GeriBitki Bakımı Limon Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Limon Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Limon Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Limon Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

Limon Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Limon Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

"Limon en çok tüketilen ve sevilen meyvelerden biridir. Salatalarda sıklıkla kullanılır. Bazı yemeklerin içerisinde, çorbalarda, çeşitli içeceklerde ve hatta şerbet yaparken dahi kullanılmaktadır. Limon fidanı nasıl ve ne zaman dikilir? Limon fidanı nasıl yetiştirilir? Limon fidanı bakımı nasıl yapılır? İşte tüm detaylar."

Limon en sık kullanılan meyvelerden biridir. Limon ağacı narenciye türlerinden biridir. Evlerde, bahçelerde ve her yerde kolaylıkla yetiştirilebilen bir bitkidir. Limon ağacı yetiştirmek için limon fidanı kullanılır. Limon fidanı aşılı olması halinde ev ortamında çok daha kolay yetiştirilebilir. Limon fidesinden limon ağacı yetiştirilmesinin yanı sıra limon çekirdeğinin çimlendirilmesi ile de limon ağacı yetiştirilebilir.

Limon Fidanı Nedir?

Limon fidanı; limon çekirdeklerinin çimlendirilip toprağa ekilmesinin ardından filizlenerek biraz büyümüş olan limon ağacına denilir. Limon fidanı limon ağacının en küçük halidir. Limon ağacı yetiştirmekte kullanılır.

Limon Fidanı Nasıl Dikilir?

Limon fidanı bir naylon torba içinde satın alındıysa mutlaka dikimden önce 10 ila 15 gün arasında, torbaların olduğu kök kısımları mutlaka güneşlendirilmelidir. Aynı zamanda fidanlara budama yapılmalıdır. Plastik kaplar içinde gelen limon fideleri mutlaka dikimden bir iki gün önce sulanmalıdır. Limon fidanının dikileceği yere sırt yapılmalıdır. Öncelikle fidanların dikileceği çukur içine konulacak olan harç hazırlanmalıdır. Bu amaçla iki adet kürek ve iyi şekilde yanmış bir çiftlik gübresi gerekmektedir.

Bu malzemeler dikim için açılan çukuru yanındaki toprağın üzerine atılarak yeterli miktardaki toprak yüzeyi ile karıştırılır. Çukur içerisinde bu karışımdan fidanın konulacağı hizaya kadar doldurulur. Derin bir şekilde dikim yapılmamalıdır. Fidan yerleştirilmeli ve ardından kökler toprak ile kapatılmalıdır. Fidan başına 35 ila 40 litre kadar can suyu verilmelidir.

Limon Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir?

Limon ağacı sıcak havayı seven bir bitkidir. Limon fidanı genel olarak tüplü şekilde üretilen meyve fidanlarından biridir. Tüplü olan limon fidanlarında tüm yıl boyunca dikim yapılabilir. Asıl önemli olan nokta limon fidanının günün hangi saatinde dikileceğidir. Limon fidanı buharlaşmanın olabildiğince az olduğu sabah saatlerinde ya da ikindi vaktinde yapılması daha sağlıklı olur. Fidanların dikilmesi işleminden hemen sonra can suyu verilmesi ihmal edilmemelidir.

Limon Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Limon fidanları gün boyunca ışık alan yerlerde bulunmalıdır. Limon fidanı hem yazın hem de kılın sürekli olarak bol güneş ışığı alan yerlerde bulunmalıdır. Limon fidanları açık havayı sever bu yüzden açık havada bulunmaları önemlidir. Havanın sıcak olduğu zamanlarda mutlaka açık havada gölge olan alanlarda bulunmalıdır. Havalar soğuduğu takdirde içeri alınmalı ve üstleri hava geçirmeyen fileler kullanılarak kapanmalıdır.

Limon Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?

Limon fidanından kaç yıl içinde meyve alınabildiği fidanın dikildiği sıradaki anacına bağlıdır. Limon fidanı normalde 3 yaprak anacına sahip olur. 3 yaprak anaca sahip olan aşılı bir limon fidesinin bir sene içinde ürün almak mümkündür.

Limon Fidanı Yetiştirmenin Püf Noktaları

-Limon fidanı sıcağı sever ve güneş ışığından mahrum bırakılmamalıdır.
-Limon fidanını yetiştirirken soğuk havalarda mutlaka kapalı alanlarda ve üzeri hava geçirmeyen bir file ile örtülmüş şekilde saklanması gerekir.
-Kış aylarında limon fidanının bulunduğu ortam sıcaklığı en az 11 derece olmalıdır.
-Limon fidesi besin kaynağı açısından bol mineral içeriğine sahip olan özel bir tork toprak ister. Fakat bu toprak bulunamıyorsa mutlaka limon fidanının toprağına sıvı gübre katılmalıdır.
-Limon fidanı aynı zamanda bol su ister. Bu sebeple toprak yüzeyi her zaman hafif nemli kalacak şekilde sulama yapılmalıdır. Fakat aşırı su da zarar verecektir.
-Her sene mutlaka budama yapılmalıdır.
-Eğer limon fidanı saksıda yetiştiriliyorsa mutlaka iki sene içinde bir defa saksının değiştirilmesi gerekmektedir.

Limon Fidanı Ortalama Fiyatları Ne Kadar?

Ortalama limon fidanı fiyatı 35 ila 55 TL arasında değişmektedir.

Limon Fidanı Çeşitleri Var mı?

Evet, limon fidanının birkaç çeşidi bulunmaktadır.

Limon Fidanı Nasıl Çoğaltılır?

Limon fidanları limon çekirdeklerinin çimlendirilmesiyle çoğaltılabilir.

Limon Fidanı Ne Zaman Budanır?

Limon fidanı her sene bir defa budanır.

 

False