GeriBeslenme Önerileri Lezzetli Mutluluğun Adı: Çikolata
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Lezzetli Mutluluğun Adı: Çikolata

"İnsana en fazla mutluluk veren yiyeceklerin başında gelen çikolata, sıcakken çevreye yaydığı o muhteşem kokuyla büyülüyor."

Uzun yıllar içerdiği yağ miktarı ile kilo aldırdığı, kalp-damar hastalıklarına davetiye çıkardığı şeklinde suçlanan çikolata artık aklandı. Bilim adamlarının mutluluk aşılayan besin olarak adlandırdıkları bu çok sevilen lezzet, sağlığımıza sağlık katıyor.

Yiyin, pozitif düşünün

Kakao, içeriğindeki 'anandamine' adlı madde sayesinde sinir sistemini uyararak gevşeme ve rahatlama sağlıyor, pozitif düşünmeye yönlendiriyor. Ayrıca aşık olduğumuz zaman beynin salgıladığı moleküle çok benzeyen bir madde üreterek, mutluluk veriyor.

Yaşlanmayı geciktiriyor

Çikolatanın ana maddesi olan kakao, flavonoid kaynağı. İntioksidan etkili bu madde, yaşlanmayı geciktiriyor.

Damar hastalıklarından koruyor

Çikolatada bulunan bir madde damarlardaki duvar içi sertleşmeyi önleyerek damar tıkanıklığım en aza indirgiyor. Diyet uzmanlarının yaptığı bir araştırmaya göre günde 16 gram çikolata yemek bu hastalıklara yakalanma riskini ortadan kaldırıyor.

Kalp hastalıkları ve kansere karşı

Çikolatanın içeriğindeki kateşin adlı madde güçlü anjoksidanlar içeriyor. Harvard Üniversitesi araştırmalarına göre çok sık çikolata yiyenler, yemeyenlere oranla ortalama bir yıl daha fazla yaşıyor.

Diş çürüklerini önlüyor

Çikolatada bulunan tanin, flor ve fosfat gibi maddeler işlerin çürümesini önlüyor. Japonya'da Osaka Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre kakao, diş çürüklerini önlemede en yetenekli diş macunlarından bile daha etkili.

Mineral kaynağı

Çikolata potasyum ile tansiyonu dengeliyor, fosfor ile sinir sistemini uyarıyor, demir ile anemi riskini azaltıyor.

Kılcal damarları koruyor

Çikolatada bulunan bioflavonoid adlı madde kan dolaşımını hızlandırarak damar içi duvarlarının elastik olmasını sağlıyor ve kılcal damarların çatlamasını önlüyor.

Dikkat!
Daima iyi marka çikolataları tüketin. Satın aldığınız çikolatanın etiketini mutlaka okuyun. Çikolatayı ısı ve şıktan uzak tutmak için daima alüminyum folyoya sararak koruyun. Sütlü çikolatanın dayanma süresi 6-8 ay, bitter çikolatanın ki ise 18 aydır.

Bitter çikolatada kolesterol yok
Çikolatada bulunan az miktar kolesterol, sağlığımız için zararlı değil. Aksine kakao yağı kötü kolesterolü düşürüyor. Bitter çikolata kolesterol içermiyor.

Ağrıyı azaltıyor

Çikolatanın insana moral vermesinin, insanı mutlu etmesinin bir başka nedeni de, 'endorfinler'in salgılanmasına neden olması. 'Endorfinler', beyinde bulunan doğal uyutuculardır. Dolayısıyla ağrıyı da azaltma etkisi var.

Depresyonu hafifletiyor

Çikolata depresyonu hafifleten mutluluk hormonu 'serotonin'in düzeyini de yükseltiyor. Adet dönemine yakın, kadınlarda 'serotonin' hormonunun düzeyi oldukça düşüyor. Çikolata bu hormonun düzeyini yükselttiği için depresyona da iyi geliyor. Bu nedenle doktorların reçetelerinde de yer alıyor.

