GeriKadın Sağlığı Market Alışverişi Yaparken Dikkat Edilecek 5 Adım
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Market Alışverişi Yaparken Dikkat Edilecek 5 Adım

Market Alışverişi Yaparken Dikkat Edilecek 5 Adım

"Sağlıklı beslenmeye başlamak istiyorsanız ilk yol market alışverişine çıkıyor. Her zaman söylediğim bir söz var. O’da “İlk olarak mutfağınıza sağlık getirin !”. Market alışverişinizi ne kadar akıllı yaparsanız o kadar kolay mutfağınızı sağlıklı hale getirirsiniz. Bu yüzden sizinle alışveriş yaparken dikkat edeceğiniz 5 adımı paylaşmak istedim."

1- ALIŞVERİŞE ÇIKMADAN ÖNCE MUTLAKA ALIŞVERİŞ LİSTESİ YAPIN

Planlama yapmak hayatın her alanında çok önemlidir. Buna market alışverişinizde dahil. Alışveriş listesi yaptığınızda hem alacaklarınızı unutmayı önlersiniz hem de ihtiyacınız dışında başka yiyecek almamış olursunuz.

2- ALIŞVERİŞE MÜMKÜNSE TOK ÇIKIN

Açken alışveriş yaptığınızda gözünüz doymayıp her yiyeceğe saldırmak isteyeceksiniz. Bu yüzden alışverişe tok karnına çıkmayı ihmal etmeyin.

3- SEBZE VE MEYVELERİ MEVSİMİNE GÖRE SEÇİN

Alışveriş yapmadan önce hangi sebze ve meyvenin döneminde olduğunuza bakın. Menü planlamasını ve alışverişinizi bu duruma göre yapın.

4- ETİKET OKUMAYI ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİN

Etiket okumamak ve yediklerimizin içerisinde ne olduğunu bilmemek maalesef günümüzün en önemli eksikliklerinden biri haline geldi. Aldığınız bir ürünün arkasını çevirin ve mutlaka 1 porsiyonu kaç kalori içeriyor, ne kadar sodyum ve eklenti şeker var bakın. Ayrıca; içindekiler kısmında neler içeriyor, katkı maddesi var mı, şekerin diğer isimleri bulunuyor mu, ilk başa hangi ürün yazılmış dikkat edin. İçindekiler kısmında ilk olarak hangi besin içeriği yazıldıysa paketli ürünün içerisinde o besin içeriğinin miktarının en yüksek olduğunu unutmayın.Çocuklarınız varsa onları yetiştirirken bu eğitimi onlara mutlaka verin.

5- EKMEK ALIŞVERİŞİNDE DİKKATLİ OLUN

Ekmek yapımında kullanılan ana maddeler; un, su, tuz, maya ve az miktarda şekerdir. Fakat günümüzde ekmeğin raf ömrünü arttırmak ve lezzetini güzelleştirmek açısından ekmeğe katkı maddesi eklenmeye başladı. Buna ek olarak; unun genetiğiyle oynanması ve gluten intoleransının artması da ekmekteki unun türünün önem kazanmasına neden oldu. Bu yüzden ekmek seçerken de yukarıda bahsettiğim etkenlere dikkat edip etiket okumayı mutlaka unutmayın.

Diyetisyen Şevval AKSU

https://www.instagram.com/diyetisyensevvalaksu/

False