GeriKişisel Bakım Ucuz yoldan güzelleşin!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ucuz yoldan güzelleşin!

"Kolayca elde edebileceğiniz doğal malzemelerle maske yapın, cildinize parlaklık katın!"

Yazın cildimiz zorlanıyor. Sıcak, güneş, ter bir yandan cildimizi yıpratıyor, bir yandan da insanı pasifleştiriyor. İnsanın canı hiçbir şey yapmak istemiyor. Bazen, "nasıl olsa az sonra yeniden terleyeceğim" diyerek nemlendirici bile sürmekten vazgeçiyoruz. Neyse ki yazın cildimizin yağ salgısı doğal olarak biraz artıyor. Öte yandan hafta sonu programlarının peşinde koşmaktan, cilt bakımları yaptırmak için zamanımız kalmıyor. Zaten güzellik merkezleri havalar ısındıktan sonra cilt yenileme tedavilerine ara veriyorlar. Malum, ciltteki en küçük bir tahriş güneşle karşılaşınca lekelere dönüşüyor. Ama her zaman elimizin altında bulunabilen veya kolayca elde edebileceğimiz doğal malzemelerle bazı maskeler yapabiliriz.

Size evde çok kolay hazırlayabileceğiniz doğal maske tarifleri vereceğim. Bunlar, tahriş edici olmadığı gibi tümü gayet pratik, hazırlanışı kolay, maliyetleri ucuz formüller. Yararları ise tahmin edebileceğinizden daha fazla. Bu maskeleri yüzünüze, boynunuza hatta dekoltenize uygulayabilirsiniz. İçindeki malzemeler hem cildinizi besler hem de kan dolaşımını artırarak cildinizi canlandıracak. Tümünün içinde yüksek oranda su ile birlikte cildinize yararlı maddeler bulunuyor. Maskeler deri yüzeyine sürülünce hızla buharlaşmaya başlıyor. Böylece cildinizde serinlik hissi ile birlikte damarlarda kan dolaşımını hızlandırıyorlar. Maskeyi temizleyince cildinizde hafif bir kızarıklık fark edeceksiniz. Bunun nedeni, tahriş değildir, kan dolaşımının hareketlenmesidir. Bu da cildi uyarır ve hafif bir masaj etkisi yapar.

Doğanın hazinesi

Gerçekten birebir cildimize uyan doğal ürünler sadece cildimizin kendi ürettikleridir. Yağ dokusu, nem, kollajen, yenilenen hücreler gibi. Bunu sağlamak için de yararlı gıdaları elden geldiğince çok tüketmek gerekiyor. Cilde sürüldüğünde iyi geldiğini bildiğimiz doğal malzemeleri sıralayacak olursak, oldukça uzun bir liste yapmamız gerekecek:

Meyve asitleri, limon, çilek, greyfurt, elma, yeşil çay, gül suyu, papatya, bal, kakao yağı, deniz yosunları, balık yağı, termal sular, kil çeşitleri, zeytinyağı, badem yağı, kayısı yağı, bergamot, ısırganotu, papaya, aloevera, çay ağacı yağı, buğday özü, lavanta suyu, soya yağı, biberiye, avokado, üzüm çekirdeği yağı ve ekstresi, ayçiçeği yağı, jojoba, susam yağı, ceviz yağı, havuç tohumu, portakal çiçeği suyu, keten tohumu, yulaf ezmesi, yumurta, süt, yoğurt

Bunların hepsi de çok değerli. Tümü de kozmetik ürünlerde kullanılıyor. Ancak cilde saf olarak uygulanmaları dikkat gerektiriyor. Bunların hazırlanışı, tazeliği, yoğunluğu ve ciltten arındırılması için özen göstermelisiniz.
Maskelerin uygulanışı

Maskeyi uygulamadan önce cildinizi güzelce temizleyip tonikle silin. Ardından ılık suyla yıkayın ki, cildiniz besinleri emmeye hazır olsun. Sonra yüzünüze, boynunuza ve üst dekoltenize size en uygun olan maskeyi tatbik edin. 20 dakika kadar bekledikten sonra yine ılık suyla yıkayın. Ardından bir nemlendirici sürmeyi ihmal etmeyin. Yağlı ciltlere haftada iki defa maske yapabilirsiniz. Normal ve kuru ciltler için haftada bir kere yeterli.

Yağlı ciltler için maskeler

Yumurta akı maskesi:
Yumurta akını iyice çırptıktan sonra içine bir çay kaşığı limon suyu koyun ve bekletmeden yüzünüze-boynunuza sürün.

Şeftali maskesi:
Tüylü bir şeftaliyi mutfak robotundan geçirip saf olarak kullanın.

Yoğurt maskesi:
1 çay kaşığı sade yoğurdu, arpa unu ile karıştırıp maskenizi hazırlayabilirsiniz.

Kuru ciltler için maskeler

Yumurta sarısı:
Yumurtanın sarısını çırptıktan sonra içine birkaç damla elma sirkesi ile birkaç damla zeytinyağı karıştırıp cildinize sürebilirsiniz.

Limon maskesi:
1 limonun suyunu sıkıp, yumurtanın sarısı ve çok az miktarda zeytinyağı ile karıştırın.

Ballı yumurta maskesi:
1 yumurta sarısına 1 yemek kaşığı bal karıştırın.
Yorgun ciltler için maskeler

Elma maskesi:
Bir elmayı gayet az su ile kaynatın, hamur haline getirin ve ılık olarak cildinize sürün.

Bal maskesi:
2 - 3 kaşık bal ile 1 kaşık demli çayı karıştırıp ılık halde iken uygulayın.
Normal ciltler için maskeler

Salatalık:
Salatalıkları halka halka doğrayıp cildinize sürün.

Çilek:
Birkaç çileği yıkayıp doğrayın. Sonra ezip bir kaşık arpa unu ile karıştırın.

Kırışıklık gideren bir maske
Bir yumurta akını ayırın, aynı miktarda alkol ile karıştırıp maske yapın.

Lekeli ciltler için maske

Havuç ve elma:
Havuç ile elmayı rendeleyin, karıştırıp cildinize sürün.

Çilekli ve sütlü maske:
Rendelenmiş çileğin içine badem yağı ya da süt ekleyip maskenizi hazırlayın.

Mat ciltleri canlandıran maske

Bütün bir yumurtayı, 1 çay kaşığı zeytinyağı ile karıştırıp biraz okjijenli su ekleyin. Bu karışımı cildinizde 1 saat bekletin.

False