GeriKadın Sağlığı Tüm Zamanların En Popüler 7 Diyeti
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tüm Zamanların En Popüler 7 Diyeti

Tüm Zamanların En Popüler 7 Diyeti

"Her yıl yeni birçok popüler diyet ortaya atılıyor. Kimisi sadece çiğ besinlerle kimisi de sağlıklı yağlarla kilo vadediyor. İşte son yılların en çok uygulanan popüler diyetleri..."

1. ATKİNS DİYETİ

Atkins diyeti, Amerikalı bir kardiyolog olan Dr. Robert Atkins tarafından, 1970'lerin başında oluşturulmuş olan düşük karbonhidrat bazlı bir diyettir. Vücutta insülin seviyelerini kontrol etmeye odaklanan ve düşük karbonhidrat kuralına bağlı bir diyet türüdür. Yüksek miktarda rafine karbonhidrat tüketmek insülin seviyelerinin hızla yükselmesine ve düşmesine neden olur. Bu da vücudun bir enerji kaynağı olarak yağ depolamasını engeller. Atkins Diyeti, karbonhidratlardan kaçınırken istediğiniz kadar protein tüketmenizi sağlar.

2. 'THE ZONE' DİYETİ

‘’The Zone Diyeti'' olarak adlandırılan diyet, besinsel özelliklerin çok özel bir dağılımına sahiptir. Diyetin besin dağılımı her öğünde %40 karbonhidrat, %30 protein ve %30 yağdan oluşmaktadır. Bu diyet beslenme programında; rafine edilmemiş karbonhidratlar olan fındık yağı, avokado yağı, zeytinyağı ve hindistancevizi yağı gibi sağlıklı yağları kullandırır. Zone Diyeti en sağlıklı diyetlerden biri olan Akdeniz Diyetine oldukça benzemektedir. İnsan vücudundaki yağ yakımını olabilecek en hızlı hale getirmeyi, fiziksel ve zihinsel performansı artırmayı hedefler. 

3. KETOJENİK DİYET

“Ketojenik” diyet ilk etapta epilepsi hastalığını tedavi etmek için kullanılmıştır. Bu diyette sağlıklı yağ alımı arttırılıp karbonhidrat alımı azaltılır. Vücut karbonhidrat yerine yakıt olarak yağ yakar. Bu parçalanma yakıt için yağ birikintilerinin parçalanmasına neden olur ve ketoz yoluyla ketonlar oluşturur. Ketojenik diyette yağlı balık, hindistancevizi yağı ve sağlıklı yağların tümü kullanılır. Ketojenik diyetin pek çok faydası bulunuyor fakat yine de herkese göre bir diyet değil. Şekeri düşük olanlara önerilmiyor, zayıf ve yağ oranı düşük insanlarda halsizliğe yol açabiliyor. Diyabet hastalarının mutlaka doktorlarına danışması gerekiyor.

Tüm Zamanların En Popüler 7 Diyeti

4. PALEO DİYETİ

Paleo diyeti, eski zamanlarda mağara adamlarının beslenme şeklini temel alır. Alkali diyetlerden çok farklı değildir, ancak abur cubur, tahıl, şeker ve süt ürünlerinden uzak durmayı gerektirir. Bunun yerine; et, yumurta, deniz ürünleri, sebzeler ve meyveler, kuruyemişler gibi besinleri artırır ve glisemik yükü azaltır. Bu diyette tam tahıllı gıdalar yasak. İşlenmemiş bakliyat mümkünse tüketilmemeli. Doğal süt ürünleri (Kefir, peynir, yoğurt) mümkünse tüketilmemeli.

5. AKDENİZ DİYETİ

Güney Avrupa kökenli olan bu diyeti en çok Yunanistan, İtalya ve Girit gibi ülkeler uyguluyor. Akdeniz diyetinde bol miktarda taze bitkisel gıda ve taze meyve, fasulye, fındık, kepekli tahıllar ve zeytinyağı tüketebiliyor. Balık, tavuk ve yumurta da tüketiliyor. Bu diyetin 1/3'ü yağdan oluşuyor. Bu diyet hastalıkları azaltma ve yaşam kalitesini arttırmasıyla şimdiye kadar en çok araştırılan diyetlerden birisidir. 

6. SOUTH BEACH DİYETİ

Kardiyolog Dr. Agatston ve beslenme uzmanı Marie Almon tarafından başlatılan bu diyet, ne düşük karbonhidratlı ne de düşük yağlı bir program. Çünkü South Beach'de yağların da karbonhidratların da sağlıklı olanlarını seçiyorsunuz. Böylece vücudunuza şekeri yağa daha yavaş çevirmeyi öğretiyorsunuz. Üstelik ihtiyacınız olan tüm gıdaları da alıyorsunuz. South Beach diyeti yaklaşık 2-6 hafta arasında süren programda ideal kilonuza ulaşmayı vadediyor.  

Tüm Zamanların En Popüler 7 Diyeti

7. DUKAN DİYETİ

Düşük karbonhidrat tüketimine dayanan ve atak, seyir, güçlendirme, koruma olmak üzere 4 evren oluşan bir diyettir. Dukan diyetinin temeli son 30 yıldır bilinen düşük karbonhidrat tüketimine dayanıyor. Tüm diyet uzmanlarının bildiği, bazılarının uyguladığı bazı uzmanların ise karşı çıktığı bu diyet programı birbirini izleyen 4 evreden oluşuyor. Bu diyet; özel diyet uygulamak zorunda olanlara, şeker ve kalp hastalarına, kolesterol sorunu olanlara uygulanmıyor. 

MAHMURE ÖZEL

False