GeriSağlıklı Yaşam Kayısı kilo aldırır mı? diyette yaş ve kuru kayısı yemek kilo yapar mı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kayısı kilo aldırır mı? diyette yaş ve kuru kayısı yemek kilo yapar mı

Kayısı kilo aldırır mı? diyette yaş ve kuru kayısı yemek kilo yapar mı

"Zengin besin değeri ve sağlığa yararları nedeniyle kayısı ülkemizde çok sık tüketilen meyvelerden birisidir. Sağladığı faydaların yanı sıra kilo vermek isteyen kişiler kayısının diyet listelerinde bulunup bulunmadığını da sıklıkla araştırmaktadır. Peki kayısı kilo aldırır mı? Diyette yaş ve kuru kayısı yemek kilo yapar mı? Sizlere kayısı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik."

Kayısının hem kurusu hem de yaş hali lezzetli ve sağlıklı olması sebebiyle çok sık tüketilmektedir. Bunun yanı sıra kilo vermeye yardımcı bir besin olması da kayısıya olan ilgiyi arttırmaktadır.

 Kayısı Kilo Aldırır mı?

 Kilo problemi yaşayan kişiler hangi besinlerin ne kadar tüketmesi gerektiğini araştırmaktadır. Bu anlamda bazı besinlerden uzak durmak gerekirken bazı besinlerin tüketilmesinde yarar bulunmaktadır. Özellikle uzun süre tok tutan besinlerin tüketimi bu anlamda çok önemlidir. Kayısı da bunlardan birisidir.

 Kayısı içeriğinde lifler barındırmaktadır. Bu sayede kişilerin uzun süre tok kalmasına yardımcı olmaktadır. Kayısı kilo vermek isteyen kişiler için ideal meyvelerden birisidir. Sağlıklı kilo verilmesine yardımcı olan kayısı rahatlıkla tüketilebilir. Bunlara ek olarak kayısıda bulunan besinler kişileri tok hissettiren ve iştahı kontrol eden bazı beyin hücrelerini uyarmaktadır. Bu beyin hücrelerine tanyositler adı verilmektedir. Bu sebeple kayısılar metabolizmayı hızlandırarak kilo vermemize yardımcı olmaktadır.

 Ayrıca kayısı sağladığı faydalar sebebiyle de insan sağlığını korumaktadır. Kayısı içerisinde kalori ve karbonhidrat oldukça düşüktür. Özellikle diyabet hastaları için kayısı önerilmektedir. İçerisindeki lif kan şekeri seviyelerini düzenlemekte ve kan şekeri seviyelerini arttıran bir antioksidan görevi gören E vitamini açısından da zengindir.

  Diyette Yaş ve Kuru Kayısı Yemek Kilo Yapar mı?

 Kayısı hem yaş hem de kuru olarak tüketilebilmektedir. Kayısı yaş olarak gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Tatlı ihtiyacını giderebilen kayısıların içerisinde yer alan besinler kilo vermemize de yardımcı olmaktadır. Ayrıca kayısı kişilerin uzun süre tok kalmasına da yardımcı olmaktadır.

 Kuru kayısı gibi kurtulmuş meyveler ise içeriğindeki lif ve doğal şekerler sebebi ile iştah bastırıcı özelliğe sahiptir. Bu nedenle kuru kayısı da kişilerin uzun süre tok kalmasına yardımcı olmaktadır. Genel olarak bakıldığı zaman 1 adet kuru kayısı içerisinde 25 kalori bulunmaktadır. Buna göre 100 adet kuru kayısıda ise 150 kalori bulunmaktadır. Kalorisi oldukça az kuru kayısı diyet yapan kişilerin listelerine mutlaka eklenmesi gerekmektedir.

 Kuru kayısı doğal şeker kaynağıdır. Düşük glisemik indekse sahip olan kuru kayısılar zayıflamak isteyen kişiler için ideal bir besindir. Düşük glisemik indekse sahip olan besinler kan şekerini yavaş ve daha az yükseltmektedir. Böylece açlık tatlı krizinin de önüne geçmektedir. Bu nedenle çoğu diyetisyen ve uzman kişilerin diyet listesine kuru kayısıyı mutlaka eklemektedir.

 Ayrıca kuru kayısı sağlık açısından da çok önemlidir. İçeriğinde bulunan lifler sayesinde kabızlık ile savaşmaktadır. Bununla birlikte kuru kayısı tüketilen gıdaların posa olarak atılmasını sağlar ve yağ olarak depolanmasını da önlemektedir.

False