GeriBitki Bakımı Maydonoz Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Maydonoz Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Maydonoz Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Maydonoz Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Maydonoz Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Maydonoz Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

"Maydanoz bitkisi özellikle Türk mutfağında en çok kullanılan yeşil bitkilerden biridir. En sık kullanım yerine sahip olan bu bitkinin yetiştirilmesi de kolaydır. Maydanoz tohumu nasıl ekilir? Maydanoz tohumu ne zaman ekilir? Maydanoz tohumu nasıl olur? Maydanoz tohumu nereden alınır? İşte maydanoz tohumu ile ilgili tüm detaylar."

 Maydanoz bitkisinin yetiştirilebilmesi için fide kullanılmamaktadır. Maydanoz tohumlarının direk toprağa ekilmesiyle birlikte maydanoz bitkisi yetişir. Maydanoz bitkisi çok yıllık olan bir bitkidir. Kökü uzun seneler boyunca toprak altında kalabilmektedir. Otsu olan bitkilerden biri olduğu için gövdesinde odunlaşma görülmez. Ekim için düz yapraklı olan türlerini tercih etmekte fayda bulunur. Kıvırcık yapraklı olan maydanozların tadı genel olarak beğenilmediği iççin ve yaprakları daha kalın olduğu için genel olarak tercih edilmemektedir. 

 Maydanoz Tohumu Nedir? 

 Yeni bir maydanoz bitkisinin oluşmasını sağlayan küçük tanelerdir. 

 Maydanoz Tohumu Nasıl Olur? 

 Maydanoz tohumu cinsine göre koyu kahverengi, saman sarısı rengi, açık yeşil gibi renklere sahip olan tohumlardır. 

 Maydanoz Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur? 

 Maydanoz tohumu evlerde en sık ve en kolay yetiştirilebilen bitkilerden biridir. Bu sebeple tohumlarına da kolaylıkla ulaşım sağlanabilir. Maydanoz tohumu bilinen marketlerden de bulunabileceği gibi, aktarlardan, baharatçılardan ve tohum satışı yapan her yerden kolaylıkla temin edilebilir. 

 Maydanoz Tohumu Nasıl Ekilir? 

 Toprak yabani otlardan arındırılır ve mutlaka bir ay kadar önce gübrelenmeli ve derin bir şekilde de sürülmelidir. Saksıda yetiştirebilmek için ise saksıya toprak doldurulmalıdır. Ardından maydanoz tohumları toprağın üzerine serpiştirilmelidir. Tohumların üzeri bir miktar toprak ile kapatılmalıdır. Çok hafif bir şekilde bastırılmalıdır. Tohumların toprak ile örtülmesinin ardından ise toprağa can suyu verilmelidir. Fakat sulama işlemi sırasında sert bir şekilde ve çok miktarda su dökülmemesine dikkat edilmelidir. Aynı zamanda saksı ekimi içinde gübre kullanılabilir. 

 Maydanoz Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? 

 Maydanoz bitkisi oldukça şifalı olan bitkilerden biridir. Özellikle ocak ayı ile eylül ayı arasında yetiştirilebilir. Fakat evde ekilmek isteniyorsa ilkbahar ve yaz aylarında saksıya ekilebilir balkonlarda ya da kapalı olan ortamlarda yetiştirilebilir. 

 Maydanoz Tohumu Kaç Günde Çimlenir? 

 Maydanoz tohumu oldukça kısa bir sürede çimlenir ve 20 ila 30 gün arasında yenilebilecek hale gelir. 

 Maydanoz Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? 

 Maydanoz sulak olan, humuslu ve rutubetli ortamları sevmektedir. Bu sebeple maydanoz tohumunun suyu eksik edilmemelidir. Fakat sularken aşırıya da kaçılmamalıdır. Az miktarda her gün sulama yapılabilir.

False