GeriEvlilik Pandemi, Yakınlaşma Korkusu Yaşayan Çiftleri Etkiledi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Pandemi, Yakınlaşma Korkusu Yaşayan Çiftleri Etkiledi

Pandemi, Yakınlaşma Korkusu Yaşayan Çiftleri Etkiledi

"Pandemi dönemi özellikle yakınlaşma korkusu yaşayan çiftler, aynı evde uzun süre birlikte kalmak durumunda olan çiftleri olumsuz etkiledi. Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder, buna rağmen boşanmaların düşünüldüğü kadar artmadığını vurgulayarak, "Çünkü bu dönemde herkes çok yalnız kaldı" dedi."

Mart ayından bu yana dünyada olduğu gibi Türkiye’de de etkisi süren koronavirüs, hayatın pek çok alanında alışkanlıkların radikal olarak değiştirilmesine neden olurken, aile hayatında da endişelere yol açtı.

Çocukluğunda ebeveynleri tarafından duygusal olarak ihmal edilmiş kişiler evliliklerinde yakınlaşma korkusu yaşıyor. Pandemi dönemi kendi başına yaşamaya alışkın bu insanların korkularını açığa çıkardı. Bu kişiler, dışarıdan evli görünen ama kendine ait ayrı bir dünyada yaşayan insanlardır.

Koronavirüs sürecinde bu kadar dip dibe kalmak, onların yakınlık korkularını açığa çıkardı. ’Eğer olur da ona çok bağlanırsam, o da bir gün beni terk ederse ben bu duyguya dayanamam’ diye düşünerek hep mesafe koyarlar. Dolayısıyla koronavirüs sürecinde birbirlerinden daha uzak durmaya, daha fazla kavga etmeye başladılar.

Çok çocuklu çiftler de etkilendi

Çok çocuklu çiftler de çocuklarına hem öğretmen, hem bakım veren hem de arkadaş olmak zorunda kaldı. Ebeveynler hem enfeksiyon bulaştırmamak açısından, hem de çok yorgun ve stresli oldukları için birbirlerine yakınlaşmamaya başladılar. Home -ofis çalışan çiftlerin de hem iş hayatının getirdiği sorumluluklar hem ekonomik birtakım problemler nedeniyle tartışmaları başladı.

Boşanmalar düşünüldüğü kadar artmadı

Bugüne kadar sorunlarını yok sayarak halı altına süpüren çiftlerin de karantina süreciyle problemleri gün yüzüne çıktı. Eskiden işe gidiyorlardı, dışarı gidiyorlardı, sosyal hayattı derken aralarındaki ana problemi çözmedikleri için bir şekilde idare ediyorlardı.

Ancak pandemi dönemi aynı evin içinde çok uzun saatler geçirmeleri bugüne kadar yok saydıkları problemlerini gün yüzüne çıkardı ve birbirlerinden kopmalarına sebebiyet verdi. Birbirlerine tahammülleri azaldı ve bu da ayrılıyoruz, boşanıyoruz noktasına getirdi. Ama inanın boşanmalar aslında düşündüğümüz kadar artmadı. Çünkü çok yalnız kaldı herkes.

Pandemide de düzenli hayat şart

Sabah kalktığınızda bir kahvaltı saatiniz, çocukların ders saati, oyun saati olsun. Okul varmış gibi 9.30’da yatsınlar.

Çiftlere de zaman kalsın. Lütfen beraber vakit geçirin. Birbirinize sevginizi, ilginizi gerek sözel gerek dokunsal gösterin. Cinsel hayatınızı görmezden gelmeyin.

Kalabalığın olmadığı piknik alanları, açık alanlarda yürüyüşler yapın.

Bir de bu dönemi kendinize bir yatırım olarak düşünün. İçsel yolculuğunuza çıkın, meditasyonla daha çok uğraşın.

Bir yabancı dil öğrenebilirsiniz. Erkekler yemek yapmayı öğrenebilir. Hep eve, arabaya, eşyaya, çocuğa yatırım yaptık.

Şimdi kendimize, evliliğimize, cinselliğimize, kendi aile hayatımıza yatırım yapma zamanı.

False