GeriKadın Sağlığı Kahvaltıda Tam Tahıllı Ekmek Tüketin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kahvaltıda Tam Tahıllı Ekmek Tüketin

Kahvaltıda Tam Tahıllı Ekmek Tüketin

"Yılda 150 kiloya varan tüketimi ile dünyada ilk sırada yer aldığımız konulardan biri de ekmek. Diyetisyenler arasında halen tartışma konusu olan ekmeğin, günde ne kadar ve nasıl tüketilmesi gerektiği halen net bir görüşe kavuşmuş değil. Ancak şu bir gerçek ki, ekmek hem diyette hem de normal beslenme programlarında belirli ölçülerde yer almalı."

Protein ve mineral bakımından zengin, tahıllı, buğdaylı ve çavdarlı gibi türleri sağlıklı olan ekmek, mutlaka hijyenik ortamlarda üretilmeli. Uzmanlara göre özellikle bizler, doğru ekmek tüketmeyi bilmiyoruz. Bu konuda özellikle Avrupalılar daha doğru bir yerdeler. Türkiye'de herhangi bir besleyici değeri bulunmayan beyaz undan yapılan ekmek, vitamin ve mineralden ziyade kilo getiriyor.

Kahvaltıda Tam Tahıllı Ekmek Tüketin

Doğru ekmek kullanımı ile günlük ihtiyaç duyulan proteinin yüzde 30'u, karbonhidratın yüzde 50'si, B grubu vitaminlerinin yüzde 50'si ve E vitaminlerinin yüzde 75'i ekmekten karşılanabiliyor.

TAM TAHILLI EKMEKLER KAHVALTIDA YER ALMALI 

Peki doğru ekmek nedir ve nasıl kullanılmalıdır? Doğru ekmek, vitamin, mineral ve protein bakımından güçlü olan unlardan imal edilmelidir. Bunun yanında lif kaynağı yüksek olan tam tahıllı, çavdar ve buğday ekmekleri de yine sağlıklı ekmek kategorisinde bulunuyor. Uzmanlar, tam tahıllı ekmeğin, kahvaltılarda iki ya da üç dilim tüketilmesini yararlı buluyor.

Kahvaltıda Tam Tahıllı Ekmek Tüketin

ÇAVDAR EKMEĞİ

Yüksek lif içeren çavdar, tam tahıl ve buğday ekmekleri günde 2 ya da üç dilim tüketildiğinde bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlıyor. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesine, kas yapısının gelişmesine de yardımcı oluyor.
Esmer grup ekmek türleri, hem besleyici hem de dolaşım sistemine yarar sağladığı için kalp sağlığı açısından önemli. Çavdar ve tahıllı ekmekler ya da esmer ekmekler, kahvaltılarda en fazla 3 dilim olmak üzere tüketilmeli. Beyaz undan yapılan ekmeklerden ise uzak durulmalıdır.

Kahvaltıda Tam Tahıllı Ekmek Tüketin
Yüksek lifli ve tam tane tahıllı ekmekler, uzun süreli tokluk hissi sağlamaları nedeniyle diyetlerde son derece önemli. Kahvaltıda iki dilim, akşam yemeklerinde bir ya da iki dilim olarak tüketilebilir. Ekmeğinizi el değmeden üreten ve satan noktalardan almanız ise sağlığınız için daha doğru olacaktır.

False