GeriBeslenme Önerileri Soğuklara Karşı Lezzetli Sebze Yemekleri Tarifleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Soğuklara Karşı Lezzetli Sebze Yemekleri Tarifleri

"Kış mevsimini sağlıklı bir şekilde geçirmek istiyorsanız vitamin ve mineral deposu sebzeleri sofranızdan eksik etmemelisiniz. Lahana, karnabahar, brokoli ve ıspanakla hazırladığımız seçenekler özgün tatlarıyla lezzetseverlerin beğenisini kazanacak."

Sarımsaklı Sebze Sote
(6 kişilik)

Malzemeler:
200 gr brokoli, 200 gr brüksellahana, 2 havuç, 2 patates, 5 diş sarımsak, Yarım demet dereotu, 4-5 çorba kaşığı zeytinyağı, Tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Brokoliyi çiçek çiçek ayırın. Brüksellahanalarını temizleyin. Havuçları temizleyip ince çubuklar halinde doğrayın. Patatesleri soyup parmak kalınlığında doğrayın. Hazırladığınız sebzeleri ayrı ayrı haşlayıp süzün veya buharda pişirin. Sarımsakları soyup ezin ve zeytinyağında sote edin. Hazırladığınız sebzeleri sırasıyla patates, havuç, brokoli ve brüksel lahanası şeklinde ekleyip 2 dakika kadar kavurun. Tuz ve karabiber serpin. Dereotunu temizleyip kıyın ve üzerine serpin. Sıcak olarak servis yapın.

Püf Noktası:
Sebzeleri geniş ve fazla yüksek olmayan teflon tencerede çok az su ile kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirin. Suyunu çekince ateşten alın. Böylece içeriğindeki vitamin ve mineraller yok olmadan lezzetini koruyarak renginin canlı kalmasını sağlarsınız.

Fırında Kıymalı Lahana
(6 kişilik)

Malzemeler:
1 küçük boy beyaz lahana, 250 gr kıyma, 2 soğan, 2 domates, 75 gr margarin, 3 çorba kaşığı rendelenmiş kaşarpeyniri, Tuz, karabiber

Süsleme için:
Birkaç maydanoz yaprağı

Hazırlanışı:
Lahanayı yaprak yaprak ayırın ve sert kısımlarını kesin. Büyük bir tencerede bol miktarda suyu kaynatıp tuz ekleyin. Lahana yapraklarını tuzlu suda haşlayın. Süzgece alıp bekletin. Soğanları soyup kıyın. Margarinin yarısını tavada eritip soğan ve kıymayı kavurun. Domatesleri soyup küp küp doğrayın ve kıymalı karışıma ilave edin. Tuz ve karabiber serpin.

Karnabahar Güzeli
(6-8 kişilik)

Malzemeler:
1 kg karnabahar, 2 kabak, 4 mantar, 4-5 diş sarımsak, 200 gr kıyma, 60 gr margarin, 1 çorba kaşığı galeta unu, 80 gr dilpeyniri, 3-4 dal maydanoz, Tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Karnabaharı, sapları uzun kalacak şekilde çiçek çiçek ayırın. Tuzlu kaynar suda hafif haşlayıp süzün. Kabakları temizleyip küp küp doğrayın. Mantarları temizleyip ince ince dilimleyin. Sarımsakları soyun. Dilpeynirini minik küpler, şeklinde doğrayın. Bir kaşık margarini teflon tavada eritip sarımsak ve kıymayı sote edin. Kabak ve mantarı ekleyip 1 tutam tuz ve karabiber serpin. Kapağını kapatın ve mantar suyunu salıp çekinceye, kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin. Ateşten alıp galeta unu ve peyniri ilave edin. Kalan margarini oda ısısında yumuşatıp çukur bir fırın kalıbına fırça ile sürün. Karnabaharın yansından fazlasını çiçekleri altta ve sap kısımları üstte kalacak şekilde kalıbın dip ve kenarlarına yanyana dizin. Ortasına peynirin yarısını serpiştirip hazırladığınız kıymalı karışımı yayın. Kalan peyniri ilave edip üzerini kalan karnabaharla kapatın. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında karnabahar yumuşayıncaya kadar pişirin. 15 dakika dinlendirin ve servis tabağına ters çevirip alın. Maydanozu kıyıp üzerine serpin ve sıcak olarak servis yapın.

Yufkada Ispanaklı Tart
(6 kişilik)

Malzemeler:
700 gr ıspanak, 2 yufka, 2 diş sarımsak, 4 çorba kaşığı sıvıyağ, 4 dilim pastırma, 3 çorba kaşığı rendelenmiş kaşarpeyniri, 1 yumurta sarısı, Tuz, karabiber

Beşamel sos:
1.5 su bardağı süt, Yarım su bardağı un, 50 gr margarin, 1 tutam muskat, Tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Ispanağı temizleyip ince ince doğrayın. Sarımsakları soyup kıyın. 2 kaşık sıvıyağı tavada kızdırıp ıspanak ve sarımsağı hafif sote edin. 1 tutam tuz ve karabiber serpin. Ispanak hafif yumuşayınca ateşten alın. Beşamel sos için; margarini tencerede eritip unu ilave edin. Sütü azar azar ekleyerek yedirip koyulaşıncaya kadar kısık ateşte karıştırarak pişirin. 1 tutam tuz ve muskat serpin. Ateşten alıp üzeri kapalı olarak muhafaza edin. Yufkanın birini ufak parçalara bölün. 24 cm çapında, 3-4 cm derinliğindeki yuvarlak fırın kalıbını yağlayıp bütün yufkayı kenarları dışa sarkacak şekilde yayın. Yufkanın kalıbın dibine ve kenarlarına iyice yapışmasını sağlayıp içine fırçayla kalan sıvıyağı sürün. Yufka parçalarını yerleştirin. Hazırladığınız ıspanaklı karışıma pastırma ve beşameli ekleyip karıştırın. Yufkanın içine yayın. Dışa sarkan yufkanın kenarlarını içe doğru kıvırın ve hafif büzün. Yufkanın kenarına yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında peynir iyice eriyinceye kadar pişirin. Servis tabağına alıp dilimleyerek servis yapın.

False