GeriKadın Sağlığı Kışın güneş gözlüğü kullanın!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kışın güneş gözlüğü kullanın!

Kışın güneş gözlüğü kullanın!

"Güneş gözlüğünün göz sağlığı üzerindeki etkisi ve olması gereken nitelikleri..."

Güneş gözlüğü, bir aksesuardan çok sağlık açısından çok gerekli bir araç. Ozon tabakasındaki incelmeden sonra ultraviyole ışınlarının göz hastalıkları üzerindeki etkisi düşünüldüğünde, gözü bu ışınlardan koruyucu özelliğe sahip güneş gözlüğünü sadece yazın takmak yeterli olmuyor. Çünkü göz için zararlı olan ultraviyole ışınları kışın da etkili.

Ultraviyole ışınlarının hangi göz hastalıklarına yol açıyor? Bu ışınlardan korunmak mümkün müdür?

Güneş ışığı gözle görebildiğimiz ve göremediğimiz kısımlardan oluşmaktadır. Atmosferden geçip dünyamıza gelen bu ışınlar, yaz aylarındaki açık havalarda ve yansımanın fazla olduğu kar ve deniz bulunan yerlerde gözümüze daha fazla girer. Normalde ışıkta küçülen göz bebeğimiz bu ışığın zararlarını azaltmaya çalışır. Ancak ışık fazla geldiğinde bu mekanizma yetersiz olabilir. Bu zararlı ışınlar, göz merceğinin katarakt olmasına ve retina tabakasının zarar görmesine neden olabilir. Ayrıca, gözün ön kısmında kornea dediğimiz şeffaf tabakada da yüzeysel hasarlar oluşturabilir. Bu nedenle böyle hava ve yer şartlarında güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Güneş gözlüğü göz sağlığı açısından çok gereklidir.

Güneş gözlükleri nasıl niteliklere sahip olmalıdır?

Kullanacağımız güneş gözlüğü mutlaka “ultraviyole ışığını engelleyici” özellikte olmalıdır. Bu özelliği olmayan güneş gözlüğü sadece fazla ışığın geçmesini engeller. Ancak bu engelleme hiçbir fayda sağlamaz, aksine zarar verir. Çünkü renkli cam takıldığında göz bebeği küçülmez. Böylece görünen ışık değilse bile zararlı ultraviyole ışını göz içine bol miktarda girer. Her güneş gözlüğü ultraviyole ışınlarının geçişini engellemez. Gözlüklerin kaliteli olması ve belgeli olması gerekir. Polarize camlar bu konuda son derece başarılı camlardır.

Güneş gözlüğünün kalitesi ile ilgili nasıl fikir edinilebilir?

Camın renginin koyu yada açıklığından ziyade ultraviyole ışığını engeleyip engellemediği önemlidir.
Camın rengi homojen (her yerde aynı) ya da grade olmalıdır.
Gözlüğü taktığınızda bulanık görmemelisiniz, detaylar kaybolmamalıdır.
Gözlük camından bakarken gözlüğü hareket ettirdiğinizde görüntü hareket etmemelidir (numarasız camlarda).
Camların üzerinde güvenilir tescil bilgisi olmalıdır.
Her pahalı olan iyidir denilemez ama ucuz gözlüklerin de bu özellikleri taşımama olasılığı çok düşüktür.

Gözlük çerçevesi ultraviyole ışınlarını engelleme açısından nasıl özelliklere sahip olmalıdır?

Çerçeve seçmek tabii ki zevk, estetik, moda işidir ama çerçeve amaca da uygun olmalıdır. Zararlı ışınlardan gözü azami derecede koruyabilmek için çerçeve etrafından girebilecek ışık en az olmalıdır. Bu nedenle camın göze yakın yerleşimli olması çok yararlı olabilir.

Gözlüklerin bakımı nasıl yapılmalıdır?

Camları temizlerken dikkatli davranmak gerekir. Çünkü çizikler de görüntü kalitesinin bozulmasına ve zaralı ışınların göz içine girmesine neden olabilir. Elinize ne geçerse onunla silmek değil de yumuşak pamuklu bir bez, ya da en iyisi gözlükçülerden temin edilebilecek özel bezler kullanılmalıdır.

Güneş gözlüğü kullanımı öncesi muayene gerekli midir?

Güneş gözlüğü almadan önce bir göz muayenesi olmakta fayda vardır. Çünkü az da olsa var olan bir hastalık yada risk olabilir. Ve bu durumda daha farklı bir güneş gözlüğü önermek ya da güneş gözlüğü ile de olsa güneşten uzak durmak gerekebilir.

Kaynak: saglikveyasamdergisi.com

False