Adeta bir tutku

Yapılan bilimsel araştırmalarda, dünyanın hemen her yerinde özel günlerde 'tatlı'ya ağırlık verilmesinin boşuna olmadığı anlaşılıyor. İngiltere'de Reading Üniversitesi'nin öğretim üyelerinden Psikobiyolojist Dr. Peter Rogers, değişik yiyeceklerin ruh haline farklı etkileri olduğunu, bu yüzden insanların karbohhidratlı yiyecekleri çok sevdiğini, çünkü bunların duygularımız üzerinde olumlu etkiler yaptığını belirtiyor. ABD ve İngiltere'de 'insan davranışları ve yiyecekler' üzerine yapılan araştırmalarda özellikle çikolata üzerinde duruldu. Batı Avrupa'da yılda 2 milyon ton çikolata tüketildiği saptandı. Bu tüketimin dörtte birinin bayram ve benzeri günlerde gerçekleştiği belirlendi. Gene araştırmalarda çikolatanın içinde bulunan 'Phenylethymine'nin beyni etkilediği ve insanların ancak aşık oldukları zaman içine düştükleri duygu halini meydana getirdiği belirtiliyor. Gene çikolatada bulunan kafein, 'theobromine trytophan'ın rahatlatıcı etkilerinin bulunduğu biliniyor. Özellikle trytophan, beynin serotonin salgılamasını artırıyor. Suni olarak üretilerek ilaç yapılan serotonin özellikle bunalımlı kişilerin gevşemesi için kullanılıyor. oldukça düşüyor. Çikolata bu hormonun düzeyin! yükselttiği için depresyona da iyi geli

Çikolata ile ilgili 10 gerçek

1- Dünyada en çok çikolatayı İsviçre ve İngiltere tüketiyor. Ayrıca kadınlar erkeklere göre daha fazla çikolata yiyor.
2- Araştırmacılara göre çikolata cinsel isteği artırıyor. Çikolatada tansiyonu yükselten, kalp atışlarım hızlandıran uyarıcı bulunuyor.
3- Çikolata önce, tatlı bir yiyecekten çok, baharat ile karıştırılarak hazırlanan bir içecek olarak sunulmuş.
4- Çikolatada migrene neden olan tyramine az miktarda bulunuyor. Migreni kamçılayan besinlerle yendiği zaman etkisini artırıyor.
5- 'Çikolata akneye neden oluyor' düşüncesi yanlış. Akneye hormonal dengesizlikler neden olur.
6- Çikolatanın içine süttozu ilavesi yapılırsa sütlü çikolata elde edilir. Sütlü çikolatada kemiklerin oluşumuna yardımcı olan ve sinir dürtülerinin doğru çalışmasını sağlayan magnezyum var.
7- Çikolatanın içinde bol miktarda demir bulunuyor.
8- Çikolatadaki yağ, doymuş yağların aksine kolesterol içermiyor.
9- Çikolatanın hammaddesi kakao, çekirdeklerinin içinde bulunan tohumlardır.
10- Kakao yağı eskiden ilaç olarak da kullanırmış. 18. yüzyılda doktorlar kakao yagını süre karıştırarak ilaç olarak satmışlar.



Birbirinden lezzetli çikolatalı tarifler

Çikolatalı çember kek
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişme süresi: 35 dakika

Malzeme (6 kişilik)
2 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı kabartma tozu, Yarım su bardağı kakao, 1.5 çay bardağı toz şeker, Yarım su bardağı kahverengi tozşeker, 1 tatlı kaşığı vanilya, 2 yumurta, 1.5 su bardağı süt, 60 gr yumuşatılmış margarin, Yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz içi.

Çikolatalı sos:
200 gr bitter çikolata, Yarım su bardağı (100 mi) süt kreması
Süsleme için: Kakao
1- Un, kabartma tozu ve kakaoyu harmanlayıp derin bir kaba eleyin. Tozşeker, vanilya, süt, margarin ve yumurtaları mikserle 5 dakika çrpın. Karışımı una ilave edip mikserle çırpın. Cevizleri ekleyip tekrar karıştırın.

2 - Kek hamurunu yağlanmış, ortası delik bir kek kalıbına boşaltın. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 35-40 dakika pişirin. Fırından çıkarıp ılındırın.

3- Çikolata sos için; bitter çikolatayı rendeleyin. Küçük bir tencerede süt kremasıyla karıştırıp eriyene kadar kısık ateş üzerinde bekletin.

4- Keki bir ızgara telinin üzerine yerleştirin. Izgara telini de geniş bir tepsinin üzerine alın. Çikolatalı sosu bir kaşık yardımıyla kekin üzerine dokun. Çikolata donana kadar bekletin.

5- Kakaoyu çok ince delikli bir süzgece alıp kekin üzerine serpiştirin. Dilimleyip servis yapın.

Kestaneli çikolatalı terme
Hazırlama süresi: 1 saat

Malzeme (6 kişilik)
1 su bardağı şekersiz kestane püresi, 1 çorba kaşığı kahverengi tozşeker , 25 gr tereyağı 150 gr bitter çikolata, 5 çorba kaşığı süt kreması, 80 gr beyaz çikolata.

Süsleme için:
3 kivi, 2-3 dal taze nane

1- Kestane püresi, şeker ve yumuşatılmış tereyağını derin bir kaba alın. Pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar mikserle çırpın. Kabın üzerini alüminyum folyo ile kapatıp oda sıcaklığında 20 dakika bekletin.

