GeriBitki Bakımı Leylak Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Leylak Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Leylak Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Leylak Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

Leylak Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Leylak Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

"Leylak, 30 farklı türü bulunan bir bitki çeşidi olarak bilinir. Yazları yeşil çalı ve ağaççık şeklinde olan bitkilerdir. Yaprakları ise karşılıklı dizilmiş, sapları bulunan ve yaklaşık olarak uzunluğu 6 ila 7 cm uzunluğunda olan bitki çeşitleridir. Çiçekleri 2 yıl kadar süre dal üzerinde ve pek çok çiçeğin birleşmesi ile silindire benzer görünüşe sahiptir. Leylek çiçeği nadir olarak dilimli de olabilir ve yürek şeklinde bulunur. Bu çiçek türü, Güneydoğu Avrupa'dan Doğu Asya'ya kadar olan yerlerde doğal ve saf olarak yetiştirilmiş ve yetiştirilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar."

Leylak, eflatun, mavi, beyaz ve mor renge sahip olan bitki çeşitleridir. Yaz aylarında yeşil çalı halinde olurlar. Leylak sevgiyi, güveni temsil eden bir çiçek olarak bilinir. Rengine göre anlamları da değişen çiçek türüdür.

Leylak Fidanı Nedir?

Leylak çiçeği, zeytingiller ailesine ait olan ve çok kolay yetiştirilen bir bitki çeşidi olarak bilinir. Bunun yanı sıra pek çok değişik ortama ayak uydurabilen bir yapıya sahiptir. Bu çiçek türünün anavatanı Balkanlar ve Trakya'dır. Kolay yetiştirme ve büyütme özelliği olduğundan dolayı yetiştiriciliği Çin'e kadar yayılmıştır.

Leylak çiçeği yaklaşık olarak 100 farklı türden oluşmaktadır. Bu bitkinin boyu 3 ila 4 metreye kadar uzayabilir. Çalı tipindedir ve katmerli çiçekler grubunda yer almaktadır. Renk sebebi ile dikkat çekici ve göz alıcıdır. Mor, beyaz ve krem renkleri de bulunan bir bitki çeşididir. Bu çiçek çeşidi kozmetik sanayisinde oldukça sık kullanılmaktadır. Hoş kokusu nedeniyle ise pek çok sektörde yer alır. Sevgiyi, güveni ifade eder.

Leylak Fidanı Nasıl Dikilir?

Leylak, toprağının ayrı bir özelliğe sahip olmasını isteyen bir bitki çeşidi değildir. Ancak pH seviyesi düşük topraklar bu bitki türü için uygunluk taşımaz. Bu çiçek için en uygun topraklar, kireçli su süzdürme olanağı bulunan topraklardır. Rutubeti sevmediğinden dolayı rutubetli toprak olmamalıdır. Bunun sonucunda küllenme hastalığı meydana gelebilir. Bunun meydana gelmemesi için küllenme olmadan önce korunması ve büyüme hızını arttırması gerekir. Bunun için ise leylak çiçeğini güneş ışığı alan ve kireçli topraklarda yetiştirmek gerekmektedir.

Leylak Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir?

Leylak çiçeği yaz mevsiminde olan soğuklara dayanıklıdır. Kış aylarında ise yapraklarını döker. İlkbahar aylarında yapraklarını döker. Leylak çiçeğinin tohumları sonbaharda toplanır ve 4 derecelik alanlarda 40 ila 60 gün arasında tutulur. İlkbaharda çıkarılan bu tohumlar açık araziye dikilir. Dikim işlemi Mart, Nisan, Mayıs aylarında gerçekleştirilir.

Leylak Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Leylak çiçeği bakımında dikkat edilmesi gereken şey koyu gölgeli alanlar olmasıdır. Bahçe ve park gibi yerler tercih edilebilir. Aşırı nem ve rutubet olmamalıdır. O yüzden buna neden olacak sebeplerden uzak durulmalıdır. Güneş ışığı alan bir yerde yetiştirilmelidir. Buna bağlı olarak büyüme hızı farklılık gösterir. Renk ve canlılığının korunması için toprağının yapısının asitli olması gerekir.

Leylak Fidanı Çeşitleri Var mıdır?

Leylak fidanının 100'den fazla türde çeşidi olduğu bilinir. Bu çeşitlilik ülkeden ülkeye ve bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilir.

Leylak Fidanı Yetiştirme Püf Noktaları

Bu yetiştirmenin en püf noktası nem olmayan yerde yetiştirilmesidir. Bunun için de sulama gerekir. Leylak çiçeği yaz aylarında sulamaya çok ihtiyaç duyan bir bitki değildir. Ancak susuz da kalmaması gerekmektedir. Toprak kurudukça sulama işlemi gerçekleştirilebilir. Yaklaşık 1 hafta kadar aralıklarla sulama işlemi yapılır.

Leylak Fidanı Ne Zaman Budanır?

Budama işlemi, çiçeklenmenin sonrasında yapılır bu da yaz aylarına Haziran'a tekabül etmektedir. İlkbahar mevsiminde çiçeklenme istendiği takdirde ince dalların budanmaması gerekir. Budama işlemi, leylak bitkisinin genç olduğu zaman dallı budaklı ve kısa boylu iken yapılmalıdır.

Leylak Fidanı Nasıl Çoğaltılır?

Leylak fidanının çoğaltma yollarından biri olan kök çeliği, kış ayında bitkinin kök kısmının hafifçe kazarak, ana gövdeye bağlı halde olan sürgünlerden yetişkin halde olan tarafları alınıp toprağa ekilmesiyle olur.

 

False