GeriSağlıklı Yaşam Kadınlarda adet nedir? Kadınlara adet dönemi kaç gün sürer ve gecikmesi neden olur?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kadınlarda adet nedir? Kadınlara adet dönemi kaç gün sürer ve gecikmesi neden olur?

Kadınlarda adet nedir? Kadınlara adet dönemi kaç gün sürer ve gecikmesi neden olur?

"Kadınlarda adet; ergenlik döneminden menopoz dönemine kadar her ay gerçekleşen vajinal bir kanamadır. Menstüasyon, adet ya da regl olarak da adlandırılmaktadır. Bu adet döneminde gerçekleşen kanama süresi her kadında değişiklik göstermektedir. 21 gün ile 35 günde bir şeklinde olmaktadır. Kadınlarda bulunan rahmin adet kanaması ile gebeliğe hazırlanmasıdır. Kadınlarda adet ile ilgili merak edilen detaylar."

Kadınlarda adet aylık döngüler şeklinde olmaktadır. Vajinal kanamadır. Bir kadının adet ile üreme yılları başlamaktadır.

Kadınlarda Adet Nedir?

Kadınlarda gerçekleşen vajinal kanamalar adet, regl ya da menstural kanama olarak adlandırılmaktadır. Kadınlarda üreme hücresi olan yumurtanın olgunlaşması sonucu rahmin iç dokusu kalınlaşır. Eğer kadın vücudunda herhangi bir yumurta döllenmemiş ise bu kalınlaşmış olan doku belli bir miktar kan ile birlikte vajinal yollan dışarı atılır. Bir kadın ergenlikten menopoz dönemine kadar her ay bu durumu yaşar. Bu durum bir kadının doğurganlığının devam ettiğinin göstergesidir. Kişiden kişiye değişen adet 21 gün ile 35 günde bir olmaktadır.

Adet kanamasının süre her kadında değişiklik gösterebilmektedir. 3 ile 7 gün arası şeklinde kanama gerçekleşmektedir. Bu kanama süresinin düzenli bir şekilde olması bir kadının üreme konusunda sağlıklı olduğunu göstermektedir. Kadınların çoğunda adet döneminin öncesinde belli sancılar görülmektedir. Bu sancılar genellikle adet kanamasının ikinci gününe kadar sürebilmektedir.

Kadınlarda Adet Dönemi Kaç Gün sürer ve Gecikmesi Neden Olur?

Ergenliğe girmiş olan her kadın ayda bir kez yumurtlama döngüsü yaşamaktadır. Kadın vücudunda olan yumurta döllenmediği zaman adet periyotları ortaya çıkmaktadır. Her kadın bu adet döngüsünü ve süresini farklı şekilde yaşayabilmektedir.

Bir kadının adet kanaması genellikle 2 ile 7 ün arasında sürmektedir. Bu süreler arasında gerçekleşen adet kanamaları normal olarak kabul edilir. Eğer bir kadının adet kanaması 1 gün veya daha az sürüyor ise bunun altında olan nedenlerin uzman doktorlar tarafından bakılması gerekmektedir.

Kadınlar her ay adet kanaması yaşamaktadır. Bu iki ay arasında yaşanan adet kanamaları süreleri farklılık gösterebilmektedir. Özellikle ergenliğe yeni girmiş kadının belli bir düzene girmesi zaman alabilmektedir. Bu iki ay arasında geçen süre en az 21 gün olması gerekmektedir. Maksimum da 35 gün olarak kabul edilir. Bu iki gün arasında gerçekleşen adet kanaması normal olarak kabul edilmektedir.

Adet kanamasının süre her kadında farklılık göstermektedir. 2 ile 7 gün arasında olan kanamalar normal olarak kabul edilir. Bu sayılardan daha az ya da daha çok olan kanamalarda uzman bir doktor ile görüşülmesi gerekilmektedir.

Kadınlar bazı dönemlerde adet gecikmesi yaşayabilmektedir. Araştırmalar sonucunda her kadın belli zamanlarda adet düzenliği yaşayabilmektedir. Eğer bir kadın bir yıl içerisinde 2 veya 3 defadan sık adet gecikmesi yaşıyor ise uzman bir doktora gözükmelidir. Adet gecikmelerinde stres, psikolojik ektenler, mevsimler, çevresel faktörler, hormonlar gibi durumlardan dolayı olabilmektedir. Fakat ilk vajinal kanama gerçekleştiren bir kişi de bu durumlar biraz daha farklı şekilde olabilmektedir. İlk başlarda bazı düzensizliklerin olması oldukça normaldir.

Bir kadının gebe kalması sonucunda adet kanaması da kesilmektedir. Yoğun bir egzersiz programı olan kişiler de de adet kanasında gecikmeler olabilmektedir. Kronik hastalıklar, aşırı kilo kaybı ya da aşırı kilo alımı, erken menopoz, stres gibi durumlarda da adet gecikmesi olabilmektedir.

Adet Gecikmesinin Belirtileri:

16 yaşına kadar adet olmamak,

14 yaşına kadar göğüslerin büyümemesi,

Yoğun derecede bel ve karın ağrısı çekmek,

Hamile kalmak,

Düzenli periyodunuzu kaçırmak ve altında olan sebebi bilmemek

 

 

False