GeriKişisel Gelişim Kendinize Olgun Demek İçin Sahip Olmanız Gereken 10 Özellik
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kendinize Olgun Demek İçin Sahip Olmanız Gereken 10 Özellik

Kendinize Olgun Demek İçin Sahip Olmanız Gereken 10 Özellik

"Reşit olmak, 20'lerini aşmak, iş sahibi olmak, evlenmek, yaş almak ve daha pek çok şey sizi otomatik olarak olgunlaştırmaz! Bazı insanlar fiziksel olarak büyür ama duygusal olarak, yetişkin olmak için hala uzun bir yolları vardır. Olgun terimini hak etmeniz için hayatta aşmanız gereken bazı durumlar ve edinmeniz gereken huylar vardır. Kendinize gerçek bir yetişkin demeden önce benimsemeniz gereken özellikleri anlatıyoruz."

1. Kendi duygularınızı kontrol edebilmek

Olgun bir insan yaptığı bir şey yüzünden başkasına kolayca kızmak yerine duygularını kontrol altında tutabilir. Olgun olmak, kendi duygularınızdan daha az etkileneceğiniz ve yıkıcı bir şekilde tepki vermeyeceğiniz anlamına gelir.

2. Kendiniz ve eylemleriniz için sorumluluk almak

İnsanlar her gün seçimler yapar ve bu seçimlerin sonuçları olur. Olgun olan biri, eylemlerinden sorumlu olacaktır. Kendinize, mutluluğunuza ve seçimleriniz nedeniyle önünüze çıkan şeyleri kabullendiğinizde olgunlaşırsınız.

3. Sahip olduklarınız için minnettar hissetmek

Olgun bir insanın bir başka özelliği de, sahip olmadıklarından şikayet etmek yerine, sahip olduğu şeyler için minnettar hissetmesidir. Olgun insanlar sahip olduklarını hafife almaz, onlarla mutlu olur çünkü herkesin o kadar şanslı olmadığını anlar.

4. Kendinizi olduğunuz gibi kabul edebilirsiniz

Kendinizi olduğunuz gibi kabul etmek kolay değildir. Özellikle başkaları size değişmeniz gerektiğini söyleyip durduğunda! Fakat olgun olduğunuzda kendinize güvenirsiniz ve olduğunuz gibi kabul edebilirsiniz. Olmadığınız biri olarak başkalarını memnun etmek istemek yerine kendiniz olmakla gurur duyarsınız.

5. 'Bilmiyorum' demekten utanmamak

Bir insanın her şeyi bilmesi mümkün değildir. Bunu kabul eden insan sayısı ise şaşırtıcı derecede azdır. Kişinin bilmediği çok şey olduğunu fark etmesi olgunluk gerektirir. Olgunsanız, gururunuzu bir kenara bırakabilir ve sizden daha genç birinden bile öğrenmeye istekli olabilirsiniz.

6. Başkalarının farkında ve düşünceli olmak

Merhamete sahip olmak, olgun olmanın bir parçasıdır. Her zaman ilgi alanlarınıza öncelik vermek yerine başka insanları düşünebilmelisiniz. Başkaları için fedakarlık, kendi arzularınızın peşinden gitmeden önce gelir. Diğer insanlar başarılı olduğunda, onları kıskanmak yerine kutlama erdemine eriştiğinizde olgunlaşmış olursunuz.

7. Mütevazı olmak

Olgunluk, insanlara ne olursa olsun adil ve saygılı davranmayı gerektirir. Herkesin eşit olduğunu bilmek, kabul etmek ve kendini kimseden üstün görmemek en büyük olgunluk hareketidir.

8. Esnek ve çözüm odaklı olmak

İşler her zaman planlandığı gibi gitmez. Çoğu insan planlarının suya düştüğü durumlarda inatçı, sert ve öfkeli tavır sergileyebilir. Olgun insanlar ise sükûnetini korur ve çözüm üretmeye çalışır.

9. Açık fikirli olmak ve empati kurabilmek

Olayları yeni bakış açılarından görmeye ve diğer insanların yerine geçmenin nasıl bir şey olduğunu anlamaya açık olmak sadece gerçekten olgunlaşmayı başarabilmiş insanların yapabildiği bir şeydir. Sizden farklı olan insanları etiketlemek yerine, nereden geldiklerini görmeye ve sizinle onlar arasındaki boşluğu doldurmaya istekli olursunuz.

10. Büyümenin yaşı olmadığını bilmek

Olgun olmak, zaten mükemmel olduğunuzu veya büyümek için çok yaşlı olduğunuzu düşünmeyeceğiniz anlamına gelir. Hayat öğrenmekle ilgilidir ve her zaman kendinizin daha iyi bir versiyonu olmak için çabalayabilirsiniz.

False