GeriBitki Bakımı Pamuk Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Pamuk Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Pamuk Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Pamuk Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Pamuk Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Pamuk Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

"Pamuk tohumu nedir? Pamuk tohumu nasıl üretilir? Pamuk tohumu ne zamana üretilmektedir? Pamuk tohumu nasıl ekilir? Pamuk tohumu nereden alınır? Pamuk tohumu ne kadar zamanda çimlenir? Pamuk tohumu kaç günde bir sulanır? Pamuk tohumu nedir ve özellikleri hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik."

Pamuk tohumu tekstil için gerekli olan hammadde ihtiyacını karşılamak için uygun sıcaklık koşullarında uygun şartlar oluşturularak yetiştirilmekte olan bitki tohumudur. 

Pamuk Tohumu Nedir? 

Pamuk tohumu pamuk bitkisinin üzerinde bulunan elyaflı yapı içerisinde çekirdeklerin içerisinde bulunmaktadır. Pamuk elyafı çırçır denilen makineler yardımıyla çekirdeklerinden ayrılarak işlemlerden geçtikten sonra pamuk halini almaktadır. 

Pamuk Tohumu Nasıl Olur? 

Pamuk tohumu pamuk tohumları şekilleri siyah küçük buğday tanesine benzemektedir. Pamuk bitkisinin olgunlaşması ile tohumları da oluşmaktadır. Pamuk ekiminde tohum olarak daha çok verim alabilmek için birçok çiftçi tohum yenilemek tercihinde bulunmaktadır. 

 Pamuk Tohumu Nereden Alınır ve Nerede Bulunur? 

 Pamuk tohumu özellikle pamuk tohumu satan firmalardan zirai ürünler satan yerlerden alınmaktadır. Pamuk üretiminde pamuk kalitesine ve çeşidine göre tohumlarda değişebilmektedir. Taze pamuk tohumu almak üretim verimi için öncelikli olan bir gerekçedir. 

 Pamuk Tohumu Nasıl Ekilir? 

 Pamuk tohumu toprağa ekmek için tohumların çimleneceği şekilde toprak hazırlanmalıdır. Toprağa ekilen tohumlar için toprağın nemlendirilmesi sağlanmalıdır. Pamuk ekiminde toprağın derinliği iyi ayarlanmalıdır. Ekim esnasında fazla derine veya yüzeyde tohum ekmek doğru olmamaktadır. Pamuk tohumu ekiminde tohum kalitesi ve toprak hazırlığı ilk aşama olmaktadır. 

 Pamuk Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? 

 Pamuk tohumu ekimi için toprağın hazırlanması ve ilkbaharda ekme işlemi yapılması gerekmektedir. Pamuk tohumu büyük tarlalara ekilen bir tohum çeşidi olduğu için çimlenme işlemi toprakta yapılmaktadır. Bunun için elverişli ortam ve nem sağlanmalıdır. Topraktaki sıraların aralıkları 60 cm ile 80 cm arasında yapılmalıdır. Tohumların derinliği ise 4 ile 5 cm arasında tutulmalıdır. Pamuk tohumu mart ayında başlayarak bölgeye göre en geç mayıs ayında ekimi tamamlanmalıdır. 

 Pamuk Tohumu Kaç Günde Çimlenir? 

 Pamuk tohumu çimlenme süresi yaklaşık 1,5 ay civarıdır. Pamuk tohumlarının çimlenmesi için toprağın nemliliği kontrol altında tutulmalıdır. 

 Pamuk Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? 

 Pamuk tohumu toprağa ekildikten sonra toprak nemsiz ve kuru ise nemlenmesi için sulanmalıdır. Sulama aralığı toprağın geçirgen yapıda olup olmamasıyla değişkenlik gösterebilmektedir. 

 Pamuk Tohumu Nasıl Saklanır? 

 Pamuk tohumu kuru ve nemden uzak yerde muhafaza edilmelidir. Pamuk tohumları ekiminde çok yıllanmış tohumlar tercih edilmemektedir. Tazelenmiş tohumların tercih edilmesinin nedeni daha çok verim almayı sağlamak içindir.

False