GeriKadın Sağlığı Kolajenin Sağlığa Faydaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kolajenin Sağlığa Faydaları

Kolajenin Sağlığa Faydaları

"Kolajen, insan vücudunda esnekliği ve canlılığı sağlayan bir proteindir. Peki kolajenin sağlığa faydaları neler? Uzman Diyetisyen Ayşenur Fişek, Almanya’daki Kiel Üniversitesi, Freiburg Üniversitesi ve Penn Eyalet Üniversitesi’nde bu konuda yapılan araştırmaları anlattı."

Kas kütlesini korumak yaş ilerledikçe daha da önem kazanır. Kas kaybetmek eklem rahatsızlıkları, osteoporoz, fazla kilolar, yükselen kolesterol, bozulan kalp damar sağlığı gibi birbirini tetikleyen sorunlara neden olur. Aktif bir yaşam ve düzenli egzersizle birlikte kolajen desteği de almak kas kütlenizi korumanıza yardımcı olur. Direnç egzersizleri ve C vitamini ile tüketilen kolajen desteği, kas kütlenizi artırmanızı da sağlar.

12 haftalık çalışma boyunca 30-60 yaş arası, sağlıklı, ortalama olarak aktif olan 114 erkeğe, günde 15 gr dozunda kolajen desteği verilmiş ve sonuçlar plasebo grubu ile karşılaştırılmıştır. Kolajen peptit tedavisi istatistiki olarak anlamlı yağ azalmasını sağlarken, kolajen peptit alımından sonra kas gücü ve bel çevresi bakımından iyileşme görülmüştür.

Eklemleri korumak için

Penn Eyalet Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, 147 spor öğrencisinin bir bölümüne 24 hafta boyunca kolajen, bir bölümüne de plasebo verilmiştir. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında kolajen alan öğrencilerin eklem semptomlarında anlamlı bir iyileşme gözlenmiştir. Bu etkiler özellikle mekanik baskı ile ortaya çıkan eklem sorunu yaşayan öğrencilerde son derece açık ortaya çıkmıştır. Aynı bulgular Almanya’da aktif sporcular üzerinde yapılan gözlem çalışmasında da elde edilmiştir.

Yaşlılarda da işe yarıyor

Kolajen desteği yaşlılarda da olumlu sonuçlar veriyor. Yapılan çift kör plasebo kontrollü çalışmada, yaşlılığa bağlı kas kaybı olan 65 yaş ve üstündeki 60 erkeğe günde 15 gr. kolajen verilmiştir. Araştırma sonunda kolajenin yaşlılarda dayanıklılığı artırdığı ortaya çıkmıştır.

False