GeriDiyet Rehberi Ramazan Diyeti İle Zayıflayın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ramazan Diyeti İle Zayıflayın

"Ramazan ayıyla birlikte oruç ve kilo bağlantısı özellikle kadınların gündeminin ilk sıralarına yerleşirken, Park Sima Zayıflama ve Estetik Merkezi yöneticisi Gülşen Altın, zayıflamak için oruca güvenilmemesi gerektiğini söyledi."

Altın, ``Oruç zayıflatır ya da zayıflatmaz şeklinde kesin yargılara gitmek, pek bilimsel bir yaklaşım olmaz. Ancak merkezimizin son 5 yıllık verilerini incelediğimizde, Ramazan ayının ardından kilo vermek için bize başvuranların sayısında artış olduğu ortaya çıktı. Çünkü iftar ve sonrasında yemeğe yüklenerek, hayli kilo almışlar'' dedi.

Araştırmaları sonucunda oruç tutan müşterilerinin gün boyu bir şey yemedikleri için zayıfladıklarını düşünerek iftar ve sonrasında aşırı besin tüketimi yoluna gittiklerini ve 3-5 kilo aldıklarını belirten Altın, ``Oruç tutarken şişmanlayabilir, kilonuzu koruyabilir veya kilo verebilirsiniz. Bu durum tamamen ne yediğinizle ilgilidir. Çok tartışmalı bu konuda toplumu aydınlatmak amacıyla 21 Kasım´da Hilton Oteli´nde Oruç ve Kilo kunulu bir seminer düzenliyoruz. Ücretsiz olan bu seminere bu tür problem yaşayan herkesi bekliyoruz'' diye konuştu.

Ramazan diyeti
Altın, zayıflamak isteyen oruçlulara özel Ramazan diyeti de sundu. Altın´ın 1300 kalorilik diyeti şöyle:

İftar saati:
2 bardak su, 1 kase çorba (veya 1 ince dilim ekmek veya aynı büyüklükte pide), 4-5 adet zeytin (veya 1-2 tane hurma), domates, salatalık, biber, bir karper kadar peynir

Saat 18.00:
2 bardak su, 1 porsiyon sebze yemeği, 2 yumurta büyüklüğünde et, tavuk veya balık (ızgara), yarım su bardağı yoğurt, 1 ince dilim ekmek veya aynı büyüklükte pide, yağsız salata

Saat 19.00:
1 bardak rezene çayı

Saat 19.30:
2 bardak su, bir porsiyon meyve

Saat 20.30:
2 bardak su ve bir küçük kase sütlü tatlı

Saat 21.30:
2 bardak su ve bir porsiyon meyve

Saat 22.00:
1 bardak papatya çayı

Sahur
2 bardak su, yarım yufka içinde haşlanmış pırasa, ıspanak, ısırgan otu, maydanoz, dereotu, yeşil soğan gibi sebze ve otlardan bolca istenilenler ve yarım çay bardağı lor veya çökelek ile hazırlanmış yağsız gözleme, 1 bardak ayran, yağsız salata, 1 bardak rezene çayı.

Bu menü 1300 kilokalorilik bir diyet örneğidir. Öğünlerden önce 2 yerine bir bardak su da içilebilir, ancak mutlaka toplam 12 su bardağı (2.5- 3 litre) su için. Yağsız salatalar, haşlanmış, közlenmiş sebzeler sınırsız tüketilebilir. Bunlar baharat, sirke, limon, limonsuyu, soğan, sarmısak ile lezzetlendirilebilir, yoğurtla karıştırılabilir. Yukarıda belirtilen saatler arasında hareketsiz kalmayın. Çayların ve öğünlerin saatleri sembolik olacak şekilde düzenlenmiştir ve az az sık sık beslenmeniz gerektiği konusunda ipucu vermek amaçlanmıştır.

False