GeriKadın Sağlığı Spor yap, zinde kal!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Spor yap, zinde kal!

"Spor, çocuk ve gençlerde sorumluluk almaya, öfkeyi kontrol edebilmeye yardımcı olurken, erişkinlerin dinç ve dinamik görünmelerini sağlıyor. Yaşlılar ise sporla dinçlik kazanıyor, unutkanlık azalıyor."

Sosyal ilişkiler gelişir

Her yaş grubundaki kişilerin sağlıklı yaşaması için gerekli olan spor, ruh sağlığı açısından yaş gruplarını farklı şekillerde etkiliyor. Spor, özellikle çocuklarda sosyal ilişkileri artırma ve yaşıtlarıyla daha iyi arkadaşlık kurmada en önemli araçlardan biri.

İfade yeteneği artar

Çocuklarda sorumluluk duygusunun yanı sıra, öfkeyi kontrol edebilme, saldırganlığı frenlemede sporun büyük etkisi vardır. Ayrıca dikkat dağınıklığının önüne geçer. Gençlik döneminde de dinamizmi sporla değerlendirdikleri için gençler alkol ve sigaradan uzak kalır. Gençliğin aşırı heyecanını spora aktarmak, olaylara yaklaşımlarda daha serinkanlı olmayı sağlar. Kendine güven duygusu ve ifade yeteneği artar.

Yaşlanmayı geciktirir

Spor yapan erişkinler, günlük hayatın stresini atarlar, ruh ve beden sağlığını daha uzun yıllar koruyabilirler. Orta yaşta başlayan kalp ve tansiyon hastalıklarına yakalanma riski sporla birlikte azalır, sigara ve alkolden uzaklaştırdığı için yaşlanma gecikir. Ayrıca, daha düzenli ve tatminkâr seks hayatı yaşarlar.

Unutkanlığa paydos

Sporun yaşlılar için faydası sadece bedensel yetilerle sınırlı kalmaz. Bu yaş grubundakiler için çok önemli olan ruh haline de etki eder. Spor yapan yaşlılar, sık görülen depresyona daha az yakalanır, kendilerini yalnız ve mutsuz hissetmez. Kemik erimesi, kalp - damar hastalıklarına daha az yakalanır. Beyin aktivitelerini artıran spor, unutkanlıkları azaltır.

False