GeriBitki Bakımı Patates Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Patates Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Patates Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Patates Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Patates Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Patates Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

"Patates tohumu çiftçilikte, patates bitkisinin üretiminde ve dolayısıyla gıda sektöründe kullanılan tohum çeşididir. Patates tohumu gibi farklı bitkilerin tohumları üretimin gerçekleşmesinde destek sağlamaktadır. Patates tohumu sayesinde patatesin nasıl üretildiği, ekim alanları ve zamanı öğrenilerek gönül rahatlığıyla tüketilebilir gıda olur. İşte, merak edilen tüm detaylar. "

Patates çeşitli yollarla çoğaltılabilen bir bitkidir. Tohumlar bitkinin gerçek tohumlarını oluşturur. Çünkü patates çiçeklerindeki yumurtalığın döllenmesi sonucu oluşur. Tohumun ekim zamanı bölgelere göre değişiklik gösterebilir. Ekim arazisinin eğimli, tepe ve güneş gören arazi olması gerekir. Kış mevsimin de şubat ayında, ilkbahar mevsiminde nisan ayında, yaz mevsiminde temmuz ve ağustos ayları ekim için seçilir. Ekimden 3 ya da 4 ay sonra da hasat yapılır. Patates tohumu sebze satışı yapılan tohum alanlarındaki yerlerden satın alınabilir. 

Lavanta Tohumu Nedir? 

Lavanta güzel rengi ve kokusuyla koku duyularına iyi gelen ve birçok faydası olan bir çiçektir. Lavanta çiçeğini oluşturmak ve çoğaltmak için lavantanın tohumları yetiştirilir. Bu yetiştirilme aşamasında birçok işlem mevcuttur. Tohumun çimlendirilmesi, gerekli olan diğer aşamalar tohumun zaman içerisinde lavanta çiçeğine dönüşmesini sağlar. 

Lavanta sonbahar aylarında olgunlaşır. Olgunlaşan küçük meyvelerinin her birinde dört adet fındık kadar küçük şekliyle tohumlar yer alır. Baklagiller familyasına aittir. En fazla 1 metre boylanır. 

 Lavanta Tohumu Nasıl Olur? 

 Lavanta bitkisi ya da çiçeği, tohum sayesinde çoğaltılır. Talaş ve kumla karıştırılan tohumlar, 30 ya da 40 gün 5 derecelik sıcaklıkta bekletilmesi gerekir. Beklemeden sonra 3 mm derinlikte ekilir. Aydınlık ortamda bulunması gerekir. Tohumun çimlenmesi 21 günü bulur. 

 Lavanta Tohumu Nereden Alınır Ve Bulunur? 

 Lavanta tohumu birçok alışveriş yerlerinden alınabilir. Büyük marketlerde, botanik ürünlerinin satıldığı alışveriş yerlerinde bulunur. Ayrıca sadece bitkilerin tohumlarını satan sitelerden de sipariş verilebilir. Fiyatları alınan tohuma ve adedine göre değişkenlik gösterebilir. 5 paket, 1 paket ya da 1 kg şeklinde tohumlar satılır. Bu tohumlar alınarak ekim ve çoğaltma işlemi yapılır.

 Lavanta Tohumu Nasıl Ekilir? 

 Lavanta tohumunun ekiminin belirli aşamaları vardır. Bu aşamalar doğru bir şekilde uygulandığında sağlıklı lavanta bitkisine ulaşılır. Tohumun ekilmesi için öncelikle kaliteli tohuma ihtiyaç vardır. Tohumu aldıktan sonrasında ise verimli bir toprağa gereksinim duyulur. İdeal boy saksıya tohum ekilebilir. Ekimden sonra bakımı da önem arz eder. 

 Ekim malzemeleri hazırlandıktan sonra tohumun nereye ekileceğine karar verilmelidir. Bahçe ya da saksıya ekilebilir. Tohumu ekmek için 1 yılda 2 farklı ay vardır. Mayıs ayında ekilebileceği gibi Kasım ayında da ekilebilir. 

 Tohum ile ekimde tohumun fide yastığı alanlarında çimlendirilmesi gerekir. Önerilen durum tohum çimlendikten sonra toprağa aktarılmasıdır. Toprağa aktarıldıktan sonra ilk can suyu verilir. Eğer lavantanın köklerinin ve yapraklarının geniş olması isteniyorsa tohum ekiminde çevresinde biraz boşluk bırakılması gerekir. 

 Tohumlar en az 3 cm kadar derine ekilmelidir. Toprağın gübrelenmesi ve güneşli alanda bekletilmesi önemlidir. Ekimden sonra ilk 3 gün en hassas dönemi içerir. Çünkü tohum toprak ile uyum sürecine girer. Bu 3 günde çok az miktarda sulanmalıdır. 

 Lavanta Tohumu Ne Zaman Ekilir Ve Dikilir? 

 Lavanta tohumu aslında her zaman ekilebilir bir bitkidir. Önemli olan verimin fazla olması için ekilmesi gereken mevsim ve aylardır. Sonbahar, yaz ve ilkbahar ayları en uygun zamanlardır. Doğru bakım yapıldığında çiçeğinin açması Haziran ve Ağustos aylarıdır. Haziran ayından önce kış mevsimini çok kapsamayan dönemde ekilmesi doğrudur. 

 Lavanta Tohumu Kaç Günde Çimlenir? 

 Tohumlar talaş ve kum ile karıştırıldıktan sonra verimli toprağa ekilmesi gerekir. Güneş görmesi verimi arttırır. Sulama sistemi ve bakımının en doğru şekilde yapılması çimlenmeyi hızlandırabilir. Tohumun ekiminden sonra ki ilk 3 güne dikkat edilmelidir. Bu şartlar yerine getirildiğinde tohum ortalama olarak 21 günde çimlenir. 

 Lavanta Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? 

 Yeni ekilmiş tohumlar olgun bitkilerden daha fazla suya ihtiyaç duyabilir. Lavanta tohumu ise, ekildiği ilk 3 gün sulaması çok daha önem arz etmektedir. Tohum ekildikten sonra ilk 3 gün her gün az miktarda su verilmelidir. Lavanta tohumu kuraklığa da soğuk alana da dayanıklıdır. Dayanıklılığının olması nedeniyle ilk 3 günden sonrasında çimlenme dönemine kadar her gün az miktarlar olarak sulanabilir. Az miktardaki su toprağın nemlenmesi şeklindedir. Aynı zamanda çimlenme gerçekleştikten sonra da iki günde bir az miktarda su verilmelidir. 

 Lavanta Tohumu Nasıl Saklanır? 

 Lavanta tohumu bekletilebilir. Önemli olan tohumun taze kalması için nasıl bekletileceği konusudur. Lavanta tohumu buzdolabında saklanabilir. Soğuk alan gereklidir. Buzdolabında 30 gün boyunca saklayabilirsiniz. Saklama işlemine başlanmadan önce tohum talaş ve kum ile karıştırılmalıdır. Bu işlem tohumun taze kalmasını sağlar. 30 günün sonunda dolaptan alınmalıdır. Aydınlık bir alanda toprağa yerleştirilmelidir.

False