GeriKadın Sağlığı Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?

Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?

"Kendi kendine meme muayenesi kişinin memeleri ve koltukaltındaki değişimleri fiziksel olarak ve gözle incelediği bir muayenedir."

Tek başına bu muayenenin meme kanserinin varlığını kesin olarak belirleyebildiği gösterilmiş değildir. Bu nedenle, klinik meme muayenesi ve mamografinin yerine değil, bunlara ek olarak kullanılmalıdır.

Ne zaman yapılmalıdır?

Bir kadın 20 yaşında kendi kendine meme muayenesine başlamalı ve yaşamı boyunca -gebelikte ve menopozdan sonra da - buna her ay devam etmelidir.

• Adet görüyorsanız, en iyi zaman, adetin bitmesinden birkaç gün, yaklaşık bir hafta sonradır. Bugünler, memelerinizin daha az şiş ve hassas olduğu günlerdir.
• Hormon alıyorsanız, ne zaman yapacağınız konusunda doktorunuzla konuşun. Dikkat edilmedi gereken değişimler:

Meme(ler)inizde kaygı uyandıran değişiklikler şunlar olabilir;
• Bir kütlenin gelişmesi
• Süt dışında bir akıntı
• Memede şişlik
• Deride tahriş veya çekilme
• Memebaşı anormallikleri. (Ağrı, kızarıklık, kabuklanma, içe dönme) Sağlıklı ve uzun yaşam olarak özetleyeceğimiz anti-aging'de devreye, hastalıkların erken teşhisi için kişilerin bılgilendirilmesi de girer. Kadınların büyük çoğunluğunu tehdit eden meme kansere karşı erken teşhis için yapılacak muayene de anti-aging kapsamında bilinmelidir.

Nasıl yapılır?


1. Memelerinizi tam olarak görebileceğiniz büyüklükte olan bir aynanın önünde durun. Deride buruşma, çekilme veya kabuklanma veya meme basında akıntı olup olmadığım kontrol edin.
2. Aynada yakından bakarak, ellerinizi başınızın arkasında kenetleyin ve elleri-nizi öne doğru bastırın. 3. Sonra, ellerinizi sıkıca kalçanızın iki tarafına bastırın ve omuzlarınızı ve dirseklerinizi öne doğru çekerken hafifçe aynaya doğru eğilin. Adım 2 ve adım
3.memelerinizin biçimlerinde veya hatlarındaki bir değişikliği kontrol etmek içindir. Bu adımları uygularken göğüs kaslarınızın gerildiğini hissetmelisiniz.
4. Her bir meme başını hafifçe sıkın ve akıntı olup olmadığına bakın,
5. Bir kolunuzu kaldırın. Öbür elinizin parmak uçlarıyla memenizi ve çevresindeki alanı dikkatle kontrol edin. Bazı kadınlar parmaklarının deri üzerinde kolayca kaynaşma yardımcı olmak için losyon veya pudra kullanmayı sever. (Bu adımı duşta da tekrarlayabilirsiniz. Sabunlu deri üzerinde parmaklarınız kolayca kayacaktır.) Derinin altındaki olağan dışı bir kütleyi hissedin. Birbiriyle örtüşen, madeni para büyüklüğündeki küçük alanları parmaklarınızla sıkarak dokuyu hissedin. Bütün memeyi kontrol ettiğinizden emin olmak için, belirli bir düzeni izleyin: çizgiler, daireler veya zikzaklar. Memenin üzerindeki alan da köprücük kemiğine ve omuza kadar kontrol edilmelidir.
6- Sırtüstü düz olarak yatın, bir elinizi başınızın üstüne koyun. Omuzların altına bir yastık koyun. Bu pozisyon memeleri düzleştirecek ve kontrol edilmesini kolaylaştıracaktır.

False