GeriStil Önerileri Pamuklu Kumaş Nedir, Nasıldır Ve Terletir Mi? Pamuklu Kumaş Özellikleri Ve Kullanım Alanları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Pamuklu Kumaş Nedir, Nasıldır Ve Terletir Mi? Pamuklu Kumaş Özellikleri Ve Kullanım Alanları

Pamuklu Kumaş Nedir, Nasıldır Ve Terletir Mi? Pamuklu Kumaş Özellikleri Ve Kullanım Alanları

"Günümüzde kumaş çeşitleri oldukça farklılık göstermektedir. Her zevke ve beğeniye göre kumaşların özellikleri de birbirinden ayrılır. Pamuklu kumaş ise en sağlıklı kumaşlar arasında yer alır. Pamuklu kumaş nedir, nasıldır ve terletir mi? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik."

Pamuklu kumaş giyim sektöründe en fazla kullanılan kumaşlar arasında yer almaktır. Doğal bir lif olan pamuk hem yenilenebilir hem de biyolojik olarak parçalanabilir kumaşlardandır.

 

Pamuklu Kumaş Nedir?

Pamuklu kumaş kıyafet sektöründe en fazla kullanılan kumaşlar arasında yer almaktadır. Doğal bir lif olan pamuk en sağlıklı kumaşlar arasında yer almaktadır. Yenilenebilir ve parçalanabilir olan pamuklu kumaş hem dayanıklı hem de rahat bir özelliğe sahiptir. Sıcak iklimlerde pamuklu kumaşlar daha fazla kullanılmaktadır. Çünkü pamuklu kumaşlar daha serin tutar. Çok yönlü ve doğal bir rahatlığı olan pamuklu kumaş giyim ve ev tekstilinde de sıklıkla kullanılmaktadır.

 

Pamuklu Kumaş Nasıldır?

En sık kullanılan kumaşlardan birisi pamuklu kumaşlardır. Doğal bir lif olan pamuklu kumaş hafif ve gevşek örülmüş ince kumaşlardır. Çok yönlü ve doğal rahatlığı olan pamuklu kumaş kadife gibi ağır ve tüylü kumaşlara benzemez. Bakımı kolay olan pamuklu kumaşlar kırışmazlar. Pamuk genellikle sentetik iplik karışımlı da olabilir. Pamuklu kumaşlar terzilikte, döşemelik ve yatak örtüsü olarak da yoğun olarak kullanılabilir.

 

Pamuklu Kumaş Terletir mi?

Pamuklu kumaşlar hafif ve gevşek dokunmuş kumaşlardır. Buna göre pamuklu kumaş nemi iyi bir şekilde emer ve ısıyı vücudun dışına taşıyıp kişiyi daha serin tutar. Her türlü hava şartlarına uyum sağlayan pamuklu kumaştan üretilen giysiler yazın kişiyi serin, kışın ise sıcak tutmaktadır. Bu yönü ile pamuklu kumaş cildi korurken terlemeyi de engeller.

 

Pamuklu Kumaş Özellikleri

Pamuklu kumaşlar genel olarak iyi boya tutar. Doğal ve kullanışlı bir kumaş olan pamuklu kumaşlar kolayca kırışabilir. Pamuklu kumaşlar yıkanmadan önce ön işlem görmelidir. Ön işlem görmeyen pamuklu kumaşlar yıkanınca çekebilir. Küf ve güneş ışığına maruz kalmak pamuklu kumaşın yapısını da bozmaktadır. Pamuklu kumaşlar ıslandığında kuru haline göre daha sağlam olabilir. Kolay kirlenen pamuklu kumaş ayrıca kolay bir şekilde de temizlenebilir.

 

Pamuklu Kumaş Kullanım Alanları

Pamuklu kumaşlar çoğunlukla kıyafet ve giyim sektöründe kullanılır. Özellikle de iç giyim sektöründe çoğunlukla pamuklu kumaş kullanılır. Giyim sektöründe kullanılan pamuklu kumaşlar aynı zamanda ev tekstilinde de kullanılabilir. Ciltte alerjik reaksiyon yapmadığı için pamuklu kumaşlar giyim sektöründe yoğun bir şekilde kullanılır.

 

Pamuklu Kumaş Esnek midir?

Pamuklu kumaşlar çeşitlerine göre esneklik kazanabilir. Kullanıldığı yere göre de pamuklu kumaşlar esnek olabilir. Bakımı kolay olan bu kumaşlar kolaydır ve kırışmazlar. Bazı kıyafetler pamuk ve sentetik iplik karışımıdır. Pamuklu kumaşlar yatak örtüsü, döşemelik ve diğer alanlarda kullanılmaktadır. Pamuk emiciliği sayesinde çok aranan kumaşlardan bir tanesidir.

 

Pamuklu Kumaş Yıkanınca Çeker mi?

Pamuklu kumaşlar genel olarak hassas kumaşlardan olduğu için yıkama koşullarına da dikkat edilir. Kaliteli ve hafif örülmüş olan pamuklu kumaşlar sentetik iplik karışımı olduğu için dikkatli bir şekilde yıkanmalıdır.

 

Pamuklu kumaşlar çamaşır makinesinde yıkanmadan önce ön işlem görmelidir. Ön işlem yapıldıktan sonra pamuklu kumaş çamaşır makinesinde düşük devirde yıkanmalıdır. Düşük devirde yıkanan pamuklu kumaş temizlendikten sonra iyice kurulanmalı ve ütülenmelidir.

 

Pamuklu Kumaş Sıcak Tutar mı?

Pamuklu kumaş ciltte alerjik reaksiyon sağlamadığı için çok sık kullanılır. Pamuklu kumaşlar yazın serin kışın da sıcak tutar. Yazın çok sıcak havalarda pamuklu giysiler giyilmesi önemlidir. Bu şekilde pamuklu kumaşlar serin tutar.

 

False