GeriBitki Bakımı Mavi Ladin Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Mavi Ladin Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mavi Ladin Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Mavi Ladin Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Mavi Ladin Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Mavi Ladin Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

"Mavi ladin görünüşü itibari ile hem ormanlık alanlarda hem de bahçelerde sıkça tercih edilen ağaçlar arasında gelmektedir. Mavi ladin tohumu nasıl ve zaman ekilir? Mavi ladin tohumu nasıl olur ve nereden alınır? Mavi ladin ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik. "

Mavi ladin çam ağacı familyasına üye olan bir ağaç türüdür. İğneli yaprakları ve bodur türler olarak bilinen kısa boyu ile hemen fark edilebilir bir etkiye sahiptir. Mavi ladinin yaprakları açık mavi renktedir. 

Mavi Ladin Tohumu Nedir? 

Mavi ladin normal kozalaklara göre daha ufak boylu kozalaklar verir. Bu kozalakların en önemli özelliği ise ağacın yetişmesine yarayan tohumları da içinde barındırmasıdır. Mavi ladin ağacının tohumları verdiği kozalakların içerisinde yer alır. 

Mavi Ladin Tohumu Nasıl Olur? 

Mavi ladin tohumunun biçimi normal çam kozalaklarından çıkarılan tohumlarla aynıdır. Kanatlı tohum olarak bilinen ince bir tabakaya sahip yaklaşık 2 - 5 mm çapa sahip olan mavi ladin tohumu olgunlaşmış kozalakların kabuklarının soyulması ile elde edilir.

  Mavi Ladin Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur? 

 Mavi ladin tohumu ağacın kendisinin verdiği kozalakların içerisinde yer alır. Bunun haricinde ticari olarak rahatlıkla bulunabilir. Ancak taze ladin tohumlarının kozalaklardan toplanması ağacın verimli olarak büyümesi için önemlidir. Bu nedenle de doğadan toplanması tavsiye edilir. 

 Mavi Ladin Tohumu Nasıl Ekilir? 

 Mavi ladin tohumu toprağın yaklaşık 15 - 20 cm altına ve 20 - 30 cm aralıklarla dikilir. Kök salması durumunda birbirlerine dolaşmaları büyümeyi ve beslenmeyi etkiler. Bu nedenle de dikim sırasına büyük özen gösterilmesi gerekmektedir. 

 Mavi Ladin Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? 

 Mavi ladin saksıda filizlenmesi beklenildiği gibi direk olarak toprağa da gömülebilir. Her iki durumda da dikim mevsimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Mavi ladin ağaçları yüksek rakımlarda ve nemli ortamlarda büyür. Aynı şekilde tohumun dikim alanının da nemli olmasına özen gösterilmelidir. İlkbahar ve Sonbahar aylarında dikimi gerçekleştirilebilir. 

 Mavi Ladin Tohumu Kaç Günde Çimlenir? 

 Mavi ladin tohumları yaklaşık olarak 8 - 14 gün içerisinde çimlenme sürecine girebilir. 

 Mavi Ladin Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? 

 Mavi ladin tohumu nemli ve ıslak ortamları sevmektedir. Ancak kökleri su tutmak kapasitesi açısından diğer ağaçlara göre nispeten zayıftır. Bu nedenle de toprağın durumuna ve iklimsel şartlara göre her gün sulanması gerekmektedir. Ancak mavi ladin yüksek rakımlarda yetiştirildiği takdirde sulama ihtiyacı hemen hemen hiç olmaz. 

 Mavi Ladin Tohumu Nasıl Saklanır? 

 Mavi ladin tohumu su dolu bir bardağın içerisinde veya bir saklama kabında yaklaşık 2 gün kadar saklanabilir. Ancak bu sürenin sonunda mutlaka toprakla buluşturulması gerekir.

 

False