GeriSağlıklı Yaşam Magnezyum eksikliği kilo aldırır mı ve yapar mı? magnezyum eksikliği kilo vermeyi engeller mi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Magnezyum eksikliği kilo aldırır mı ve yapar mı? magnezyum eksikliği kilo vermeyi engeller mi

Magnezyum eksikliği kilo aldırır mı ve yapar mı? magnezyum eksikliği kilo vermeyi engeller mi

"Magnezyum eksikliği, hipomagnezemi ismi ile de bilinir. Bu durum ise, genellikle fazla önemsenmeyen ama aslında çok önemli bir sağlık sorunudur. Toplumda çok da nadir görülmeyen bir durumdur. Çoğu kişide eksiklik düzeyinde olmasa da pek çok insan yeterli magnezyum almaz. Magnezyum eksikliği kilo aldırır mı ve yapar mı sizler için derledik."

Magnezyum; protein, yağ, karbonhidratların sentezi, vücutta enerji metabolizması, kasların güçlenmesi, kemik gelişimi, normal kan basıncının desteklenmesi, düzenli kalp ritmi, hücrelerin büyümesi ve yenilenmesi rolünü üstleniyor.

 Magnezyum Eksikliği Kilo Aldırır mı ve Yapar mı?

 Son zamanlarda yapılan çalışmalar sonucunda; magnezyumun kilo yönetimini destekleme, düzenli uykuya yardımcı olma, stresi azaltma, kan şekeri seviyesini düzenleme, beyin fonksiyonlarını düzenleme, insülin seviyelerini kontrol etme gibi pek çok konuda da çok önemli bir rol üstleniyor.

 Magnezyum eksikliği genellikle böbreklerden magnezyum atılımının artışı ya da bağırsaklardan magnezyum emiliminin bozulması ile ilgili olarak meydana çıkıyor. Eğer vücutta bulunan magnezyum yeterli düzeyde bulunmuyorsa; potasyum ve kalsiyum idrarla kaybediliyor, paratiroid hormon seviyeleri etkileniyor ve kalsiyum yumuşak dokularda daha fazla birikiyor. Eksikliğinde ise; uyku bozuklukları, huzursuzluk, kalp çarpıntısı, hafıza zayıflığı, dalgınlık, yorgunluk, bacak krampları, migren, titreme, anksiyete, iştah kaybı, kusma ve bulantı gibi şikayetlere yol açıyor. Aynı zamanda magnezyum metabolizmayı yavaşlatan stres hormonu olarak isimlendirilen kortizolun salgılanmasını da önemli ölçüde etkiliyor.

 Magnezyum, obezite problemi ta da aşırı kilolu olan kişilerde kan şekeri ve insülin seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Vücuda yüksek miktarlarda magnezyum alımının kanda bulunan glikoz ve insülin seviyelerinin daha iyi kontrol altında tutulmaya yardımcı olur. Bu çalışma aynı zamanda vücutta bulunan magnezyumun vücuttaki şişkinlik ve su tutma sorunlarına da iyi geldiğini göstermiştir.

 Magnezyum Eksikliği Kilo Vermeyi Engeller mi?

 Yeterli magnezyum olmadan glikoz ve insülin seviyeleri ani bir şekilde yukarı doğru çıkıyor. Aynı zamanda vücudunuz insülini düzgün şekilde kullanamadığı zaman fazla yağ, glikoz olarak da depolanıyor. Magnezyum kilo alımına yol açan stresle başa çıkmada yardımcı oluyor. Stresli olan kişiler, daha çok yeme eğilimine sahip oluyor. Bu nedenle de kilo almaya neden oluyor. Magnezyum minerali; adet öncesi dönemlerde (PMS) kadınların hem vücuttaki ödemin atılmasına katkı sağlıyor hem de ruh durumlarını düzeltiyor. Aynı zamanda aynı dönemde kadınların en sık yaşadığı tatlı krizleri ve aşırı karbonhidrat tüketme isteği ile baş etme konusunda fayda sağlıyor.

 Magnezyum, vücudunuzun çalışması için gereksinim duyduğu çok önemli bir mineral türüdür. Kan şekerini düzenlemek, enerji üretmek ve vücutta gerekli kimyasal reaksiyonları sağlamak da dahil olmak üzere pek çok çeşitli önemli görevlere de yardımcı olur. Magnezyum, potasyum ve kalsiyumun taşınmasında önemli bir rol oynayarak kas kasılmasını, vücudun sinir uyarılarını ve normal kalp ritmini yönetmesine de yardımcı olur.

 

False