2- 15cmx6.5 cm ebadında dikdörtgen şeklinde bir kek kalıbının içine alüminyum folyo yayın. 4 kaşık krema ve bitter çikolatayı bir kapta benmari usulü eritin. Ocaktan alıp karıştırarak ılındırın. Çikolatanın yarısını kalıba döküp düzgünce yayın. Sertleşene kadar buzdolabında bekletin. Kalan çikolatanın üzerini alüminyum folyo ile kapatıp oda sıcaklığında bekletin.

3- Beyaz çikolatayı rendeleyip bir kasede 1 kaşık krema ile karıştırın. Benmari usulü eritin. Ocaktan indirip karıştırarak ılındırın. Kalıptaki bitter çikolatanın üzerine yayın. Kalıbı tekrar buzdolabına yerleştirin.

4- Kestaneli karışımı donan beyaz çikolatanın üzerine yayın. Kalan bitter çikolatayı tekrar ısıtıp eritin. Hafifçe ılındıktan sonra kestane püresinin üzerine yayın. Kalıbı buzdolabına yerleştirip çikolata donana kadar bekletin. Terini servis tabağına alıp dilimleyin. Tabağın kenarlarım taze nane ve kivi dilimleriyle süsleyerek servis yapın.

Çikolatalı ve cevizli dilimler
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişme süresi: 35 dakika

Malzeme (8 kişilik)
150 mi süt kremas, 100 gr bitter çikolata, 100 gr margarin, 1 su bardağı kahverengi tozşeker, 1 su bardağı un, 3 yumurta, Yarım su bardağı çekilmiş ceviz.

Çikolatalı sos:
150 gr sütlü çikolata, Yarım çay bardağı süt kreması, Yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz.

1- Margarin, süt kreması ve bitter çikolatayı geniş bir kapta benmari usulü eritin. Ocaktan indirip ılındırın. Şeker, un, 3 yumurta ve ceviz içini derin bir kaba alın. Çikolatalı karışımı ekleyip iyice karıştırın.

2- Karışımı içi yağlı kağıtla kaplanmış kare bir kalıba iki parmak kalınlığında olacak şekilde yayın. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 35 dakika pişirin. Fırından çıkarıp ılındırın.

3- Çikolatalı sos için; krema ve çikolatayı bir tencerede karıştırıp eritin. Hafifçe ılındırıp kekin üzerine gezdirerek dokun. Kaşığın tersi ile üzerini düzleyin. İnce çekilmiş ceviz içi serpiştirin. Çikolatalı sos donduktan sonra dilimleyip servis yapın.

Baharatlı çikolata bar
Hazırlama süresi: 25 dakika
Pişme süresi: 20 dakika

Malzeme (6 kişilik)
1 su bardağı kıyılmış tuzsuz badem, 1 su bardağı kıyılmış ceviz, 10 doğal kurutulmuş kuru kayısı, 5 kuru incir, 2 çorba kaşığı kakao, 2 çorba kaşığı un, Yarım çay kaşığı toz tarçın, Yarım çay kaşığı toz karanfil, Yarım su bardağı kahverengi tozşeker, 2 çorba kaşığı bal, Yarım su bardağı su, 100 gr sütlü çikolata.

Süsleme için: Hindistancevizi

1- Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtın. Fırın tepsisine alüminyum folyo yayın. Kıyılmış ceviz ve bademi tepsiye yayıp fırında 5 dakika bekletin. Tepsiyi fırından çıkarıp ceviz ve bademleri derin bir kaseye alın. Kayısı ve incirleri kıyıp kaseye ilave edin. Kakao, un, karanfil ve tarçını ekleyip karıştırın.

2- Şeker, bal ve suyu küçük bir tencerede karıştırın. Kısık ateşte şeker eriyene kadar karıştırarak kaynatın. Ateşi yükseltip 8 dakika daha kaynatın. Ballı karışımı ocaktan indirip ılındırın. Kuruyemişli karışımın üzerine ekleyip bir kaşıkla karıştırın.

3- Dikdörtgen veya kare şeklindeki bir kalıba alüminyum folyo yayın. Karışımı 1 parmak kalınlığında olacak şekilde kalıba yayın. Üzerini kaşıkla hafifçe bastırıp düzleyin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika pişirin. Fırından alıp ılındırın. Kalıbı ters çevirip ince keki tepsiye alın. Keskin bir bıçakla 8 cmx 4 cm boyutlarında parçalar kesin.

4- Sütlü çikolatayı küçük parçalara ayırıp bir kasede benmari usulü eritin. Barları tek tek çikolataya bulayın. Üzerlerindeki fazla çikolata aktıktan sonra yağlı kağıt üzerine alıp donmasını bekletin. Hindistancevizi ile süsleyip servis yapın.

False