GeriAşk Sosyal Medya İlişkileri Tehdit Ediyor!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sosyal Medya İlişkileri Tehdit Ediyor!

Sosyal Medya İlişkileri Tehdit Ediyor!

"Gün geçtikçe daha geniş kitlelere yayılan sosyal medya kullanımı, doğru yönetilmediği takdirde ruhsal hastalıklardan, ailelerin parçalanmasına kadar birçok probleme yol açıyor. Kendini yalnız hisseden kişilerin sosyal destek için bu mecralara yönelmesi, gerçek yaşamdaki ilişkilerinin daha da kötüye gitmesine neden oluyor. Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy, aşırı sosyal medya kullanımının yaratacağı sorunları ve çözüm yollarını anlattı."

Günümüzde artık birçok kişi arkadaşlarıyla görüşmek, arkadaşlarının fotoğraflarına ve iletilerine bakmak, mesaj göndermek ve almak, eğlenmek, boş zamanını değerlendirmek, bilgiye erişmek, gündemi takip etmek gibi amaçlarla sosyal ağları kullanıyor. Sosyal ağlar, boş vakitleri değerlendirme, eğlence, sohbet, bilgi alışverişinde bulunma, gündemi takip etme gibi amaçlar için yegâne araç haline gelmiş durumda. Tıpkı televizyon, bilgisayar gibi sosyal medya ve sosyal ağlar da kişinin tüm ilgi ve dikkatini kendi üzerinde toplayarak aile içinde iletişimi ve eşlerin birbiriyle paylaşımını azaltan bir unsur ve kişide bağımlılık oluşturma özellikleri var.

Sosyal Medya İlişkileri Tehdit Ediyor

Sosyal medyanın aşırı kullanımı duygu durum bozukluğuna yol açıyor

Alkol-madde bağımlılığı gibi, internet ve sosyal medyanın aşırı ve sürekli kullanımı sonucunda gelişen bağımlılıklar çeşitli uyum sorunlarının yanı sıra duygu durum bozuklukları, algı bozuklukluları gibi problemlere kadar varabilmektedir. Bağımlılık geliştiğinde tıpkı madde bağımlısı bireylerde olduğu gibi tolerans gelişir, giderek kullanım dozu artar, ulaşılamadığında yoksunluk hissedilir, kişi gergin ve sinirli olur, bağımlı olduğu nesneyi sürekli arama davranışı içine girer. Bu nedenle teknolojinin, özellikle de sosyal medyanın bu boyuttaki kullanımı aile içinde birlikte geçirilen zamanı olumsuz etkiliyor ve eşler arasındaki paylaşımı giderek azaltıyor, evlilik ve aile hayatına zarar veriyor.

Günde ortalama 3 saat, sosyal medyada geçiyor

Yapılan araştırmalar kullanıcıların günde ortalama 1-3 saat arasında bu sosyal ağlarda zaman harcadıklarını söylüyor. Bu da demektir ki eş ve çocuklarla ailece etkileşime ayrılması gereken süreden her gün bu kadar zaman eksiliyor. Ebeveynlerin işi, sorumlulukları ve çocukların okuldaki vakitleri dışında akşamları ailece bir arada olunması gereken zamandan, hele de büyük bir şehirde yaşıyorsanız eve ulaşım için harcanan süreleri de düşerseniz bu çok ciddi bir zaman dilimi.

Sosyal Medya İlişkileri Tehdit Ediyor

Eşler arasındaki güveni sarsıyor

Sosyal ağların bireyin kendisine, aile ve evlilik hayatına zararı sadece ayrılan zamanı çalması ile sınırlı değil. Sanal ortamda başlayan arkadaşlıklar hızlı bir şekilde ilerleyebiliyor, sonucunda istenmeyen durumlarla karşılaşma, istismara uğrama, evlilik dışı ilişkilerin yaşanması ile evlilik ilişkisinde güven sorunu yaşanıyor.

Sosyal medyanın aşırı kullanımının yol açacağı durumlar ve yapılması gerekenler:

  • Eşler arasında açık bir iletişim yoksa güven ortamı oluşturulamaz.
  • Eşiniz sosyal ilişkilerini sizden gizli yürütüyorsa bunun temelinde bazı çatışma ve uzlaşmazlıklarınız olabilir.
  • Eşinizle açık iletişim içinde olmalısınız. Eşler arasında açık bir iletişim yoksa ve baskı ve kısıtlamalar varsa güven ortamı oluşturulamaz.
  • Güvensizlikle ya da suçlayıcı ve kısıtlayıcı yaklaşımlar onun kendini daha çok kapatmasına ve ilişkide uzaklaşmaya neden olur.
  • İlgi ve dikkatinizi eşinizi takip etmektense kendinizi iyi ve güçlü hissettirecek uğraşlara çevirmelisiniz.
  • Eşinizle ilişkinizde arkadaşlık unsurunu geliştirmeye, ortak paylaşımları ve birlikte hoşça zaman geçirecek ortak aktiviteleri artırmaya çalışmalısınız.
False