GeriKadın Sağlığı Mangalcılara özel püf noktaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mangalcılara özel püf noktaları

"Etlerin mangalda doğrudan ateşle temas ederek pişmesi özellikle sindirim sistemini olumsuz etkiliyor."

Uzmanlar, mangal yaparken sağlığı riske atacak davranışlardan kaçınılması gerektiğini söylüyor. Yağlı kırmızı etin mangalda pişirilmesi ile yüksek tansiyon, kalp, damar hastalıkları ve yüksek kolesterol gibi çok ciddi hastalıkların ortaya çıkabildiğini söyleyen Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, mangalda yapılan etle birlikte mutlaka yoğurt, ayran gibi besinlerin de yenilmesi gerektiğini söylüyor.Kansere neden olabilirTrakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, etlerin mangalda doğrudan ateşle temas ederek pişmesi ve yanmasıyla, özellikle sindirim sisteminde olmak üzere pek çok organda kansere yol açabilen maddeler oluşabileceğini bildirdi. Prof. Yorulmaz, Havaların ısınmasıyla birlikte piknik ve mangal kullanımı da artmaya başladı. Sağlık kurallarına uygun biçimde yapılması kaydıyla mangal keyfinin sağlıklı olduğunu belirten Yorulmaz, "Dikkatli olunmazsa, bu sefalar daha sonra neden olduğu hastalıklar ile cefa olarak karşımıza çıkabilir" dedi.En çok sindirim sistemini etkiliyorMangalda pişirilecek etlerin mevsim nedeniyle çok daha kısa zamanda bozulabileceğini ifade eden Yorulmaz buna dikkat edilmesini, ayrıca etlerin mangalda doğrudan ateşle temas etmemesi gerektiğini belirtti.Özellikle yağlı kırmızı ete dikkat!Yorulmaz, bunun olması durumunda başta sindirim sisteminde olmak üzere pek çok organda kansere yol açabilen maddeler oluşabileceğini kaydetti. Prof. Yorulmaz, yağlı kırmızı etin mangalda pişirilmesi ile yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıkları, yüksek kolesterol gibi çok ciddi hastalıkların da ortaya çıkabildiğini söyledi.Yanarak pişmiş sebzeler de zararlı Mangal ile yenilen et, yağ ve diğer besinlerin fazla tüketiminin şişmanlığı artırdığını ve ciddi hastalıkları davet ettiğini ifade eden Prof. Yorulmaz, şöyle konuştu: "Yanmış besinler mide bağırsak sistemi için de sorunlara yol açmaktadır. Kömür iyi yanmamışsa kömürün isinde bulunan maddelerin mangalda pişen besinlere bulaşması ile de zararlı maddeler vücuda alınmaktadır. Özellikle şişmanlar, yüksek tansiyon, kalp-damar, yüksek kolesterol hastaları ile mide, bağırsak ve şeker hastalığı olanlarda, gebelerde, emziklilerde, alerjik bünyeli kişilerde kurallara uygun olmayan biçimde mangalda pişirilmiş et çok daha zararlıdır. Mangalda yanarak pişmiş sebzeler de sorunlara yol açabilmektedirler."Sağlıklı mangal keyfiProf. Dr. Yorulmaz, "Sağlıklı bir mangal keyfi için, ateşi uzun süre korumak amacıyla önce mangalın dibine 2 parmak kül konulmalı, üzerine odun kömürü çok büyük parçalar kırılıp içleri de iyice yanacak büyüklükte kırılarak, 10 santimetre yüksekliğinde döşenmelidir. Böyle hazırlanan mangalda, dipten hava alamayan kömürler daha uzun süre yanar" dedi.Beyaz et tercih edilmeliMangal kömürü içinde siyah kısım kalmayacak biçimde iyice yandıktan ve alev alev yanma bittikten sonra pişirme işlemine başlanması gerektiğini ifade eden Prof. Yorulmaz, mangal için tavuk eti gibi beyaz et tercih edilmesi gerektiği, eğer kırmızı et pişirilmek istenirse yağsız olması ve içine kuyruk yağı konulmamasının faydalı olacağını söyledi.Etler ateşe yakın olmamalıKömür közüyle et arasında en az 15 santimetrelik bir mesafe bırakılması, etlerin ateşe çok yakın ya da alevle yakılarak pişirilmemesi gerektiğini anlatan Yorulmaz, yapılması gerekenler hakkında şunları söyledi: "Etlerle birlikte sebzeler de pişirilmeli veya etle birlikte salata şeklinde ya da pişmiş sebze yenilmelidir. Mangalda yapılan etle birlikte mutlaka yoğurt, ayran gibi alınmalı. Mangalda pişirilmiş et, haftada bir kereden daha sık tüketilmemelidir. Etler, asla az pişmiş olarak da yenmemelidir. Mangalda et yapılırken bu kurallara uyularak sağlığımızı korumak çok önemlidir."

False