarın Tüm Yazıları