GeriKadın Sağlığı Üzüm ye kışa sağlıklı gir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Üzüm ye kışa sağlıklı gir

"Yazın topladığımız enerjiyi, kış mevsimi, kısa sürede tüketecek gibi gözüküyor. İşte kışın, bağışıklık sistemimizi güçlendirecek ve ağzımızı tatlandıracak bir lezzet, üzüm..."

Dünyanın en sevilen içeceklerinden biri olan şaraba hayat veren üzüm, tadıyla hem sofralarımıza lezzet katıyor hem de sağlığımızı koruyor. Salkım salkım sağlık, diye niteleyebileceğimiz üzüm, içerdiği birçok vitamin ve mineral sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor, daha sağlıklı bir kalbe sahip olmamızı sağlıyor; hatta cildimizi bile güzelleştiriyor.Sağlığı tazeliğinde ve renginde saklı Üzüm satın alırken doğal yetiştirilmiş üzümleri tercih etmeye özen gösterin. Bu noktada, dolgun ve parlak görünümlü üzümlerin daha taze ve lezzetli olduğuna dair ipucu verebiliriz. Yeşil üzüm alıyorsanız hafif sarımsı, kırmızımsı; siyah üzüm alıyorsanız koyu renkli olmasına dikkat edin. Üzüm, biraz pudramsı bir görünüşle, kendini belli eden bir parlaklıkta olmalıdır. Kurumuş kahverengi saplar ise üzümün bayat olduğunu gösterir. Üzümü, mutlaka soğuk bir yerde muhafaza etmeye özen gösterin. Aksi halde oda sıcaklığı, üzümün yumuşamasına neden olur.Diyabet hastaları az tüketmeli Üzüm, şeker oranı yüksek olan bir meyve olduğu için, özellikle diyabetli kişiler tarafından dikkatli bir şekilde tüketilmesi gerekiyor. Bir salkım üzüm (15 iri tane), bir adet elmaya göre daha fazla şeker içeriyor. Bu nedenle kan şekerinin hızla yükselmesine neden olabiliyor. Dolayısıyla diyabet rahatsızlığı olan kişilerin, bir seferde 15 taneden fazla üzüm yememesi öneriliyor. Ayrıca üzümü protein kaynağı olan bir besinle birlikte tüketmek daha uygun bulunuyor. Böylece şeker açısından metabolizmanın dengesi sağlanıyor.Sağlığınıza! Haydi sağlığa içelim! Evet, Fransa'da yoğun bir şekilde tüketilen üzüm ve şarap, tıbbi tedavide bile kullanılıyor. Yani Fransa'da insanlar, hasta yatağındayken bile bu lezzetten mahrum bırakılmıyor. Üzüm ve şarap, onlar için adeta bir sağlık iksiri.Yapılan araştırmalar şunu gösteriyor ki; Fransa ve Güney Avrupa ülkelerinde, fazla sigara ve yağ tüketen insanlarda görülen ölüm riski, diğer ülkelere göre daha az. Düzenli olarak şarap tüketen insanlarda, kan, daha akışkan bir yapıya kavuşuyor. Bununla birlikte kalp krizi riski de büyük ölçüde azalıyor. Ayrıca şarap, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve kansere yakalanma riskini azaltıyor. Şarabın bu kadar faydalı olmasında, üzüm taneleri ve suyunun kalitesi ise en büyük rolü oynuyor.Üzüm yoksa şarap 27 ülkede yapılan çeşitli araştırmalar, düzenli alkol alımının kalpteki kan dolaşımı rahatsızlıklarını önlediğini gösteriyor. Kırmızı ve beyaz şarap, yüksek oranda promil içermesine rağmen, aynı zamanda bitkisel maddeler de içerdiğinden sağlığımızı da koruyan bir özellik gösteriyor. İşte bu nedenle şarap, çoğu zaman tercih nedeni oluyor. Ancak unutmayın, bir kadehten fazla tüketmemenizde de yarar var!Kozmetik dünyası ve üzüm mucizesiÜzüm tanelerinin hücreleri koruyan zengin maddeler içerdiğini keşfeden kozmetik dünyası; içinde üzüm özü bulunan yüz ve vücut kremleri, dudak koruyucuları ile hem cildimizi koruyan hem de güzelliğimizi besleyen ürünler üretiyor. Üzümde ve üzüm çekirdeği yağında bulunan polyphenoller, yani cildi kuvvetlendiren güçlü nem tutucular, cildi besliyor. Ayrıca üzüm polyphenolleri güçlü serbest radikallere karşı etkili bir koruma sağlıyor. Bu özellikleriyle üzüm, kozmetik alanında da kullanılan başlıca maddelerden. Güneş ışınları, sigara, stres ve diğer negatif çevre etkileri, cildimizin daha çabuk yaşlanmasına sebep oluyor. Bu olumsuz dış çevre faktörleri nedeniyle, cildimiz kırışmaya başlıyor ve esnekliğini kaybediyor. İşte kozmetik ürünlerinin içinde bulunan üzüm özleri ya da suyu, bu olumsuz etkilere karşı cildin güçlenmesini sağlıyor. Ayrıca hafif meyve asitleri ve üzüm çekirdeği yağı da cildimizi koruyan etmenler arasında bulunuyor.Antioksidan kaynağı - Antioksidan özelliği gösteren A vitamini, taze üzümde daha yoğun miktarda var.- B ve C vitaminleri de üzümde bol miktarda bulunuyor. - Ayrıca üzümde bulunan ve antioksidan özelliği gösteren mineraller de vücudumuzdaki zararlı, hücrelerimizi güçten düşüren kökleri yakalıyor, ateresklerozu ve kötü huylu kolesterolü engelliyor. - Taze ve kuru üzümün yanı sıra üzüm suyunda yoğun bir şekilde bulunan potasyum minerali ise vücut sıvılarında basınç oluşmasına yardımcı oluyor ve asit-baz dengesini sağlıyor.- Taze ve kuru üzüm dışında, üzüm çekirdeği ekstresi de özellikle sigara içenler, alkol ve doğum kontrol hapı kullananlar için oldukça faydalı. - Antioksidanlar vücudumuzda kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşan veya dışardan sigara, alkol veya kirli havayla alınan zararlı maddeleri (serbest radikalleri) etkisiz hale getiriyor.- Üzümün antioksidan etkisi, E vitaminine göre 50; C vitaminine göre 20 kat daha fazla. İçeriğinde bulunan polyphenol (polifenol) keşfedilen en kuvvetli antioksidan olarak biliniyor.Üzümle tedavi Avrupa'da, ortaçağda zenginlerin sağlıklarına üzümle kavuştuğunu biliyor muydunuz? "Traubenkur" adı verilen kürlerde üzümün antioksidan, toksin atıcı özelliklerinden yararlanılıyordu. İtalya'da Riva del Garda isimli kasabada Astoria Park Hotel, bu geleneği günümüze taşıyor ve üzüm kürlerine dayalı, güzellik ve sağlık terapilerinden oluşan bir program sunuyor. (Formsante)

False