GeriBitki Bakımı Kabak Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Kabak Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kabak Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Kabak Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Kabak Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Kabak Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

"Kabak tohumu nasıl ekilir konusu son günlerde sıklıkla araştırılmaktadır. Sağlığa faydaları ile bilinen kabak yetiştiriciliği yapmak isteyenler konuyu yakından takip etmektedir. Kendileri için organik sebze yetiştirmek isteyenler tarafından da kabak tohumu nasıl ekilir konusunu incelemektedir. Kabak tohumu nasıl ve zaman ekilir? Kabak tohumu nasıl olur ve nereden alınır hakkındaki tüm bilgileri detaylarıyla derledik."

Latince adı Cucurbita pepo olan kabakgiller ailesinden bir bitkidir. Birden fazla yenebilen çeşide sahiptir ve dünyanın birçok ülkesinde yetiştiriciliği yapılabilmektedir. 

Kabak Tohumu Nedir? 

Kabak süs ve yenebilen olmak üzere birçok farklı çeşide sahiptir. Yenebilen kabak çeşitleri ise yine kendi aralarında türlere ayrılan bir sebzedir. Tüm çeşitleri tohumundan üretilebilir ve yetiştirilebilmektedir. Kabak Tohumu olarak bitkinin iç kısmında bulunan çekirdekleri kullanılmaktadır. 

 Kabak Tohumu Nasıl Olur? 

 Olgunlaşmış kabak bitkisinin ortadan bölündüğünde iç kısmında bulunan çekirdekleri dikkatlice toplanmalıdır. Toplanan çekirdekler bir örtü üzerinde kurumaya bırakılır. Kuruyan çekirdekler tohum olarak ekilerek kullanılabilir. 

 Kabak Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur? 

 Kabak tohumunu rahatlıkla çevrenizdeki sera ve çiçekçilerden bulabilirsiniz. Ayrıca tarımla ilgili ürünlerin satıldığı yapı marketlerde de birçok sebze tohumu bulunabilmektedir. İnternet üzerinden de kabak tohumu satan firmalarla iletişime geçebilirsiniz. Eğer hiç bir şekilde kabak tohumu alamıyorsanız kendiniz evinizdeki kabak bitkisinin çekirdeklerini kurutarak tohum elde edebilirsiniz. 

 Kabak Tohumu Nasıl Ekilir? 

 Kabak tohumu ekimi yapılmadan önce çimlendirilmesi uygun olmaktadır. Tohumlar çimlendirilmeden bir gün önce suda bekletilmesi uygundur. Suda ya da nemlendirilerek bekletilmiş tohumlar torf karışımlı toprakta çimlendirme yapılabilir. Toprağın ısısının 10 derece altında olmaması gerekir ortalama 20 derece sıcaklık yeterlidir. Ekilen tohumların üzeri ince bir tabaka toprakla örtülür, nemlendirilir ve streç sararak sera etkisi verilir. Çimlenme gerçekleştikten sonra yavaş yavaş üzeri açılarak fide halini alması beklenir. Fideler 5 cm olduğunda saksı ya da bahçenize nakil ederek kabak fidelerinizi yetiştirmeye başlayabilirsiniz. 

 Kabak Tohumu Kaç Günde Çimlenir? 

 Kabak tohumu doğru koşullarda çimlendirme işlemi uygulandığında bir hafta içinde çimlenmeye başlamaktadır. Çimlenme için gereken süre 10 güne kadar uzayabilir. 

 Kabak Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? 

 Kabak tohumları nemli kalacak şekilde sulanmalıdır. Fakat aşırı sulama yapılması durumunda çürüme oluşacaktır. Bitkinin sulama zamanını anlayabilmek için sabah ya da akşamüzerinde yaprakların durumuna bakılması gerekir. Yapraklar sönmüş, aşağıya sarkmış şekildeyse bitkinin suya ihtiyacı bulunmaktadır. Hava koşulları da göz önünde bulundurularak ortalama 4 günde bir kontrol ederek sulama yapılabilir. 

 Kabak Tohumu Nasıl Saklanır? 

 Kabak tohumları doğru ve tam kurutulmuş halde nemden uzak şekilde 1 yıl rahatlıkla saklanabilmektedir.

False