GeriKadın Sağlığı Sıfır beden tutkusu hastalık!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sıfır beden tutkusu hastalık!

""Sıfır beden" aslında moda dünyasında kullanılan bir deyim. 32 beden elbiselerin rahatça giyilebilmesi anlamına geliyor."

Normal bir kadın bedeninin 34 bedenden başladığı düşünüldüğünde, 32 beden hiç de normal bir durum değil. Hatta hastalık şeklinde nitelendiriliyor. Sıfır beden aslında, yediklerini kusarak çıkarma hastalığı olarak bilinen anoreksia nevrosa.

Sıfır beden hayatımıza ne zaman ve nasıl girdi?

Televizyon aracılığıyla girdi. Televizyonlarda gençlere, ince ve zayıfların daha popüler, güzel ve başarılı olduğu şeklinde çok tehlikeli mesajlar veriliyor. Ne yazık ki sağlıklı beslenmenin hayat fonksiyonları üzerindeki etkileri ve önemi yeterince vurgulanmıyor.

Yurtdışında böyle bir kavram var mı?

Bu kavram asıl Hollywood yıldızları tarafından çıkarıldı ve ülkemizde akım haline getirildi. Hızla yayılmaya başlayan sıfır beden olma isteğinin bir başka önemli nedeni de erkeklerin baskısı. "Zayıf ol, seni daha çok beğenirim" yönündeki mesajlar, kadınları bu yöne itiyor.

Sıfır beden tutkusu özellikle hangi yaşları etkiliyor? Neden?

15-20 yaş arası gençlerimizi, gebe ve emzikli annelerimizi etkiliyor. Bilinçsiz yayınların da etkisiyle, ince bedene sahip olmanın dayanılmaz arzusu, gençlerimizi her geçen gün daha fazla etkisi altına alıyor.

Sağlıklı olmak için incecik olmak şart mı? Zayıflık konusu abartılmıyor mu?

Evet, abartılıyor. Her bireyin kendi bünyesine uygun diyet ve kendi vücut kas ve kemik kitlesine uygun kilosu vardır. Aynı boy ve yaştakilerin aynı kiloya sahip olması gerektiği inanışı yanlıştır.

Sıfır bedene ulaşma hedefi vücuda nasıl zarar verir?

Vücut kitle endeksinin 17'nin (boy-kilo oranı) altına düşmesi insan sağlığını kötü yönde etkiler. Özellikle genç kızlarımız kendilerini kusturmaya başlıyor ve vücut kitle endekslerini çok düşük seviyelere indirmeye çalışıyorlar. Bu yüzden Türkiye'de anoreksia hastalığı önlenemez bir biçimde artıyor. Tedavisi hiç kolay olmayan bu sorun sebebiyle tüm bağışıklık sistemi çöküyor.

False