Geriİyi Yaşam Sirke mi Karbonat mı? Meyve ve Sebzeler Nasıl Temizlenmeli?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sirke mi Karbonat mı? Meyve ve Sebzeler Nasıl Temizlenmeli?

Sirke mi Karbonat mı? Meyve ve Sebzeler Nasıl Temizlenmeli?

"Koronavirüs sebebiyle marketlerden aldığımız ürünleri, meyve ve sebzelerimizi yıkamadan asla dolaba yerleştirmiyoruz. Peki, meyve ve sebzeleri karbonatlı su ile mi yoksa sirkeli su ile mi yıkamalı? Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bölek, merak edilen soruya cevap verdi."

Koronavirüsün plastik ve paslanmaz çelik üzerinde 3 gün hayatta kalabileceğini gösteren çalışmalar, virüsün gıda ambalajları yoluyla bulaşma riskini gündeme getirdi. Kovid-19'un bulaşma riskini önlenmede, satın alınan gıda ambalajlarının dezenfekte edilmesi ise önem taşıyor. Marketlerde elle temasın olduğu gıda ambalajlarının eve getirildiğinde uygun bir dezenfektan ile ovalanarak silinmesi gerekiyor.

Satın alınan gıda maddelerinin çift ambalaj taşıması halinde elle temas edilen dış ambalajın çıkartılarak atılması ve gıdanın iç ambalajıyla eve alınması öneriliyor. Dış ambalajla temastan sonra da ellerin su ve sabunla en az 20 saniye ovalanarak yıkanması gerekiyor.

Koronavirüs 92 santigrat derecede etkinliğini yitiriyor

Yapılan bazı çalışmalarda, koronavirüsün 92 santigrat derecede 15 dakikada etkinliğini yitirdiğinin gözlemlendi. Bu nedenle et ürünleri gibi tüketimden önce pişirilmesi gereken gıdalarda risk yok denecek kadar azdır. Çünkü gıdaların doğru teknikle pişirilmesi sonucunda virüsün enfektivitesinde net bir düşüş olmaktadır. Öte yandan, dışarıdan sipariş edilen ve tüketilmeden önce herhangi bir ısıtma ya da pişirme işlemine tabi tutulmayan fastfood türü gıdalar ise bu gıdaları servise hazırlayan personelin Kovid-19 taşıyıcısı olması, gıdaya elle temas etmesi ve üzerine öksürmesi neticesinde bulaş kaynağı haline gelebilmektedir. Taşıyıcı olmayan personelin bulaş kaynağı ile temas ettikten sonra ellerini dezenfekte etmeden servis edeceği gıda ile teması da risk oluşturabilmektedir.

Elle temasın olduğu meyve ve sebzelerin yüzeylerinin bir bulaş kaynağı olmasını önlemek için bu kısımların temizliğine de özen gösterilmesini gerekiyor. Meyve ve sebzelerin temizlenmesinde sirkeli su yerine karbonatlı su tercih edilmelidir. Sirkeli su mikroorganizma yükünü azaltmada etkili olmasına rağmen tarım ilacı kalıntılarını temizleyememekte ve hatta bazılarının etkilerinin artmasına neden olabilmektedir. Karbonatlı suda bekletilen meyve ve sebzeler, daha sonra bol su ile yıkanarak tüketilmelidir.

False