GeriBitki Bakımı Patlıcan Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Patlıcan Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Patlıcan Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Patlıcan Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Patlıcan Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Patlıcan Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

"Sebzelerin her birinin ayrı bir özelliği ve faydası bulunmaktadır. Yetiştirilme süreçleri de farklılık gösterir. Patlıcanında ekimi ve yetiştirilmesi sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Patlıcan sıcak iklimlerde yetişen ve güneş seven bir sebzedir. Patlıcan bünyesinde vitamin ve mineraller barındıran ve sevilen bir sebzedir. Dünyada ve ülkemizde bolca tüketilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar."

Patlıcan yetiştiriciliği sürecinde bazı noktalara özen göstermek gerekir. Soğuk havalarda sebze zarar görecektir. 

Patlıcan Tohumu Nasıl Ekilir? 

Patlıcanın yetiştirileceği bölgenin doğru seçilmesi gerekmektedir. Soğuk iklimlerde yetiştirilmesi zor olmaktadır. Çünkü Patlıcan eksi derecelerde yetişmez. Ayrıca 40 derece üzeri olan yerlerde de sağlıklı yetişmesi söz konusu değildir. Ortalama 20 dereceyi seven bir sebze türüdür. Patlıcan tohumu ekme süreci ile başlar, sulaması ve gübreleme işlemi ile devam eder. Daha sonrada budama ve en son hasat işlemi yapılır. 

 Patlıcan Tohumu Ne Zaman Ekilir? 

 Patlıcan ekiminde dikkatle yapılması gerekmektedir. Kaliteli tohum kullanmak gerekir. Tohumların toprağın 1 cm altına ve 100cm aralık ile dikilmesi gerekir. Ekim öncesi tohumlar çimlendirilir. Patlıcanın ekildiği toprağın gübrelenmesi gerekir. Dikimden yaklaşık 10 gün sonrada çapalama işlemi yapılır. Patlıcanın ilk meyvesine kadar az miktarda su verilir. Patlıcan tohumunun ekim zamanı ise aralık veya ocak ayıdır. Toprağın sıcaklığı da ekim sırasında dikkat edilmesi gereken bir konudur. Toprak sıcaklığı 20-25 derece olmalıdır.

  Patlıcan Tohumu Nasıl Olur? 

 Patlıcan tohumlarının çimlenme süreci ile birlikte patlıcan yetişmeye başlar. Tohumlar nemli bezin içinde 15 saat kadar bekletilir. Çimlenme sonrası tohumlar ekilir ve fide çıkana kadar sulama devam eder. Patlıcanın büyüme sürecinde çapalanması gerekir. Patlıcan sıcak iklimlerde yetişen bir bitki türüdür. Ama bu sıcaklığın 40 dereceyi aşması patlıcanın zarar görmesine neden olur. 

 Damla sulama sistemi ile sulanması gerekmektedir. Bahçedeki patlıcan bitkisinin içinden en uygun olanları seçilir. Olgunlaşan patlıcan dalından alınır ve kapalı bir mekânda bekletilir. 2 haftada tohumların olgunlaşma sürecidir. Patlıcan soyularak tohum çıkarılır. Tohumlar suyun içinde ayrıştırılır. Ayrıştırılan tohumlar iyi bir şekilde yıkanır ve temizlenir. Daha sonra bir bezin üzerine serilerek tohumlar kurutulur. Tohumların yaş kalması çürümelerine neden olur. Kuruyan tohumlar ise özenle saklanır. 

 Patlıcan Tohumu Nereden Alınır? 

 Sebze tohumlarını, patlıcan tohumuna sahip kişilerden alabilirsiniz. Ayrıca tohum satışı yapan pek çok firma bulunmaktadır. İnternet üzerinden de satış yapan firmalardan alma şansınız vardır. Ayrıca pek çok büyük marketlerin tohum ve çiçek satış bölümleri bulunur. Ama satın alacağınız yerlerin güvenilir olmasına dikkat etmek gerekir. Organik tohumlar satan işletmelerde bulunmaktadır.

False