GeriKadın Sağlığı Varisi Önlemek İçin Neler Yapılmalı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Varisi Önlemek İçin Neler Yapılmalı?

Varisi Önlemek İçin Neler Yapılmalı?

"Eskiden öğretmen veya doktor hastalığı olarak bilinen varis, günümüzde ofiste saatlerce hareketsiz oturarak çalışan kişilerin de kâbusu oldu. Sadece uzun süre ayakta kalmak değil, sürekli oturmak da varis sebebi olarak karşımıza çıkıyor. Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Barış Çaynak, tüm günü sabit bir şekilde ayakta veya oturarak geçirenleri uyarıyor: “Asıl yorgun olduğunuzda egzersiz yapın. Ayaklarınızı günde 3 kez, 5’er dakika 70 derece yukarı kaldırın.”"

SÜLÜK TEDAVİSİ ENFEKSİYONA SEBEP OLUR

"Varis için kimler risk altındadır?" konusu günümüz şartları sebebiyle değişti. Eskiden varis doktor veya öğretmen hastalığı olarak biliniyordu ve uzun süre ayakta hareketsiz bir şekilde durmaya bağlı olarak görülen bir rahatsızlıktı. Şimdilerde varis bir ofis hastalığı olarak karşımıza çıkıyor. Ayaklar sarkık şekilde bütün gün ofiste oturmak da tıpkı ayakta durmak kadar varis sebebi. Ciddi seviyede ilerlemiş olan varislerin en büyük sebebi genetik geçiştir. Varis bir damar hastalığıdır ve tedavisi kalp ve damar cerrahı tarafından yapılmalıdır. Sülük tedavisi veya diğer çağ dışı tedavi yöntemleri varis için uygun yöntemler değildir. Uygulanan bu yöntem bacakta kızarma, selülit ve şişmeye sebep oluyor. Küçücük bir varis için yapılan bir sülük tedavisi neredeyse bacağın tümünde enfeksiyon ve ize sebep oluyor. 

Varisi Önlemek İçin Neler Yapılmalı

YÜZMEK VARİSTEN KORUR

Ayaklarda ağırlık hissi, şişlik, gece ayağa kramp girmesi, ayak bileğinde kaşıntı, ayak tabanında yanma ve sürekli ayakları oynatma isteği varisin başlıca belirtilerindendir. Gün sonunda bütün bu şikayetlerin üzerine egzersiz yapan kişiler, eve rahatlamış bir şekilde dönüyorlar. Ama “Ben çok yoruldum, eve gidip oturayım” denildiği zaman bu şikayetler geceye kadar devam ediyor. Bu nedenle düzenli egzersiz çok önemli. Egzersiz yaparken özellikle diz altı kaslarını değil, üst bacak ve alt karın kaslarını çalıştırmak gerekiyor. Pilates, yoga, yürüyüş ve yüzme varise karşı en çok fayda görülen egzersizlerdendir.

Varisi Önlemek İçin Neler Yapılmalı

BACAKLARINIZI YUKARI KALDIRIN

Günde en az 3 sefer, 5’er dakika uzanır vaziyetteyken, ayakları 70 derece yukarı doğru kaldırmak varis gelişimini engelliyor. Duş sonrası soğuk suyla ayakları yıkamak varislere iyi gelen basit uygulamalardır. Hiçbir varis probleminiz olmasa bile çok fazla ayakta veya oturarak sabit duracağınız zaman (toplantılarda veya uzun yolculuk yapacağınızda) koruyucu varis çorapları kullanabilirsiniz.Varis çorabı yoğun durağan günlerde gün sonunda oluşabilecek şikayetleri ortadan kaldırıyor. 

AMELİYATSIZ TEDAVİ MÜMKÜN

Artık varis ameliyatı değil, varis işlemi yapılıyor. Varisli damarı görmek için hastaya doppler (bacak ultrasonu) yapılıyor. İşlemde de doppler eşliğinde, varise sebep olan damar devre dışı bırakılıp, dolaşım derin damara veriliyor. Eskiden yapılan damarı kasıktan kesip, derin damardan ayırmak ve içerden çekip çıkarma işlemi, yerini ameliyatsız tedavilere bıraktı. Artık, dopplerler damarın içerisine girilip kapatılabiliyor. Damarın kapatılması için radyo frekans ve lazer gibi enerji kaynaklarından faydalanılıyor. 

False