GeriModa Trendleri Karşınızda 70'ler şovu!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Karşınızda 70'ler şovu!

"Kadınlar Farrah Fawcett, erkekler Barry Gibb... Fonda Abba çalarken; bir cumartesi gecesi ateşi yaşıyoruz. Tulumlar, sizzler elbiseler, sabolar, çok renkli portföyler, metalik spendex pantolonlarla bir şov yaşanıyor. 70'ler şovu bu! Akabinde eski televizyon yıldızlarımızı saygıyla anıyoruz."

1970'leri 2010'a taşıyan tasarımcılar için söz konusu on yıllık süreç bir tür görsel şölen adeta. Chanel'in Ready to Wear 2010 koleksiyonundaki ahşap tabanlı sabolarla başlayan bir geriye dönüş bu... Sabolar, platform topuklu sandaletler, yaz kış giyilen beyaz Abba çizmeleri, kalın topuklu, desenli pump'lar, geometrik kolyeler, renkli hasır örgü kemerler, kilim desenli taçlar, tığ işi yazlık bereler Sonia Rykiel'den Missoni'ye, Christian Louboutin'den Donna Karan'a hemen hemen tüm tasarımcıların aksesuar koleksiyonlarının gözdeleri arasında. Michael Kors'un jean pantolonları bir zamanlar Farrah Fawcett'in giydiklerinden farksız. Alexandre Herchcovitch, Versace, Phillip Lim 70'lerin popüler dansları robot, electric boogaloo ve bump'tan esinlendiklerini dile getiriyorlar.

"70'lerin tarzı hiç de mütevazı değil" diyor Zac Posen; "Gayet müsrif ve vücut odaklı... Bu erkekler için de geçerli. Ben koleksiyonumda özellikle naylon ya da polyester gibi o yıllara özgü materyaller kullandım. Yağmurluğu ya da şeffaf şemsiyeleri andıran, pesbembe ceketler yarattım." 70'lere duyulan ilgi ve yöneliş sadece Posen ile sınırlı kalmıyor. Gucci dönemin renk paletinden faydalanıyor. Emporio Armani boncuklarla hareketlendirdiği straplez mini elbiselerini yarasa kollu şifon yazlık pançolarla tamamlıyor. Renkler ise 70'lerden kopup gelen çingene pembesi ve narçiçeği. Savannah Miller; Twenty 8 Twelve'de desenli tulumları takım saç bantları ile eşleştirerek dönemin fashionista'larına öykünüyor. BCBG Max Azria uzun desenli elbiseleri kutsuyor. Paul&Joe ise Abba çizmelerini ultra mini sizzler elbiselere yakıştırıyor.

"70'lerin geleneksel fikirlere karşı çıkan, cool ve ilerici düşünce anlayışına bayılıyorum" diyen Mary-Kate Olsen'in yanındaki bir diğer stil ikonu ise Kate Moss. Per-oxide sarısı saçlarının dahi o döneme bir atıf olduğunu söylüyor. "O köklü değişim ve fikir devrimi bugün mevcut değil" derken düşündürüyor. Topshop için limitli sayıda ürettiği tasarımlarda da ilhamı 70'ler... Vintage çiçek desenli dar tişörtleri, yazlık redingotları, uzun şifon elbiseleri, geniş paçalı, yüksek belli gri jean pantolonları, denim blazer'ları bunun açık bir kanıtı...

İlerici sosyal değerleri ile 70'ler; nükleer silahlanma karşıtı söylemleri, temelleri ilk kez atılan çevre bilinci, muhalif politikaları bir yana unisex kavramları da beraberinde getirdi. Erkek ve kadının ortak kullanabildiği parçalar reyonlardaki yerini alırken, şehir hayatında da kariyer yapan kadının yükselişi 80'li yıllardaki bağımsızlık arayışına temel oluşturdu. Annie Hall filminde giydiği maskülen tasarımlarla Diane Keaton, bu değişimin körükleyici unsuru halini aldı. "1979 yılında liseye başladığımda annem babamın gömleklerini kullanıyordu" diyor bir okurumuz ve ekliyor; "Bunda dar kesimlerin de etkisi vardı sanırım. Madolyon kolyeleri de paylaşırlardı. O yıl benzin krizi baş göstermiş, Rusya ila Afganistan'ı işgal etmişti. Tüp ve sabun kuyrukları oluşuyordu. Sık sık da elektrikler kesiliyordu. Ancak anarşi ortamına rağmen çılgınlar gibi danslı partiler verdiklerini anımsıyorum. O partilerde giyilen kıyafetleri ise keşke saklamış olsalar diyorum. Bunun yanı sıra annemin feminist duruşunu da eklemeliyim."

