GeriSağlıklı Yaşam Pirinç kilo aldırır mı? Diyette pirinç unu, gevreği, patlağı ve lapası yemek kilo yapar mı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Pirinç kilo aldırır mı? Diyette pirinç unu, gevreği, patlağı ve lapası yemek kilo yapar mı

Pirinç kilo aldırır mı? Diyette pirinç unu, gevreği, patlağı ve lapası yemek kilo yapar mı

"Pirinç, sağlıklı olup olmadığı merak edilen besinlerden biridir. Özellikle birçok kişinin sevmesinden dolayı da kalorisi merak edilen besinler arasındadır. Bu bakımdan pirinç kilo aldırır mı öğrenebilir ve buna göre yemeyi ya da yememeyi tercih edebilirsiniz. Pirinç kilo aldırır mı? Diyette pirinç unu, gevreği, patlağı ve lapası yemek kilo aldırır mı tüm detayları ile sizler için derledik."

Pirinç, bol lifli almasından dolayı lapa şeklinde yendiğinde daha hızlı yağ yakılmasını sağlamaktadır. Pirinç genelde kilo yapan bir besin olarak bilinir fakat bu noktada pirincin nasıl yendiği önemlidir.

 Pirinç Kilo Aldırır mı?

 Pirinç genelde birçok kişinin kilo yaptığını düşündüğü besinler arasında yer almaktadır. Sağlık açısından faydası bulunsa da pirinç tüketimine her zaman dikkat etmek gerekir. Hareketsiz bir hayat geçiren kişilere pirinç kilo yapmaktayken spor yapan kişiler için kas geliştirme noktasında en yardımcı besinler arasındadır. Pirinç, yüksek miktarda karbonhidrat içerdiğinden açlık hissinin azalmasına yardımcı olan besinlerdendir.

 Pirincin karbonhidrat değeri yüksek olmasına rağmen B vitamini, fosfor ve demir açısından da oldukça yüksektir. Beyaz pirince göre kepekli pirinçte daha yüksek lif bulunduğundan diyette olan kişilerin ya da kilo almak istemeyen kişilerin kepekli pirinç tüketmeleri önerilir. Pirinç, pilav olarak kullanıldığında lif değeri düşen bir yemek haline gelir. Bundan dolayı da pilav yedikten kısa süre sonra kan şekeri düşer ve kişilerde ani açlık hisleri oluşur.

 Pilav, birçok kişi tarafından sevilen bir yemek olsa da diyetteyken pirinci pilav olarak değil lapa olarak yemek gerekir. Pilav yerken kilo vermek isteyen kişilerin dikkatli olması gerekir. Pilav yedikten sonra kısa sürede acıkma durumu ve tatlı krizleri meydana gelir.

 Diyette Pirinç Unu, Gevreği, Patlağı ve Lapası Yemek Kilo Aldırır mı?

 Pirinç ununun 100 gramında 350 kalori bulunur ve bu diyette olan kişiler için yüksek bir kalori olduğundan pirinç unu diyet yapan kişiler için önerilmez. Pirinç gevrekleri birçok kişi tarafından kahvaltıları geçiştiren besinler olarak tercih edilir. Fakat pirinç gevreklerinin kilo vermeye herhangi bir katkısı olduğu tespit edilmemiştir.

 Kilo aldırmasa da kilo verilmesine de yardımcı olmamasından dolayı diyette pirinç gevreği yenmesi kişilere önerilmez. Pirinç patlağı uzun aralıklarla olması kaydıyla tüketilmesinde bir sorun olmayan gıdalar arasındadır. Porsiyonunu ve zaman aralığını kontrollü olarak belirleyerek pirinç patlağı diyette olan kişilerin istediklerinde tüketebilecekleri bir besindir. Pirincin diyette tüketilebilecek en sağlıklı yöntemi pirinç lapası şeklinde tüketilmesidir. Pirinç lapa olarak yendiğinde içindeki yağ yakma özelliklerini kaybetmez ve tüketildiğinde daha hızlı yağ yakılmasını sağlar.

 Kilo verme noktasında pirinç destek veren bir besin olabildiği gibi kilo aldırması da mümkündür. Bu nedenle pirinç tüketmek isteyen kişilerin pişirme şekline ve pirinci ne şekilde tüketeceklerine dikkat etmeleri gerekir.

False