GeriKadın Sağlığı Karaciğer Yağlanmasından Korunmak İçin Bunları Yapın!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Karaciğer Yağlanmasından Korunmak İçin Bunları Yapın!

Karaciğer Yağlanmasından Korunmak İçin Bunları Yapın!

"Vücudumuzun en hassas organlarından biri olan karaciğer, yaşam stili ve beslenme alışkanlığını doğrudan etkileyebiliyor. Karaciğerde başta yağlanma olmak üzere yetersizlik ve iflas gibi hastalıklar da görülebiliyor. Bu tip sorunlarla karşılaşmamak için bir an önce önlem almak gerekiyor."

Rafine Şekerden ve Hazır Gıdalardan Kaçının

Karaciğer çok çabuk yorulan ve dolayısıyla hassas bir yapıya sahip olan organ. Karaciğerin dengesini bozan besinlerin başında hazır gıdalarda bulunan şeker yer alıyor. Gofret, krema, bisküvi, hamur tatlıları, mısır şurubu, glikoz gibi şeker maddeleri ve şekerli ürünler karaciğerin dengesini alt üst ediyor. Tatlandırıcı içeren ve diyabete yol açan bu besinlerden uzak durmalı ve bunun yerine tahıl, yulaf gibi buğdaygiller, yeşil yapraklı sebzeler ve taze meyveler tüketilmelidir. Basit karbonhidratlar, karaciğeri doğrudan etkiler.

Karaciğer Yağlanmasından Korunmak İçin Bunları Yapın
Her Gün Düzenli Yürüyün

Hareketsizlik, karaciğerin en büyük düşmanlarından biri. Her gün düzenli bir şekilde en az 45 dakika olacak şekilde yürümek, karaciğerin insülin direncini yükselten ve dolayısıyla karaciğerin yağlanmasını engelleyen durumların başında geliyor. Düzenli yürümenin yanı sıra aerobik, kardiyo antrenmanları, yoga gibi sporlar yapmak karaciğerinizin sağlığını koruyor. Ayrıca kalp ve damar hastalıkları riskini de azaltıyor.

Karaciğer Yağlanmasından Korunmak İçin Bunları Yapın
Karaciğerinizi Kontrol Edin

Hipertansiyon ve diyabet gibi ciddi rahatsızlıkların habercilerinden biri de karaciğer yağlanmasıdır. Dolayısıyla böbrek ve tansiyona neden olan damar yollarınızın kontrol edilmesi gerekir. Karaciğer yağlanmasından korunmak için düzenli check-up yaptırmayı ihmal etmeyin.

Karaciğer Yağlanmasından Korunmak İçin Bunları Yapın
Ani Diyetler Yapmayın

Aşırı kilolarınızdan şikayetçeyseniz bundan kurtulmanın yolu şok diyetler değil. Metabolizmanın dengesini bozan ve uzun süreli açlığa dayalı diyetler, fazla kiloları olan ve obezite sorununa sahip olan kişiler için son derece zararlı. Bu tip diyetler, karaciğerin yağlanmasına neden olmakla birlikte karaciğerin iflas etmesine de yol açabiliyor.

Karaciğer Yağlanmasından Korunmak İçin Bunları Yapın
Alkol ve Sigaradan Uzak Durun

Karaciğer yağlanmasına neden olan durumların başında alkol ve sigara geliyor. Alkol, uzun süreli kullanımlarda karaciğerde siroza neden olabiliyor. Sigara da damar yollarına zarar verdiği için karaciğer yetmezliğine yol açıyor.


Meyve ve Sebze Tüketin

Mevsiminde tüketilen sebze ve meyveler, karaciğerin düzenli çalışmasını sağlıyor. Lif oranı yüksek marul, roka, brokoli sebzeler, elma, üzüm, karpuz gibi meyveler karaciğerinizin dostudur.

Karaciğer Yağlanmasından Korunmak İçin Bunları Yapın

False