GeriKadın Sağlığı Spermi En Çok İstiridye Besliyor!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Spermi En Çok İstiridye Besliyor!

Spermi En Çok İstiridye Besliyor!

"Yapılan araştırmalar istiridyenin sperm kalitesini yüzde 74 oranında artırdığını ortaya çıkardı..."

Tüp Bebek Üreme İmmünolojisi ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Halit Fırat Erden, “Sanayileşmiş ülkelerde sperm kalitesi çok bozuldu. Sperm kalitesini artıran besinlerin ilk sırasında istiridye ardından karpuz, kabak çekirdeği, ceviz, fasulye gibi besinler geliyor” dedi. İnfertilte ve sağlıklı üreme araştırmaları kadın üzerinde yoğunlaşırken Çin ve ABD’de ‘erkeğin yaşam tarzının sperm kalitesini nasıl etkilediği’ yönünde fareler üzerinde yapılan araştırma sonuçları açıklandı.Spermi En Çok İstiridye Besliyor
Science Dergisi’nde yayınlanan bilimsel çalışma için Çinli bilim adamları erkek farelere yüksek yağ içerikli bir diyet uyguladıktan sonra bu farelerin spermleri ile dişi farelerin gebe kalmasını sağladı. Bu farelerin yavrularında, her ikisi de diyabetin belirtisi olan bozulmuş insülin direnci ve glukoz intoleransı görülürken kontrol grubundaki farelerde bu belirtilere rastlanmadı.Tüp Bebek Üreme İmmünolojisi ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Halit Fırat Erden, konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:

“Çok sayıda bilimsel çalışma kadınların yaşı, yaşam tarzı gibi faktörlerin sağlıklı bir bebek doğurmayı nasıl etkileyeceğine odaklanmaktadır. Oysa yeni bilimsel araştırmalarda da görüldüğü üzere erkek sağlığı da gebeliğin oluşmasında hatta devamında düşünüldüğünden çok daha önemli bir rol oynuyor. Geleneksel olarak babanın çocuğuna katkısının çocuğun DNA’sının yarısı ile sınırlı olduğu düşünülüyordu.
Spermi En Çok İstiridye BesliyorAmerika’da Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan bir araştırmada baba adaylarının beslenme alışkanlıklarının üremeyi nasıl etkileyebileceğini göstermiştir. Yakın bir zamanda yapılan diğer bir çalışmada ise diyet ve egzersiz dahil olmak üzere çevre-yaşam tarzına ilişkin faktörlerin erkek üreme sağlığı-üreme ile sıkı bir şekilde bağlantılı olduğu, dünya genelinde doğum oranlarının düşmesinde rol oynadığı sonucuna varılmıştır.

Danimarka’daki Kopenhag Üniversitesi’nde yapılan bir diğer araştırmada ise 20 ile 25 yaş arasındaki genç erkeklerde sperm kalitesinin çok kötü olduğu saptandı. Ortalama bir erkeğin yüzde 90 üzerinde anormal spermi olduğunu görüldü. Bu da demek oluyor ki, sanayileşmiş ülkelerde sperm kalitesi kötü ve bu çok yaygın. Bunun sonucunda hamilelikte düşük oranları artıyor. Bu olayda tek önemli biyolojik faktör; anne adaylarının ilerleyen yaşı değil.
Fareler üzerinde yapılan çalışma sonuçları insanlar üzerinde de aynı olması durumunda, anne ve baba adaylarının hamilelik öncesindeki diyetleri konusunda dikkatli olmaları gerektiği iyice netleşecek.
Spermi En Çok İstiridye BesliyorSpermin kalitesini artıran besinler nelerdir?

L-karnitin, B-12, magnezyum, selenyum, likopen zengini yiyecekler sperm kalitesini artırıyor. Bilimsel çalışmalar sonucunda oluşturulan listenin başında yüzde 74 oranında sperm kalitesini artıran istiridye geliyor. Ardından kuşkonmaz, karpuz, muz, kabak çekirdeği, siyah çikolata, ceviz, fasulye, et gibi besinlerin tercih edilmesi erkeklerin bu sorunla karşılaşma riskini düşürebilir.

False