GeriKadın Sağlığı Yağ yiyerek de formda kalınır!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yağ yiyerek de formda kalınır!

Yağ yiyerek de formda kalınır!

"Yağlar en önemli enerji kaynaklarımızdan biri. Ve aynı zamanda bizi de en çok korkutan besinlerden. Kilo, kolestrol derken yağları hayatımızdan çıkarmaya çalışıyoruz. Oysa, sağlıklı zayıflamanın yolu, yağı kesmek değil, doğru kullanmak."

Vücudumuzdaki A, E, D ve K vitaminleri yağda eriyor. Yağ, besleyici maddelerin taşınmasına ve emilmesine yardımcı oluyor, yağ lipitlerini kontrol altında tutuyor. Yağlar doymuş ve doymamış olarak ikiye ayrılıyor. Bunlar, kandaki kolestrol miktarını farklı şekilde etkiliyorlar. Hayvansal besinlerde bulunan doymuş yağlar; kolestrol miktarını arttırıyor, bitkisel yağlar ise düşürüyor. Tekil doymamış yağlar kann kolestrolünü kontrol altında tutup kalp sağlığımızı koruyorlar. Özellikle balıkta bulunan bir grup yağ asidi trombosit kümelenmesini de önleyerek damar sağlığına katkıda bulunuyor.

Yağı tamamen kesmek, vücut açısından sakıncalı ve zayıflamaya yardımcı değil. Dünya Sağlık Örgütü, günlük enerji ihtiyacımızın yüzde 30'unu yağlardan almamızı öneriyor. Sağlıklı beslenmek için, her Tipp yağı içeren diyetleri tercih etmelisiniz.

Bitkisel yağların faydaları saymakla bitmiyor. Ancak yüksek dozda tüketmemeye de özen göstermek gerekiyor. Adaçayı, anason, biberiye, gül, kekik, limon, nane, melisa, rezene, sarmısak, yağları faydalı bitkiler.

Adaçayı yağı

Gaz söktürücü, ter kesici, idrar arttırıcı etkileri olduğu biliniyor. Ayrıca bronşit astım ve kadınlarda adet düzensizliğinde de kullanılıyor.

Kullanılışı : Günde 3-5 damla bir fincan suya damlatılarak içiliyor. Gaz giderici olarak topuk ve göbek kısmına masaj yapılarak da uygulanıyor.

Anason Yağı

Gaz söktürücü, iştah açıcı olduğu biliniyor. Selülitlere karşı da iyi geldiği söyleniyor.

Kullanışı : Günde 2-10 damla bir şeker parçasının üzerine damlatılarak ya da bir fincan suya 4-5 damla damlatılarak günde üç defa kullanılıyor.

Gül yağı

Cilde canlılık ve gerginlik kazandırıyor. Alerjik ya da egzamalı ciltlere ve açık yaralara iyi geliyor. Makyaj temizlemede, ciltteki doğum lekelerini çıkarmada kullanılıyor.

Kullanılışı: Cilde masaj yapılarak uygulanıyor.

Kekik Yağı

Bronşit, nezle, grip, solunum yolu rahatsızlıklarına, dişeti iltihaplarına iyi geliyor. Alyuvar oluşumunu da artırdığı biliniyor. Yara ve yanıklarda antiseptik olarak kullanılan kekik yağının gastrit gibi mide rahatsızlıklarına da yardımcı olduğu biliniyor.

Kullanışı: Yarım fincan suya 2-3 damla katılarak veya şeker üzerine damlatılarak kullanılıyor. Ancak, fazla miktarda içilmesi sakıncalı olabilir. Parmak uçlarıyla masaj şeklinde de kullanılabiliyor.

Nane yağı

Mide bulantısını kesiyor, hazmı kolaylaştırıyor. Gaz söktürücü özelliği var. Sinirleri güçlendiriyor, baş ağrısına iyi geliyor. Ayrıca selülit tedavisinde de kullanılıyor. Anne sütünü arttırıyor, bağırsak solucanlarını temizliyor.

Kullanışı : Günde üç defa bir şeker parçası üzerine 2-3 damla damlatılarak ya da bir fincan suya 2-3 damla damlatılarak içiliyor. Cilde masaj yapılarak da uygulanabiliyor.
( Fazla miktarda kullanılması sakıncalıdır. )

Melisa Yağı

Uykusuzluk, kan temizleyici, anksiyete, bitkinlik, yorgunluk, nefes darlığı ve astımda kullanıldığı biliniyor.

Kullanışı : Günde üç defa bir fincan suya 3-4 damla damlatılarak içiliyor ya da cilde masaj yapılarak sürülüyor. Fazla miktarda kullanılması sakıncalı olduğu için dikkat etmek gerekiyor.

Kaynak: Formsante

False