Aslı Elif Tanuğur Samancı
Aslı Elif Tanuğur Samancı
Aslı Elif Tanuğur SamancıYazarın Tüm Yazıları

Kanserde Besin Takviyesi Olarak Propolisin Kullanımı

Propolis nedir? Propolis, arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı tamamen doğal bir arı ürünüdür. İçerisinde bulunan fenolik ve flavonoid bileşenlerle nardan 80 kat daha güçlü bir antioksidandır.

Haberin Devamı

Arılar tarafından kovandaki mikropları yok etmek ve sterilizasyonu sağlamak için kullanılır. Propolis binlerce yıldır da hastalıkların tedavisinde destekleyici olarak kullanılmaktadır.

Faydaları Nelerdir?

Propolis; antioksidan ve antibakteriyel etkisinin yanı sıra, antimikrobiyal, antifungal, antiviral, antienflamatuvar ve antitümör etkilere de sahiptir. Solunum yolları hastalıklarından kansere kadar pek çok farklı hastalıkta tedaviye destek olarak kullanıldığında olumlu etkileri gözlendiğine dair bilimsel çalışmalar mevcuttur.

Propolisin Antitümör Özelliği

Bilimsel kaynaklarda özellikle antitümör etkisi ile ilgili 30.000’in üzerinde akademik yayın bulunmaktadır. Bu yayınlarda propolisin, insan vücudunda sağlıklı dokuya hiçbir şekilde zarar vermeden, kanserli dokunun inhibe olmasına yardımcı olduğu belirtilmektedir. Araştırmacılar; akciğer, karaciğer, baş boyun, meme, rahim, tiroid, pankreas, mide ve bağırsak gibi çeşitli kanser türlerinde düzenli olarak, propolis özütü kullanımını önermektedirler.

Haberin Devamı

Bilimsel Yayınlar Ne Diyor?

2012 yılında İstanbul Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, kadınlarda yaygın olarak görülen meme kanseri hücrelerinde, in vitro koşullarda, hücre kültürü yöntemi kullanılarak, propolisin kanser hücreleri üzerine sitotoksik ve apoptotik (kanseri yok edici) etkileri değerlendirilmiştir. Çalışmada; farklı bölgelere (Arjantin, Çin, Türkiye)’ye ait propolis özütleri kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda Türkiye’de üretilen Anadolu Propolisi’nin kanser hücrelerini yok edici (apoptotik) etki gösterdiği ve diğer propolis türlerinden daha güçlü antikanserojen etki gösterdiği ortaya konulmuştur. Bu durum Anadolu Coğrafyası’nın endemik bitki zenginliğinden kaynaklanmaktadır. Araştırmacılar, özellikle meme kanseri hastalarında tedaviyi destekleyici olarak Anadolu Propolisi özütünün kullanımını önermiştir. 

Propolisi Nasıl Kullanalım?

Bilimsel kaynaklarda, kanser hastalarının saf Anadolu propolisi özütü içeren bir damladan günde 80-100 damla tüketmeleri önerilmektedir.

Haberin Devamı

Kaynaklar:

Saygılı, Neslihan, et al. "FARKLI COĞRAFİK ORİJİNLİ PROPOLİSLERİN MCF7 MEME KANSERİ HÜCRELERİNDEKİ miRNA EKSPRESYON PROFİLİNE ETKİLERİ."

Padmavathi R, Senthilnathan P, Sakthisekaran, D, Therapeutic effect of propolis and paclitaxel on hepatic phase 1 and 2 enzymes and marker enzymes in dimethylbenz(a)anthracene-induced breast cancer in female rats, Comp Biochem Physiol C Toxicol Pharmacol. 2006 Jul;143(3):349-54.
Kolankaya, Durdane, et al. "Protective effects of Turkish propolis on alcohol-induced serum lipid changes and liver injury in male rats." Food chemistry 78.2 (2002): 213-217.

Yazarın Tüm Yazıları