GeriBeslenme Önerileri Kolesterol ve Şeker Düşmanı Avokadolu Lezzetler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kolesterol ve Şeker Düşmanı Avokadolu Lezzetler

"Güney Amerikalı avokado, tam bir sağşık dostu... Onu şekerinizi dengelemek için dilim dilim yiyebilir, ezmesini ekmeğinize sürebilir hatta gelişimini hızlandırmak için püresini bebeğinize bile yedirebilirsiniz!"

Avokado, bütün mevsim yemyeşil kalan, küçük yelik çiçeklerle dolu büyük ağaçlarda yetişen, oval şekilli, armuda benzeyen koyu yeşil bir meyve... Diğer adı "Aligator Pear" yani "timsah armudu" olan bu meyvenin ana vatanı Meksika, Orta ve Güney Amerika. Avokadonun yaklaşık 400 çeşidi var, ancak en çok bilineni, Meksika ve Guatemala'da yetişenler. Ağaç ekildikten 2-3 yıl sonra yetişmeye başlayan meyvenin yüzde 30'u yağ ve bu özelliğiyle en fazka yağı çıkarılan meyvelerden biri. Avokado yağının özelliğiyse, bol miktarda enzim içerdiği için, kolayca sindirilebilmesi. Avokado, diğer meyve püreleriyle de karıştırılarak oldukça besleyici ve gelişimi hızlandırıcı bir bebek maması olarak bile kullanılabiliyor.

Sağlık Deposu

Avokadonun en önemli özelliği, kolesterol, yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarına neden olan kırmızı etlerin yerine tüketilebilecek, besleyici değeri çok yüksek bir besin olması. Bunun nedeni, avokadonun kolayca sindirilebilen, yüksek kaliteli yağ asitleri içermesi. Hücre yenilenmesini sağlayan 14 minerali içeren avokado, aynı zamanda, kırmızı kan hücrelerini de yapan mükemmel bir demir kaynağı. Kandaki alkalin dengesini koruyan potasyum ve sodyumu da avokadodan almak mümkün. Şeker ve nişastayı çok düşük miktarda içerdiği için şeker hastaları tarafından da yenilmesinde bir sakınca olmayan bu meyve, A, B1, B2, B3, C vitaminleriyle fosfor ve magnezyum açısından da son derece zengin. İçerdiği bol miktardaki E vitaminiyle yaşlanmayı geciktiriyor.

Şeker dengesizliği yaşayanların, gün içinde birkaç dilim avokado tüketmesi, bu dengesizliği önlemek için son derece etkili bir yöntem.

Nasıl tüketmeli?

Son derece besleyici bir meyve olan avokadoyu alırken biraz dikkatli olmak gerek. Çünkü avokadoyu ham halinde tüketmek en sağlıklısı. Bunu anlamanın kolay yoluysa rengine ve sertliğine dikkat etmek. Ham avokado, koyu yeşil ve sert iken, olgunlaşmaya başlamış bir avokado, kahverengimsi ve yumuşak oluyor. Avokadoyu yemenin pek çok yolu var. Tabii, en pratiği, isteğinize göre şekerle tatlandırarak tatlı ya da tuzlayarak tuzlu niyetine dilim dilim yemeniz. Bu arada ezmesini ekmeğin üzerine tereyağı niyetine sürerek yiyebileceğinizi ve hemen hemen aynı lezzette olacağını belirtelim.

Lezzetli tarifler

İşte avokado kullanarak hazırlayabileceğiniz tuzlu ve tatlı tarifler; tuzlu olanları havuç, salatalık, kırmızı ve yeşil biber, karanabahar, çiğ ya da az haşlanmış sebzeleri batırabileceğiniz harika bir sos olarak deneyebilirsiniz.

Hawaii Sosu

1 avokado, bir tutam fesleğen, 2 yemek kaşığı ananas suyu, bir tutam tuz,

Hawaii sosunu yapmak için bu malzemeleri blender'dan geçirmeniz yeterli.

Meyve salatası sosu

1 avokado, 1 muz, 2-3 yemek kaşığı ananas suyu, ¼ bardak su,

Meyve yemekten pek hoşlanmayan kişilerin fikrini değiştirebilirsiniz; bu sosu küp küp doğradığınız meyvelerin üzerine dökün!

Mexican Guacamole

1 avokado, yarım yemek kaşığı kimyon, yarım yemek kaşığı kekik, bir kaşık toz kırmızı biber, bir tutam tuz.

Avokadolu soslarının en meşhuru "Guacamole"yi hazırlamak için malzemeleri blenderdan geçirebilir ve dinlendirmek için yarım saat buzdolabında bekletebilirsiniz.

False