GeriKadın Sağlığı Metabolizmayı Hızlandırmanın 5 Yolu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Metabolizmayı Hızlandırmanın 5 Yolu

Metabolizmayı Hızlandırmanın 5 Yolu

"Metabolizma hızı sabit değil elastiktir; uygun beslenme, hidrasyon, egzersiz ve takviyelerle yükselebilir ve doğal olarak incelmenize yardımcı olabilir. Dr. Sinan Akkurt, metabolizma hızlandırmaya yönelik önerilerini sizler için anlattı..."

1-Kahvaltıyı atlamayın!

Metabolik hızınızı bir külah gibi hayal edin. Külahın en geniş kısmı sabahları, kademeli olarak azalmak üzere en dar kısmı da akşamları temsil etsin. Güne sağlam bir kahvaltıyla başlayın; başka bir deyişle kahvaltıyı kesinlikle es geçmeyin. Gün ilerledikçe kademeli olarak aldığınız kaloriyi azaltmaya çalışın. Ne yazık ki günümüzde bunun tam tersi yaklaşım yaygın. Kahvaltıyı iş yoğunluğu ya da kalori tasarrufu gibi nedenlerle atlayanlar var. Oysa araştırmalar bu yaklaşımın kilo alımına neden olacağını tekrar tekrar göstermiştir. Protein dolu bir kahvaltı, haşlanmış yumurta, yoğurt, peynir, yulaf ezmesi güne başlamak için güzel bir başlangıç olacaktır.

Metabolizmayı Hızlandırmanın 5 Yolu

2-Daha fazla protein tüketin.

Glukagon hormonu, yumurta akı, peynir, yağsız et, tavuk ve balık gibi diyette tüketilen proteinlere cevap olarak salınır. Glukagon yağ hücrelerini kana yağ salması, böylece yağ kullanımını arttırması için uyarır. Başka bir deyişle, daha fazla protein tükettiğinizde daha fazla yağ yakılır ve daha fazla kilo verilir.

3-Rafine tahıllara güle güle deyin.

Ekmekler, makarnalar, kurabiyeler ve kekler gibi rafine tahıllar insülin hormonunun aşırı salgılanmasına neden olur. İnsülin, glukagonun tam tersi bir etkiye sahiptir. Rafine beyaz şeker ve / veya beyaz un gibi yanlış türde karbonhidratlar tüketildiğinde, vücudumuz şekerle baş etmek için aşırı insülin salgılar. Kısacası, “aşırı insülin = aşırı yağ” demektir.

Metabolizmayı Hızlandırmanın 5 Yolu

4-Düşük glisemik indeksli karbonhidratlar tüketin.

Meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar (siyez buğdayı, karakılçık ekmeği) ve kurubaklagiller glisemik indeksi düşük besinlerdir. Kan şekerini bir anda yükseltmez ve insülin direncine neden olmazlar. Araştırmalar, tam tahılların fazla kilo alımı, tip 2 diyabet, kolon kanseri ve kabızlığın önlenmesinde yararlı olduğunu çok açık bir şekilde göstermektedir.

5-Günde 3 – 4 fincan yeşil çay için.

Sabah kahvaltıdan önce bir fincan yeşil çay içmek güne uyanık başlamanıza yardımcı olacaktır. Yeşil çay, kanser ve kalp hastalığı gibi hastalıklarla savaşmaya yardımcı olmanın yanı sıra kilo vermeye de yardımcı olur ve sağlık açısından birçok yararı vardır. Çalışmalar, yeşil çaydaki antioksidanlar olan kateşinlerin yağ yakımını arttırmaya da destek olduğunu gösteriyor. Araştırmalar ayrıca yeşil çayın, nişastaların emilmesine izin veren enzimleri inhibe ederek kan şekerlerini azaltabileceğini ve bağırsaktan yağ emilimini azaltabileceğini ortaya koyuyor. Bunun için günde üç - dört fincan, mümkünse taze yapraklardan demlenmiş yeşil çay içmelisiniz.

False