GeriKadın Sağlığı Kadınlarda aşırı vajinal ıslanma (hiperlubrikasyon) sorunu neden olur ve nasıl tedavi edilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kadınlarda aşırı vajinal ıslanma (hiperlubrikasyon) sorunu neden olur ve nasıl tedavi edilir?

Kadınlarda aşırı vajinal ıslanma (hiperlubrikasyon) sorunu neden olur ve nasıl tedavi edilir?

"Cinsel uyarılma ya da adet döneminde vajina içerisinde olan salgı bezleri çalışması sonucu vajinal ıslanma denilmektedir. Cinsel ilişki sırasında ya da adet sırasında vajina da fazla ıslanma olması durumunda hassasiyet meydana gelebilmektedir. Bu fazla ıslanmanın en büyük nedenleri arasında enfeksiyonlar yer almaktadır. Fakat bazı kadınlarda vajinal sıvılar fazla ise de böyle bir durum ile karşılaşması mümkündür. Vajinal ıslanma hakkında ayrıntıları derledik."

Vajina cinsel ilişki dışında doğum gerçekleştirebilmek için adet kanamalarının dışarıya atılabilmesi için olan bir organdır. Kas ve bağ grubundan meydana gelmektedir ve 8 ile 10 cm uzunluğundadır.

Kadınlarda Aşırı Vajinal Islanma (hiperlubrikasyon) Sorunu Neden Olur?

Cinsel bir uyarılma da vajinanın normale göre fazla ıslanması sonucu hassasiyet ya da hazda
azalmalar meydana gelebilmektedir. Vajinal ıslanma sebepleri arasında enfeksiyon, vajinal genişlik gibi durumlar yer alabilmektedir. Bu durumlar uzman doktorlar tarafından tedavi edilmelidir. Eğer vajinada bir enfeksiyon bulunuyor ise doktorun bunu tedavi etmesi şarttır. Eğer bir kadında vajinal genişlik gibi sorun var ise jinekolog uzmanı tarafından muayene edilmeli ve gerekli olan operasyonun yapılması gerekmektedir.

Vajina kendisi kayganlık üretmektedir. Bu tamamen doğal bir olaydır. Bu ürettiği ıslanma aşırı fazla ise bazı durumlardan dolayı olabilmektedir. Uzman bir doktorun bu duruma bakması gerekmektedir. Vajina duvarında olan bezler, genital bölgenin yırtılmasına, yaralanması gibi durumlardan koruması için bu vajinal sıvıları üretir. Bu sıvalar aynı zamanda vajinayı nemli ve temiz tutmaktadır. Kadınların döngülerine ve hormon seviyelerine göre değişiklik gösterebilmektedir.

Vajinal ıslanma genel olarak birkaç faktöre bağlıdır. Bu faktörler şu şekildedir:

Yaş,

Hormonlar,

Akıl sağlığı,

Stres,

Enfeksiyonlar,

Giyilen kıyafetler,

Aşırı terleme,

Akıl sağlığı,

İlaç tedavisi,

Bazı kullanılan doğum kontrol türleri de vajinal ıslaklığı artırabilmektedir. Bu durum kişiyi rahatsız ediyor ise doktoru ile görüşmesi gerekmektedir.

Vajinal Islanma Problemi Neden Kaynaklanır?

Cinsel ilişki sırasında ya da mastürbasyon sırasında ıslanma problemleri ortaya çıkabilmektedir. Böyle bir durum vajina içerisinde olan salgı bezlerinden kaynaklanmaktadır. Genellikle kadınlar menopoz döneminde bu ıslanma problemini yaşamaktadır. Doğum sonrasında da vajinal ıslanma da azalma meydana gelebilmektedir.

Psikolojik nedenler,

Doğum,

Menopoz,

Cinsel uyarılmada oluşan problemler,

İsteksizlik durumları,

Gibi nedenlerden dolayı vajina da kuruluk meydana gelebilmektedir. Vajinal ıslanmanın normalden fazla olması gibi durumlarda doktor ile görüşmesi gerekmektedir. Cinsel ilişki sırasında fazla ıslanan bir vajina da cinsel isteksizlik ya da haz almama gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Bazı çok ıslanma durumlarında vajinadan değişik seslerde gelebilmektedir. Bu sesler konsantrasyonun da bozulmasına neden olabilmektedir. Bu gibi durumlar cinsel isteğin azalmasında neden olabilir. Herhangi bir sorun ile karşılaşıldığında doktor ile irtibata geçilmesi gerekilmektedir.

Vajinal Kuruluk Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bir kadında vajinal kuruluk var ise ilk önce bu kuruluğun sebebinin ne olduğuna bakılması gerekmektedir. Neden bilindikten sonra ona göre bir tedavinin uygulanması gerekir. Eğer bir kadında enfeksiyona bağlı olarak kuruluk mevcut ise ilk önce enfeksiyonun tedavi edilmesi gerekilmelidir. Eğer menopoza bağlı bir kuruluk mevcut ise belli ilaçların kullanılması gerekir.

Vajinal Kuruluk Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Bir kadında vajinal kuruluk var ise zamanla cinsel ilişki sırasında acı ve ağrı gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bunun sonucunda da cinsellikten uzaklaşma gibi sorunlar meydana gelir. Cinsellikten uzaklaşma durumunda da çiftler arasında sorunlar yaşanmaya başlanır. Hatta özgüven kaybına bile neden olabilmektedir. Bundan dolayı vajinal kuruluk yaşayan kişilerin uzman doktora gözükmesi ve kendilerine en uygun olan tedavinin uygulanması gerekmektedir.

 

False