Evet; dönemin Bionic Woman, Wonder Woman, Pólice Woman gibi süper kadın kahramanları bir yana Mande, The Brady Hinch, One Day At A Time, The Partridge Family gibi çalışmalarda a yeni kadın duruşunu hissetmek mümkündü. Azimle kariyer yapmaya çalışan girişken kadın imajının çizilmeye başlandığı 70lerde, bekâr anne kelimesi de sıklıkla telaffuz ediliyordu. Hatta ortak mülk edinme düşüncesi de yine 70'lerden günümüze aktarılan bir devrimdi. Orta sınıf aileleri konu alan diziler, bu felsefe üzerine kurgulanırken sahnede Sonny ve Cher, Donny ve Marie gibi ikililer boy gösteriyordu. Senaryolarda ilk kez avukatlar, doktorlar, dedektifler, polisler, gizemli yazarlar, hostesler, cadılar, profesörler belirmeye başlamıştı. İlk kez gerçek hayat kahramanları ya da hayal gücünün ötesindeki kurgu karakterle tanışmıştık. "O dönemi ya çok seversiniz ya da nefret edersiniz" diyor dönemin fasihonista'larından Cheryl Ladd ve ekliyor; "Ama eninde sonunda oraya dönmek zorunda kalırsınız." Bunda haklı mı dersiniz? Galiba gerçekten de bir şov 70'ler.

GÜNÜMÜZE REFERANS OLUŞTURAN GİYSİ VE AKSESUAR KODLARI
Tube top: Straplez, göbeği açıkla bırakan dar bluzlar, göğüs ve bel arasındaki silueti vurguluyordu. Tube top'ları transparan ya da ince materyalli, uzun kollu gömleklerle tamamlamak da oklukça gözdeydi.

Kroşe eşarplar: Kalın iplikle file şeklinde örülen, kimi zaman çiçek motifleri ile de süslenen bu eşarplar başa bone şeklinle bağlanıyordu.

Pantolon askıları: 1974'ten başlamak üzere pantolonlara, hatta kimi zaman eteklere de klipsleri ile takılan rengarenk askılar bugün de ikincil trendler arasında hızla yükseliyor.

Desenli elbise: Ayak bileğine kadar uzanan, çoğunlukla kolları uzun, kimi zaman da yarasa şeklinde gelen bu elbiseler günümüz fashionista'larının da gözdesi.

Hotpants: Ultra mini ve vücudu sıkıca saran bu şortlar, öyle bir fenomendi ki kiloya dahi bakılmadan giyiliyordu.

Sizzler: Kalçaların hemen bitimine kadar uzanan ve çok hafitçe genişleyen bu ultra kısa elbiseler, içlerine giyilen dar mini şortlarla tamamlanıyordu. 1971-1972yıllarında moda sahnesinde beliren sizzler elbiseler, genellikle geometrik desenli tercih ediliyordu.

Sabo: Yürüdükçe ses çıkaran bu ayakkabıları kim unutabilir?

Saten ceket ve pantolonlar: Ekru, pembe, kırmızı ya da siyah... Takım olarak kullanılmalarının yanı sıra tek olarak da kombinlenen saten takımlar, spor kesimleri ile 70'lerin en cool parçalarından biriydi.

Saç aksesuarları: Küp ya da daire şeklinde süsleri olan, lastikli atkuyruğu tokalarını bugün Louis Vuitton'da bulmak mümkün. Bunun yanı sıra taraklarda tekrar gündemde.


Lame&dore: Metalik gösterişi hayatımıza kazandıran disco era, özellikle vücudu ikinci bir deri gibi saran spendex pantolonlar ve blazer ceketlerde dore ve lameyi sarı koşuyordu.

Biba ayakkabı: Bugünün pump'larının geçmişi... Kalın topuk, öndeki yüksek platformları ile bir kez daha moda sahnesinde.

Kelebek yaka: Gömleğinizin yakaların geniş tutabilirsiniz.

Tost saçlar: Crimped hair akımını kutluyoruz!

Tulum: Özellikle streç jarse ya da saten olursa...

Marie Claire

False