GeriKadın Sağlığı Kadınlarda Yumurtlama Dönemi Nedir ve Nasıl Anlaşılır? Nasıl Hesaplanır, Ne Zaman Başlar ve Biter?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kadınlarda Yumurtlama Dönemi Nedir ve Nasıl Anlaşılır? Nasıl Hesaplanır, Ne Zaman Başlar ve Biter?

Kadınlarda Yumurtlama Dönemi Nedir ve Nasıl Anlaşılır? Nasıl Hesaplanır, Ne Zaman Başlar ve Biter?

"Kadınlarda yumurtlama dönemi adet döngüsünün tam ortasında gerçekleşen bir durumdur. Bazı kadınlarda yoğun hissedilirken bazı kadınlarda hissedilmez. Adet döngüsü kadınlarda 21 ve 35 günde bir gerçekleşir ve tam ortasında da yumurtlama dönemi gerçekleşir. Kadınlarda yumurtlama döneminin nasıl anlaşılacağı ve nasıl hesaplandığı hakkında ayrıntıları derledik."

Kadınlarda yumurtlama adet döngüsünün tam ortasında gerçekleşir. Pek çok farklı belirtiler ile ortaya çıksa da bazı kadınlar tarafından fark edilmeyebilir. Özellikle gebelik düşünenlerin yumurtlama dönemini fark ederek bu dönemi değerlendirmesi gereklidir.

KADINLARDA YUMURTLAMA DÖNEMİ NEDİR?

Kadınlarda yumurtlama dönemi adet döngüsüne göre hesaplanan bir dönemdir. İki adet döngüsü arasındaki gün sayısını bularak yumurtlama dönemini bulabilirsiniz. Özellikle gebelik düşünen kadınlar bu hesaplamaları gerçekleştirerek hamilelik ihtimalini artırmaktadır. Yumurtlama döneminde servikal mukus olarak adlandırılan akıntı arttığından sperm hücreleri daha uzun süre kadın vücudunda kalır. Fizyolojik bazı değişimler ile kadınların yumurtlama dönemini anlamaları mümkündür.

Yumurtlama döneminde rahim ağzında akıntı, vücut ısısında artış ve kasık bölgesinde ağrı olabilir. Gebelik ihtimalini artırmak için Ovulasyon dönemini tespit etmek gerekir. İki adet döneminin başladığı günler arasındaki gün sayısını bularak yumurtlama dönemini kendiniz de tespit edebilirsiniz. Bu günler adet dönemlerinin tam ortasına denk gelen 11. ve 16. günler arasındadır. Ovulasyon döneminden önce ve sonraki 5 günlük süreçte de cinsel birliktelik yaşanması halinde gebelik ihtimali olabilir.

NASIL ANLAŞILIR?

Gebeliği etkileyen en önemli unsur kadınlardaki yumurtlama dönemidir. Yumurtlama döneminde kadınların karın ağrısı yaşamaları en belirgin anlaşılma şeklidir. Servikal mukus miktarındaki değişim ile de yumurtlama döneminin geldiğini anlayabilirsiniz. Akıntı olarak da tanımlanan servikal mukus miktarı yumurtlama döneminde daha fazla olur. Bu akıntı spermin kadın vücudunda daha fazla sürede canlı kalmasını sağlar ve hamilelik oluşabilir.

Yumurtlama döneminde kanama ya da kahverengi lekelenmelerle de karşılaşabilirsiniz. Tat ve kokulara karşı hassasiyetin artması, şişlik, memelerde hassasiyet, rahim ağzı açıklığını artması ya da cinsel isteğin artması da yumurtlama döneminin geldiğini gösterir.

NASIL HESAPLANIR?

Yumurtlama dönemini bulmak için iki adet döneminin başladığı günler arasındaki gün sayısını bilmek gerekir. Yumurtlama, kişilerin bir sonraki adet döngüsüne 14 gün kala gerçekleşir. 28 güde bir adet gören kadınların yumurtlaması 14. günde gerçekleşir. Eğer 23 günde bir adet görülüyorsa bu kişinin ise 9. günde yumurtlama dönemi gerçekleşir. İki adet kanaması arasındaki gün sayısını bulmak ve bu sayıdan -14 yapmak gerekir.

İki adet arasında 35 gün varsa 35-14=21 yapmak gerekir. Bu da kişinin gebelik için 21. günde ilişkiye girmesi gerektiğini gösterir. Yumurtlama dönemlerinde hamile kalmak daha kolay olsa da yumurtlama dönemi dışında da kadınların hamile kalması elbette mümkündür. Yumurtlama döneminin hesaplanması için düzenli adet görmek önemlidir.

NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER?

Kadınlarda yumurtlama dönemi hesaplaması adet döngüsüne göre kişiye özel olarak hesaplanır. Adet döngüleri arasındaki gün sayısını tespit ederek bu sayıdan 14 çıkararak yumurtlama dönemini tespit edebilirsiniz. Yumurtlama dönemi 4-5 gün devam edebilir. Hamilelik ihtimali yalnızca 24 saat ile sınırlı kalmaz.

Sperm hücresi mukus miktarındaki artışın da yardımı ile kadınların vücudunda 4-5 güne kadar canlı kalır. Bu da yumurtlama döneminden 5 gün önce bile ilişkiye girilmiş olsa gebe kalınabileceğini gösterir. Bu durumlarda sperm hücreleri fallop tüplerinde bekler ve olgunlaşınca da döllenir. Gebe kalmanın hangi zamanlarda daha kolay ve mümkün olduğunu anlamak için yumurtlama dönemlerinde bilmek gerekir. Bu sayede kişiler doğru zamanda cinsel bir birliktelik yaşayarak çocuk sahibi olabilir.

False