GeriBeslenme Önerileri Soğuk havaların doğal iksiri: Salep
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Soğuk havaların doğal iksiri: Salep

Soğuk havaların doğal iksiri: Salep

"Vücudumuzu sıcak tutan, soğuk algınlığına karşı direnç veren bir kupa sıcak salepe, bugünlerde kim hayır der ki?"

Soğuk kış günlerinde tüketilen ve yüzyıllardır kullanılan bir içecek olan salebin, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde doğal olarak yetişen bazı orkidelerin yumrularından elde edildiğini biliyor muydunuz? Orkide hayranları belki okuduklarında biraz tuhaf olacaklardır ama salep "orchidacea" familyasından orkidelerin yumrusundan elde ediliyor. Bu familya kapsamına tam 24 cins ve 90 kadar da tür orkide giriyor. Verimli ve çok zengin bitki çeşitlerine evsahipliği yapan yurdumuzda bu cins ve türlerin büyük bir bölümü kendiliğinden yetişiyor. Ancak bu familyanın bütün türleri salep olarak kullanılmaya uygun değil. Neyse bu kadar botanik bilgisi yeterli!

Aslında salep, çok çok eski bir içecek... İslamiyetin kabulüyle birlikte, İslam dininin yasakladığı şarap ve kımız gibi alkollü içkilerin yerini boza, şıra ve salep gibi alkolsüz içecekler almış. Şıra daha çok yaz aylarında tercih edilirken, boza ve sıcak servis edilen salep kış aylarında içilirmiş. Hatta o dönemlerde sokaklarda güğümlerle satılır, büyük ve kulpsuz porselen fincanlarda salep sunulurmuş.

İşte salep, gördüğümüz üzere bizim atalarımızın bir içeceği... Günümüzde de son zamanlarda gençler arasında popüler olmaya başladı. Soğuk algınlığının kol gezdiği bu soğuk günlerde, salebi bir kafede içmek mi yoksa sıcacık evinizde gece tv seyrederken içmek mi zevkli? Eğer evde diyorsanız, ama salep yapmayı bilmiyorum diye de yakınıyorsanız, size evde kolaylıkla yapabileceğiniz basit bir salep tarifi veriyoruz.

Salep tarifi: (6 kişilik)

Malzemeler:
4 bardak süt
2.5 çorba kaşığı şeker
½ çorba kaşığı toz salep
2 çay kaşığı tarçın
½ çay kaşığı toz zencefil

Hazırlanışı:
Salep ve şekeri bir tencereye koyup iyice karıştırın. Soğuk sütü azar azar ekleyerek ezin. Karıştırarak kısık ateşte koyulaşıncaya dek 10-15 dakika kadar pişirip ateşten çekin. Kupalara koyup üzerini tarçın ve toz zencefille süsleyin.

False